naa

10 nya yrken i år – du inte hört talas om innan

Funderar du på att byta jobb och är över 50 år? Då kanske ”oldflucener” kan bli något för dig. Det kvalar in på listan över nya yrkestitlar som lanseras under 2019.

Det är Trygghetsrådet (TRR) som tillsammans med analysföretaget United Minds som med hjälp av experter, statistik och rapporter försökt bena ut jobbtrender som kommer slå under 2019. Och under arbetet har man hittat några nya yrkestitlar som man tror kommer bli heta.

Ett av de nya yrkena är ”oldfluencer” – alltså en äldre person som via sociala medier kan påverka och inspirera en stor grupp människor. Chef har nyligen skrivit om Svante Nybyggars som vid 67 års ålder gör en oväntad karriär på Instagram med tiotusentals följare.

svantetopp

Läs också: Svante, 67, fick en ny karriär – som influencer

Här är hela listan med nya yrken 2019:

  • Distansare

En person som arbetar hemifrån eller på ett kontorshotell.

  • Oldfluencer

En person, förslagsvis över 50, som driver frågor på sociala medier inom sitt intresseområde.

  • Gig-manager

I den nya gig-ekonomin där allt fler är egenanställda kan det behövas en person på företaget som helt ägnar sig åt att leda dessa i organisationen.

  • Kulturflätare

Inom allt fler organisationer jobbar man tätt i olika nätverk. Då kan det behövas en person som flätar samman verksamheterna när de olika nätverken ska samarbeta.

  • Molnvakt

Data är den nya oljan. Därför gäller det att hålla ordning på sin data uppe i molnet.

graffe-2

Läs också: Chef och passé – redan vid 43 år

  • Klimatrevisor

Alla företag har miljökrav att leva upp till. Då kan det behövas en person som håller ordning på företagets klimatpåverkan.

  • DNA-coach
  • Vertikalodlare

En trend i världen är att odla även inne i stan. Snart kan man också börja odla grödor på väggarna, alltså vertikalt. Det här är en trend i takt med urbaniseringen.

  • Robotpersonlighets-designer
  • Etikutvecklare
lenaapler1

Läs också: Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.