harksare

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Härskartekniker är ett farsot som präglar många svenska arbetsplatser. Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.

Du får inte ett ”hej” tillbaka när du kommer in på morgonen, viktiga beslut tas utan din inblandning eller dina förslag skrattas bort på möten. Framför allt är du inte ensam. Många svenskar blir dagligen utsatt för härskartekniker på sina jobb.

Chef har tidigare intervjuat Anna-Karin Kask som berättade om hur hon blev utsatt härskartekniker på sitt jobb i tre års tid – och kom ifrån det genom att skriva sagor om företeelsen.

Det finns också andra sätt att bemöta härskartekniker. Författarna Rebecka Bohlin och Sara berg har skrivit boken ”Fem härskartekniker: Femtio motståndsstrategier”. I Modern Psykologi listar fem vanliga scenarier – och hur du ska agera om du är utsatt.

1) Du blir osynliggjord

Du kommer med ett förslag på ett möte ­– men det enda du möts av är total tystnad eller att de andra riktar sitt fokus sin mobil. Det kan vara ett osynliggörande. Signalen är att dina förslag ska behandlas som luft.

Så ska du agera:

  • Benämn vad du ser

Våga öppet sätta ord om det som sker: Oavsett om det är vem som får de tråkigaste uppdragen eller hur ni bemöter varandra i möten.

  • Sätt gränser

Det kan vara jobbigt, men träna inledningsvis på att sätta gränser i vardagen. Bestäm dig för var din gräns går.

2) Du blir förlöjligad inför medarbetarna

Om det känns som att alla försöker skämta kring ditt beteende kan det vara en form av härskarteknik. Det kan också handla om hur du ser ut.

Så gör du:

  • Kom med en motfråga

Genom att fråga: ”Vad är det som är roligt?”. Du kan upprepa det som sades i rummet för att uppmärksamma den som sa det hur bisarrt det var. Då kanske personen inser det.

  • Säg ifrån

Om du tar illa ifrån dig behöver du inte komma med ett rappt svar. Det räcker att säga att du inte uppskattar den typen av kommentarer.

3) Du får inte rätt information

Du får inte kallelser till möten, beslut som rör dig tas utan din inblandning. Syftet kan vara att exkludera dig från en ”inre krets”.

Så gör du:

  • Var kritisk

Om det finns en informell krets: Ifrågasätt varför det är så. Reflektera även om du själv befinner dig en sådan grupp på jobbet.

  • Finns det fler?

Du kanske inte är ensam. Fler på ditt jobb kan vara drabbade av informationsbrist. Ni kanske kan bilda ett nätverk där ni stöttar varandra? Det kan vara ett skönt stöd för att inte känna sig ensam i situationen.

harskartekniker-2-03

Läs också: 5 sätt att bemöta härskartekniker

4) Hur du än gör blir det fel

Det här kallas inom psykologin för ”dubbelbestraffning”. Det går helt enkelt inte att göra rätt och det känns som oavsett vad du gör så får du kritik.

Så gör du:

  • Benämn kritiken

Våga påpeka för personen som kritiserar dig att hen alltid tolkar ditt jobb som negativt.

  • Prioritera

Du kan inte göra allt – även om du vill vara duktig. Ibland måste du prioritera och kan inte vara överallt på arbetsplatsen samtidigt. Så är det bara. Skuldbelägg dig inte.

5) Du får skulden för att vara humorlös

En vanlig kommentar från någon som pysslar med härskartekniker är: ”Förstår du inte humor? Det var bara ett skämt”. Det är ett sätt att avdramatisera en kränkning och istället lägga skulden på dig.

Så gör du:

  • Ta ingen skit

Nej, det aldrig ditt fel. Du kan inte vara den som provocerar fram en kränkning inbakat i ett skämt.

  • Gör en handlingsplan

Skaffa dig en handlingsberedskap utifrån situationen. Tänk efter vad som kan hända och fråga dig om du tycker det är rimligt. Desto mer förberedd du är, desto större chansen att du kan motverka härskartekniker.

orkester_1800
Utbildning

Utveckling av grupp och ledare

Denna klassiska utbildning ger dig djupgående insikter om dig själv och en konkret upplevelse av gruppdynamik och hur en grupp utvecklas med tiden. Alla borde gå den!

Relaterade artiklar

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Hur ska jag hantera min medarbetare som delar rasistiska sidor på sociala medier, undrar Chefs läsare. Arbetsrättsexpert Fredrik Dahl ger tips och råd.