”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok. Hon är människorätts-jurist och snart chef för Greenpeace Sverige.

Hållbarhet
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Vad fick dig att skriva boken?

”Jag har i många år reviderat leverantörskedjor i högriskländer åt företag och utbildat i hållbarhetsfrågor. Jag upplevde att det behövdes en praktisk handbok i de här frågorna som gällde hela produktionskedjan med check-listor och case.”

Vilken nytta har chefer och ledare av boken?

”Alla är direkt eller indirekt drabbade av de här frågorna, även de som inte jobbar med inköp och upphandling. Frågorna får en ökad prioritet nu när vi ska ställa om. Den största utmaningen för Sverige i Agenda 2030 är mål nummer 12 om hållbar konsumtion och produktion. Det mesta av det vi konsumerar och köper in i Sverige produceras i länder med svaga styrsystem för mänskliga rättigheter och miljö.”

Vad är viktigast som chef att tänka på när det gäller hållbarhet?

”Titta på vilket ledarskap som behövs för att kunna ställa om och nå målen i Agenda 2030. Utvärdera hur mycket EQ ni har i organisationen. Se över vilken hållbarhetskompetens som finns och investera i det. Det behövs kompetens inom miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetstagarnas rättigheter och korruption för att kunna ställa krav, kontrollera och ha uppföljning. Att skicka uppförandekoder till sina leverantörer räcker inte.”

Du trycker på vikten av ett empatiskt ledarskap – varför?

”Om vi ska klara omställningen är den empatiska förmågan och inlyssnande viktigt för att förstå vikten av omställning för vår värld. För att få en tydlig bild av de affärsrisker som finns behöver vi kunna relatera och känna en närhet till människor och miljö i våra produktionsländer även om det handlar om länder långt bort.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden