Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.

Hälsa
Publicerad
Illustration med hjärna, grönsaker och klockor

Det handlar om energihantering och att se till att ge hjärnan rätt näring vid rätt tillfälle under dagen. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson berättar i Svenska Dagbladet om hur du ska äta för att hantera ett krävande arbetsliv optimalt – och klara av att hålla ett högt fokus hela dagen.

Viktigast är att ge energi. När vi tänker intensivt ökar vår ämnesomsättning. Men maten får inte vara för arbetsam för mag-tarmkanalen att smälta. Charlotte Erlanson-Albertsson som forskar på aptitreglering och energibalans vid Lunds universitet, liknar det vid en tävling mellan magen och hjärnan. Ju mer magen får jobba desto mindre resurser till hjärnan.

Undvik därför protein så långt in på dagen som möjligt. När energin går ner i magen för att jobba extra med att smälta till exempel kött, blir vi trötta och orkeslösa.

På morgonen förordar hon lättsmälta ingredienser som yoghurt eller gröt, nötter och frön,  frukt och bär. Gärna saftiga ingredienser som kiwi och apelsin. De ger bra blodsockerbalans men samtidigt en liten energikick. Och till lunch matigare sallader, eller möjligen soppa. Men ju mer tuggmotstånd desto bättre. Ät till exempel hårt bröd, frön eller korn. Det stimulerar hjärnan.

”Varm mat kan man äta på kvällen, för då ska man ju ändå vila sig, säger hon till SvD.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden