winston-churchill-2

Winston Churchill – chefernas favoritledare

När konsultföretaget PWC i början av året frågade 1 400 företagsledare över hela världen om vilken ledare de beundrade fick ikoner som Steve Jobs och Jack Welch se sig slagna av ett aningen oväntat namn – Winston Churchill.

Motiveringen lyder ”han kunde förklara den verklighet som människor möter, och han fick dem att samla krafter för att ta itu med den”.

Det är alltså inte en välkammad, vältränad person som är företagsledarnas förebild, utan en korpulent farbror med gigantiskt ego och en lång lista med misslyckanden.

Författaren och historikern Bengt Liljegren, som just utkommit med en bok om Churchill, ser detta som en ”gubbarnas revansch”.

”Churchill hade fyllt 70 när han besegrade Hitler. Han var överviktig och drack. Ändå knäckte han Nazityskland”, säger han och tillägger:

”Men han skulle behöva en medierådgivare.”

Fast mätt i publicitet lär Winston Churchill knappast ha behövt någon medierådgivare. Det lär ha skrivits omkring 650 biografier om denne man, som satt 64 år i det brittiska parlamentet, som räddade Storbritannien undan Hitler och var en av världspolitikens främsta talare.

Bengt Liljegren själv nämner ”hans briljans, hans humor och hans excentricitet” som orsak till att han valt att skriva om Winston Churchill. Tidigare har Liljegren skrivit böcker om Alexander den store, Karl XII och Adolf Hitler.

Winston Churchill pendlade mellan framgång och fiasko. För om han var en lysande talare och mot slutet av sitt ledarskap under andra världskriget blev en landsfader, kantades dess början av skandaler och motgångar.

”Han tog många katastrofala beslut. Under 1930-talet var han helt ute i kylan”, säger Bengt Liljegren.

Två av Winston Churchills mest väldokumenterade misslyckanden är slaget vid Gallipoli, där tiotusentals engelsmän miste livet till följd av hans dåliga ledarskap, samt återinförandet av guldmyntfot, vilket skapade arbetslöshet och deflation.

Lägg därtill Churchills mörka sidor: han hade rasistiska åsikter, såg ner på indier och kineser. Om kvinnlig rösträtt sa han ”vi har tillräckligt många okunniga väljare som det är”.

Men 1940, mitt under pågående världskrig, fick han möjlighet att leda sitt älskade Storbritannien, något som han alltid sett som sitt öde. Som barn hade han drömt om att han en dag skulle rädda London. Nej, självtilliten var det inget fel på.

”Jag tror att han nådde toppen och återkom dit, just för att hans självförtroende gränsade till megalomani. Det vacklade inte ens då han var ute i kylan”, säger Bengt Liljegren.

Ju äldre Churchill blev desto bättre blev hans ledarskap. Men inte ens då, som firad premiärminister, var Winston Churchill någon perfekt ledare.

”Han lägger sig i, detaljstyr. Han är både premiärminister och försvarsminister för att han vill ha full koll. Han har höga krav. Han skäller och gormar”, säger Bengt Liljegren.

Att han pratar i presens, nutid, kan bero på att han ännu inte är färdig med Churchill. Parallellt med lanseringen av den första boken skriver han på fortsättningen. Hittills har Bengt Liljegren vigt fem år av sitt liv åt Winston Churchill.

”Churchill var en livskonstnär som tog ut svängarna vad än han gjorde. Han gjorde allt fullt ut”, säger Bengt Liljegren och berättar om Churchills ledarskapsråd till den som hade ett så kallat ”hjärnjobb”: Skaffa tre hobbyer.

Vad Churchill själv gjorde? Han läste, murade och samlade fjärilar.

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.