overraskning

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade oss totalt

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.

Det visar en studie baserad på en serie djupintervjuer som redovisas i Harvard Business Review.

Skillnaden mellan förväntningarna och vd-jobbets realiteter kan vara en förklaring till att den genomsnittliga tiden på posten är så pass kort och har minskat i de 500 största amerikanska bolagen, från sex år 2013 till fem vid slutet av 2017.

Här är några utmaningar som var större än vd:arna trodde.

1) Hantering av energitjuvar

En flodvåg av dåligt förberedda agendor och presentationer, onödigt långa möten och mängder av triviala beslutsfrågor som borde ha hanterats på lägre nivå visade sig sluka förvånande mängder tid och energi för de nyblivna vd:arna. En nyckel till att få stopp på energislöseriet var att så snabbt som möjligt få en stark och lojal ledningsgrupp på plats.

michelle

Läs också: Michelle Obama: Mina 3 bästa karriärtips till dig

2) Hantering av relationer

De flesta vd:ar är medvetna om vikten att bygga starka relationer med intressenter som styrelse, investerare, medier och relevanta myndigheter. De flesta ägnade så mycket som hälften av sin tid åt relationsbyggande, något som ofta visade sig svårare än förväntat. Men samtidigt väl spenderad tid, som på sikt gav utdelning i form av bättre affärer, stöd och ökad strategisk inblick.

3) Hantering av informationsflödet

Många nyblivna vd:ar finner det svårt att fatta beslut utan den detaljerade, dagliga information de jobbade med i sina tidigare chefsroller på lägre nivå.

Tricket är att hålla sig informerad utan att detaljstyra, att skapa en struktur och kultur där den rätta, avgränsade och mer övergripande informationen flödar uppåt. Vd:ar kan oftare behöva ställa sig frågan: ägnar jag för mycket tid åt det dagliga?

bastbetald

Läs också: Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Relaterade artiklar

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
klyscha
Karriär

Här är klyschorna du vill undvika i jobbansökan

Lägg lite möda på formuleringarna nästa gång du söker jobb. Det kan hjälpa dig att sticka ut från mängden, enligt karriärrådgivaren Jessica Dinkel.
Fredrik Wallin är häkteschef på Kronobergshäktet.
Karriär

Häkteschefen: ”A$AP Rocky-ryktena fick eget liv på nätet”

Han hamnade i hela världens blickfång över en natt – och hans arbetsplats kommenterades av USA:s president Donald Trump. Chef träffade Kronobergshäktets chef Fredrik Wallin i efterspelet av A$AP Rocky-affären.
Unga ser pessimistiskt på framtiden och väljer arbetsgivare noga.
Karriär

Stor pessimism bland unga – litar inte på företag

I en global undersökning från Deloitte framkommer att unga ser mörkt på framtiden – och att de väljer bort oetiska företag.
Kreativitet kan utgöra ett hinder för karriären.
Karriär

Checklista: Är du för kreativ för ditt eget bästa?

Kreativitet och förmågan att ”tänka utanför boxen” lyfts ofta fram som ett måste för att lyckas – titta bara på Elon Musk. Men kan stark kreativitet tvärtom lägga krokben för karriären?
Entreprenörer som är 45 år eller äldre har större chans att lyckas.
Karriär

Erfarenhet vinner: Bäst läge för nystart efter 45

40+ och trött på dina invanda rutiner? Då kan det vara dags att byta bana - det är inte för sent. En studie visar att de mest framgångsrika entreprenörerna är i snitt 45 år när de startar sin verksamhet.
Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap än sina manliga motsvarigheter.
Karriär

Kvinnliga chefer rankas högre inom ledarskap

Enligt en ny amerikansk studie betraktas kvinnliga chefer som mer effektiva än sina manliga kollegor oavsett nivå och funktion – även inom manligt dominerade områden.
Många chefer fattar beslut om karriären under semestern.
Karriär

2 av 3 chefer tar karriärbeslut på semestern

En ny undersökning från ManpowerGroup visar att semestern är en tid då många passar på att fatta karriärsbeslut och söker nytt jobb – inte minst chefer.