Amerikanska VD:ar är positiva till artificiell intelligens.

Vd:ar vill ha AI – tummen ner från anställda

Företagsledare är starkt positiva till artificiell intelligens – men tror att personalen kan bli en bromskloss i övergången. Det visar en amerikansk undersökning.

Amerikanska vd:ar tror på AI, och 87 procent räknar med att investera i någon typ av AI-lösning under det kommande året rapporterar tidningen Civilekonomen. Nästan lika många, hela 85 procent av de svarande cheferna, kallar sig AI-optimister.

Siffrorna kommer från en undersökning utförd av konsultbolaget EY under våren, där 500 chefer i företag med intäkter på mer än 25 miljoner USD tillfrågats. Hälften av dessa anser att USA leder den globala utvecklingen på området, men ungefär lika många ser Kina som ärkerivalen som kan sätta käppar i det amerikanska AI-hjulet.

airoboten

Läs också: 8 sätt att starta upp ditt allra första AI-projekt

Det är kanske också av den anledningen som 7 av 10 vill se någon typ av internationell överenskommelse för hur AI får användas. När det gäller tilltron till AI och dess förtjänster är vd:arna mycket positiva – 87 procent litar helt eller delvis på AI, medan bara 3 procent säger sig misstro artificiell intelligens. Den viktigaste faktorn för tillit är driftsäkerhet, följt av intrångsskydd.

Bland de största hindren för att börja tillämpa AI inom det egna företaget nämns bland annat kompetensbrist, säkerhetsaspekter och otillräcklig infrastruktur eller analysdata. Men en tredjedel uppger också att de anställdas negativa inställning till AI antagligen kommer bli en utmaning. Lika många tror att konsumenterna ännu inte är redo.

ai

Läs också: Studie: AI frigör tid för chefer – kommer skapa bättre ledare

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Anna Nordin (Svensk Handel), Lena Alke (Ica Krokom) och Nicki Eby (Clarion Hotel).
Verksamhetsutveckling

3 kreativa initiativ – mitt i coronakrisen

I kölvattnet av corona-isoleringen är det många företag och organisationer som tvingas gå ner på sparlåga. Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Chef har pratat med tre chefer som kavlat upp ärmarna och tänker nytt.
trecheferkris
Verksamhetsutveckling

3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

Fastighetskraschen på 90-talet, finanskrisen 2008, startups som går överstyr. Även om coronakriser kan bli den värsta av dem alla finns det värdefulla erfarenheter från förr. Chef frågat tre chefer som tagit sig igenom kriser och konkurser om deras viktigaste lärdomar.
satschefnyny
Verksamhetsutveckling

Sats-chefen: ”Vi jobbar på fler onlinelösningar”

Träningskedjan Sats med 700 000 medlemmar har stängt alla sina anläggningar. Men digitala klasser är gratis. Produktchefen Alexander Brochmann Myers berättar hur han och företaget resonerar.

niclasgerdbo
Verksamhetsutveckling

Årets Innovativa Ledare 2020: Niclas Gerdbo, chef Polisens kontaktcenter Syd

Turkost, magenta och orange är inte färgställningar vi normalt associerar med myndighetskontor. Men det gjorde Niclas Gerdbo. För att vinna priset som Årets Innovativa Ledare 2020 gäller det att våga tänka utanför boxen. ”Jag vill vara med och väcka människors energi och tankar,” säger han.

al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.