klimatbo

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok. Hon är människorätts-jurist och snart chef för Greenpeace Sverige.

Vad fick dig att skriva boken?

”Jag har i många år reviderat leverantörskedjor i högriskländer åt företag och utbildat i hållbarhetsfrågor. Jag upplevde att det behövdes en praktisk handbok i de här frågorna som gällde hela produktionskedjan med check-listor och case.”

Vilken nytta har chefer och ledare av boken?

”Alla är direkt eller indirekt drabbade av de här frågorna, även de som inte jobbar med inköp och upphandling. Frågorna får en ökad prioritet nu när vi ska ställa om. Den största utmaningen för Sverige i Agenda 2030 är mål nummer 12 om hållbar konsumtion och produktion. Det mesta av det vi konsumerar och köper in i Sverige produceras i länder med svaga styrsystem för mänskliga rättigheter och miljö.”

sveante1

Läs också: Svante Axelsson: "Vi måste förstå att vi kan bli fossilfria i Sverige”

Vad är viktigast som chef att tänka på när det gäller hållbarhet?

”Titta på vilket ledarskap som behövs för att kunna ställa om och nå målen i Agenda 2030. Utvärdera hur mycket EQ ni har i organisationen. Se över vilken hållbarhetskompetens som finns och investera i det. Det behövs kompetens inom miljö, klimat, mänskliga rättigheter, arbetstagarnas rättigheter och korruption för att kunna ställa krav, kontrollera och ha uppföljning. Att skicka uppförandekoder till sina leverantörer räcker inte.”

Du trycker på vikten av ett empatiskt ledarskap – varför?

”Om vi ska klara omställningen är den empatiska förmågan och inlyssnande viktigt för att förstå vikten av omställning för vår värld. För att få en tydlig bild av de affärsrisker som finns behöver vi kunna relatera och känna en närhet till människor och miljö i våra produktionsländer även om det handlar om länder långt bort.”

klimatchefer12

Läs också: Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

Relaterade artiklar

son-of-a-man
Hållbarhet

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. "En skandal", säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.
Hållbarhet

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen.
illusforskare
Hållbarhet

Forskning: Så går du från klimatångest – till handling

Att skrämma upp människor leder inte till förändring
pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
klimatchefer12
Hållbarhet

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

Telia minskade kostnader och koldioxidutsläpp.
salu
02:19 min
Hållbarhet

Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

Video + Text Han är sjukgymnasten som startat ett "Blocket" för stora organisationer. Fredrik Östlins plattform för förmedling av överbliven kontorsutrustning har fått ner koldioxidutsläppen med hundratals ton – och sparat miljoner åt skattebetalarna.
sveante1
Hållbarhet

En av Sveriges ledande experter: Så blir vi fossilfria

Sverige klarar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Nu måste vi bara få in i våra huvuden att det är möjligt och för detta spelar chefen en viktig roll. Det menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.