chefstyp
Illustration: Susanne Engman

Vilken chefstyp är du?

Vad är det som riktigt bra ledare har gemensamt? William C. Taylor, tidigare redaktör på Harvard Business Review och medgrundare till tidningen Fast Company, har kommit i kontakt med några av vår tids mest framgångsrika företagsledare.

Han ringar in fyra typer av ledarskap som de flesta framgångsrika chefer kan sorteras in under.

1 Den klassiska entreprenören. Chefen som är fokuserad på en bra affär, som drivs av att skapa framgångsrika produkter och lönsamhet snarare än att bygga en företagskultur.

2 Den moderna missionären. Ledaren som strävar efter något mer än att maximera resultatet på sista raden; att göra avtryck och, om man ska vara riktigt högtidlig, försöka förändra världen.

Läs också: Så pratar du om det förbjudna

3 Problemlösaren. Tror på kraften i expertkunskap och värdet av erfarenhet. Har gjort karriär genom att konfrontera svårigheter och identifiera möjligheter. En doer som inte bekymrar sig över att det stormar kring en nedbemanning eftersom fokus ligger på att nå resultat.

4 Fixaren. Ledaren som inte skapar rubriker och inte solar sig i glansen, utan tror att lösningen finns hos medarbetarna. Inser sin egen begränsning och tror på den kollektiva kraften i en organisation.

”Ju mer vi förstår oss själva – vad vi verkligen bryr oss om, hur vi fattar beslut, varför vi gör det vi gör – desto mer effektiva kommer vi att vara när vi leder andra”, konstaterar William C. Taylor.

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Relaterade artiklar

Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.
maria-content3
Karriär

Böckerna chefen ska läsa 2019

Böcker som riktar sig till chefer blir allt fler. Samtidigt får chefer allt mer att göra. Vilka böcker ska du egentligen välja och varför? Chefs expert på ledarskapsböcker Maria Gerlofson väljer ut sex aktuella och kommande böcker som hjälper dig i din roll på olika sätt.
3 skäl till att sommaren är rätt tid att söka jobb.
Karriär

3 skäl: Därför ska du söka jobb under sommaren

Det är mitten av juli och de svenska företagen hänger upp stängt-skylten för klassisk industrisemester. Inte är det någon idé att leta nytt jobb nu? Jo – här är tre skäl.
Svenska vd:ar läser mer än genomsnittet enligt en ny undersökning
Karriär

Viktigt med bildning för svenska vd:ar

Enligt en ny undersökning läser svenska börs-vd:ar mer böcker än folket i genomsnitt. Tre av fyra säger också att bildning är en viktig egenskap vid rekrytering.