Cissi Elwin Frenkel: Jag dansar på deadline

Krönikor
Text: Cissi Elwin
Publicerad

Jag har skrivit krönikor i många år nu. I början, när ambitionen fanns att jag skulle göra dem i god tid före deadline, tog det flera dagar av gruvande. Jag skrev, ratade och skrev om. Jag blev på dåligt humör. Krönikorna låg över mig som ett litet stressmoln.

Man vill ju vara en välplanerad människa, med god ordning och framförhållning. Det är lätt att känna sig misslyckad när man inte lyckas åstadkomma det som man har före­satt sig. Jag pratade ofta allvar med mig själv och sa: ”Nu skärper du dig och får ur dig den där jäkla krönikan, hur svårt kan det vara.”

Men det hade ingen som helst effekt.

Så en dag, efter att jag läst Bodil Jönssons bok Tankar om tid började jag tänka tvärtom; jag levererar bäst när det är bråttom. Då skärps mina sinnen och jag blir snabb och effektiv. Jag trivs med att växla tempo och behöver en kombination av riktigt adrenalinpumpande och stilla kontemplerande.

Om jag skapar en process utifrån det, utifrån den jag faktiskt är, i stället för den jag skulle vilja vara – hur blir det då?

Jag utgick från det klockslag när tidningen skulle tryckas och räknade bakåt. Tisdag kl. 12.00 var en absolut döds-deadline. Kom min krönika senare än så skulle den inte komma med.

Utifrån detta blev det en sport att skriva krönikan så fort som möjligt. Rekordet var 30 minuter blankt. Konstigt nog blev mina små alster inte sämre, snarare bättre. Jag fick en skön adrenalin-rush och texterna rann ur mig smidigt och smärtfritt. Det krävdes dock att jag ett par dagar innan läste igenom de viktigaste artiklarna för inspiration och fick ett par dagar på mig att idissla innan det var dags att skriva.

Men eftersom jag visste att jag inte skulle börja skriva förrän tisdag förmiddag behövde jag inte tänka på det aktivt utan bara låta det hela mala på. Det blev lustfyllt att gå och fundera ut idéer.

När jag nu skriver om det tänker jag att det handlar om att gå med och inte mot sin egen personlighet. Och att vi alla kan hitta metoder där också våra sämsta sidor kan bli en tillgång om vi slutar banka på oss själva och närmar oss våra egna tillkortakommanden på samma uppfinningsrika och ömsinta sätt som vi förhoppningsvis gör med människor omkring oss.

Jag tror att det är en av hemligheterna bakom det framgångsrika ledarskap som årets pristagare på Chefgalan utövar. De vågar se sig själva och kan därför utnyttja både sina styrkor och svagheter. Läs om alla dessa fantastiska chefer här.

 

Chefgalan
Nyligen var det dags att hoppa i paljettklänningen för årets roligaste chefevenemang, då årets bästa chefer utsågs och hyllades. Håll koll på både vinnare och nominerade. Det är ledare som kommer att göra avtryck de närmaste åren.

Myter avlivas
Bakom initiativet ”ossalla” står bland andra Anna Ryott, vd Swedfund och Jan Scherman, tidigare vd TV4. De gjorde i höstas en namninsamling för ett tolerantare och öppnare Sverige. Nu kommer de med en rapport där nationalekonomer och forskare avlivar de vanligaste myterna om invandring och presenterar nya fakta, bl a om vad mångfald betyder för tillväxt och nya jobb.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden