På Serendipity anställs bara vd:ar under 30

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad
Performance genom ålder beskriver vad en person har åstadkommit i förhållande till hur gammal han eller hon är. Här ses två unga chefer, Julia Fransson och Lars Fahlén, med Serendipitys grundare. Foto: Michaela Hasanovic

Gammal är äldst sägs det. Men på Serendipity Innovations, som bland annat ägnar sig åt att sammanföra den akademiska världen med näringslivet, är detta ingen sanning. Snarare tvärtom — en erfaren chef behöver inte alltid vara den bästa ledaren, anser man här.

Sedan en tid anställer företaget därför nästan bara vd:ar under 30 år, direkt efter utbildningen, till koncernens nystartade portföljbolag.

”Vi vill ta in unga personer eftersom de är som oskrivna blad. De har inte en massa föreställningar om vad som är möjligt och inte baserat på tidigare erfarenheter, utan är lite naiva på ett positivt sätt. De är på många vis enklare att forma”, säger Ashkan Pouya, som själv är 38 år och en av grundarna till Serendipity.

Han liknar tänkesättet vid grumligt vatten. Du kan späda ut det bit för bit, men det går snabbare om du börjar med ett tomt glas och fyller på med rent vatten.

Metoden att endast anställa unga vd:ar kom till efter många diskussioner och trial and error. ­Ashkan Pouya och hans medgrundare och företagets vd Saeid Esmaeilzadeh, 40 år, märkte helt enkelt att de unga vd:ar som de anställde ofta gjorde bättre ifrån sig.

Ett exempel på detta är Fredrik Svedberg, vd på Diamorph, ett av bolagen inom Serendipity-sfären, som i mars i år var nominerad i kategorin Ung chef på Chefgalan.

Förutom att vd:arna ska vara unga och helst nyutbildade vill företaget att de ska ha presterat på hög nivå redan tidigare. Det kan exempelvis handla om att de har tävlat på elitnivå inom någon idrott eller att de har en dubbelexamen.

”De ska vara något utöver det vanliga. Betygen är inte så viktiga, men de ska vara drivna och ha visat detta genom speciella prestationer”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

Som ett mått på en persons prestation använder företaget ­begreppet ”performance genom ålder”, det vill säga hur mycket han eller hon har uträttat i förhållande till hur gammal personen är. Begreppet är inte en exakt formel utan ett uttryck för att en persons ålder ska tas med i beräknin­gen när man bedömer hans eller hennes prestationer. Om en 25-åring och en 35-åring har presterat lika mycket vinner 25-åringen med andra ord.

Samtidigt medger Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya att det finns baksidor med att anställa unga vd:ar. Den största utmaningen är att bristen på erfarenhet gör att de ofta har lite svårare att hantera personalfrågor.

”För att få in de fördelar som en lång erfarenhet inom näringslivet trots allt ger backas de unga cheferna upp av äldre kolleger i företagets styrelse”, säger Ashkan Pouya.

Företaget har också ett lärlingssystem för nya chefer.

En del i rekryteringsprocessen består av att kandidaterna får ta sig an ett case som de får presentera lösningen på. Enligt Saeid Esmaeilzadeh blir rekryteringsbeslutet rätt i 70 till 80 procent av fallen.

”Man vet på ett par veckor om det är rätt person eller inte”, säger han.

Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya har själva visat framfötterna i flera olika sammanhang. Vid 28 års ålder blev Saeid Esmaeilzadeh Sveriges yngsta docent och Ashkan Pouya har varit världsmästare i kampsporten combat ju jutsu.

De tror själva att en del av deras framgångar kan förklaras med att de växte upp i Iran. Tack vare detta sätter de större värde på de möjligheter som ges i Sverige, när det gäller exempelvis utbildning och frånvaron av korruption.

”Man brukar prata om ’the American dream’. Men jag tycker att det finns skäl att prata om ’the Swedish dream’. Det finns enormt mycket möjligheter här”, säger Saeid Esmaeilzadeh.

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden