Calle Fleur: MOD – ett vackert, lustigt litet ord 

Krönikor
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

”Jag ser fram emot att se dig hänga i en lyktstolpe när den ariska revolutionen kommer.” 

Det blåa ljuset lyser upp sovrummet. Jag lägger ner telefonen och försöker somna om. För många av oss journalister hör hot och hat till vardagen.

Man behöver inte ens vara särskilt modig. Det räcker att lyfta personer som står upp för självklara saker som jämställdhet, antirasism och medmänsklighet. Eller att helt enkelt säga vad man tycker.

För många år sedan fick det en livstidsdömd fånge att sätta upp mig på sin ”att göra-lista”. Och en sårad rappare att spela in ett fejkat 112-larm med hemadressen till mig och min gravida sambo på sitt nya album.

Kul rövarhistorier i efterhand, men inte så värst lustiga där och då.

Jag har haft anledning att tänka mycket på ordet mod på sistone. Under 2024 reser jag nämligen runt i landet och träffar Sveriges modigaste chefer (läs mer om Chefs nya satsning här).

Vår stökiga och föränderliga omvärld kräver orädda chefer som vågar testa sig fram.

Jag frågar alla jag möter samma sak: Hur modig är du?

När jag ställer frågan till mig själv börjar jag skruva på mig. Går det ens att svara utan att framstå som en präktig, pretentiös tönt?

Tja, för mig handlar mod om att våga, så ja!

Jag har vågat stå upp för det jag tror på. Jag har hoppat på nya uppdrag utan att blinka, med den enkla devisen i bakhuvudet att man bara ångrar sina nej.

I mitt allra första chefsjobb blev jag plötsligt chef över chefer, utan att någonsin ha lett någon.

Jag har vågat fatta blixtsnabba beslut och satsat på oprövade kort – både när det gäller människor och nya affärsidéer. Jag har ställt mig på scen framför tusentals människor utan erfarenhet. Sprungit snabbt, jonglerat bollar, missat intäktsmål och misslyckats men fortsatt ramla framåt, full av nya lärdomar.

Visst har det slitit på både kropp och själ. Men jag kan inte tänka mig att arbeta på något annat sätt. 

Mod är ett lustigt litet substantiv. Vackert att titta på, med sitt mjuka runda O i mitten. Men framför allt så sprängfullt med mening.

Att prata om vikten av mod i ledarskapet är inget nytt.

Redan 1665 illustrerade en svensk ordbok mod med beskrivningen: ”När höfwedzmannen är kiäck, så blijr och soldaten moodigh”.

Men 2024 är mod en viktigare chefsegenskap än någonsin.

Vår stökiga och föränderliga omvärld kräver orädda chefer som vågar testa sig fram. Som jobbar stenhårt med att skapa psykologisk trygghet i sina organisationer.

Det ger i sin tur modiga medarbetare – och bättre resultat.

Mod är ett lustigt litet substantiv. Vackert att titta på, med sitt mjuka runda O i mitten. Men framför allt så sprängfullt med mening.

Finns det något annat ord som är så kort men ändå innehåller så mycket djup? Så mycket förhoppning och, som sagt, pretention?

Svensk ordbok beskriver mod som en ”förmåga att handla utan fruktan för följder”. Men också: ”Ett själsligt tillstånd.” Ganska vackert om du frågar mig.

Så, nu är det din tur. Hur modig är du?

Calle Fleur, chefredaktör Chef

2 tips från Calle Fleur

En chefstragedi

Kommer att kasta mig över Johan Hiltons bok Den siste teaterdirektören, om Benny Fredrikssons uppgång och fall som chef över Stadsteatern i Stockholm. Fredriksson drev på utvecklingen av teaterhuset i blixtsnabbt tempo – och fick både publiksuccéer och fiender på köpet. Aftonbladets metoo-granskning av Fredriksson slutade i tragedi. ”Jag har sällan läst en starkare skildring av hur rädsla urholkar själen och gör det outhärdligt att leva”, konstaterar Expressens recensent.

Megarapport

Futurologen Amy Webb är en av världens mest profilerade omvärldsspanare. I 2024 Tech Trends Report listar hon fler än 900 trender – och konstaterar att vi befinner oss i en supercykel av förändring som kommer att ”omforma hela den mänskliga civilisationen”.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden