Väskföretaget Sandqvist inför fyradagarsvecka
I slutet av februari inför väskföretaget Sandqvist fyradagarsvecka på 30 timmar med bibehållen lön. De extra lediga timmarna får medarbetarna använda hur de vill. ”Vi vill förbättra livskvaliteten för våra medarbetare. Om de mår bra så presterare de bra”, säger Sandqvists vd Caroline Lind.
Debatten om fyra dagars arbetsvecka har pågått ett tag, med särskild emfas sedan i början av 2020, framför allt internationellt och inom tech-sektorn.
Nu har turen kommit till svenska väskföretaget Sandqvist, som är tidigt ute på den svenska marknaden och de första i sin bransch att realisera den här förändringen.
Från och med den 27 februari inför företaget fyradagarsvecka på 30 timmar med bibehållen lön.
Hur kommer det sig att ni har ni tagit det här beslutet?
”Vi vill förbättra livskvaliteten för våra medarbetare. Om de mår bra så presterare de bra. Förhoppningen är att ge mer utrymme för personlig utveckling, vänner och familj, träning och återhämtning. Vi gör det också för att inspirera och utmana normer i branschen”, säger Sandqvists vd Caroline Lind till Chef.
Ambitionen är att behålla samma produktivitet och service, men förbättra balansen mellan jobb och fritid för medarbetarna.
Något som mottogs med stor entusiasm när planerna avslöjades på ett möte med de anställda.
”Reaktionerna vi fick från medarbetarna kommer jag att bära med mig för alltid. De uttryckte pepp, glädje och tacksamhet, det här är något som de verkligen vill vara del av”, säger Caroline Lind.
Rent praktiskt då? Hur ska det gå till?
Medarbetarna kan välja mellan att jobba fyra dagar i veckan (ledigt måndag eller fredag), eller sex timmar om dagen, fem dagar i veckan. Valet är fritt, utefter det livspussel som passar var och en bäst. Och i samarbete med det team man tillhör.
Vd:n ser det inte som att timmar går förlorade, utan tvärtom, att produktiviteten i verksamheten förbättras genom att det kommer jobbas smartare.
Och visst är hon något på spåren. I Storbritannien har 3 000 medarbetare inom 60 företag deltagit i ett försök med fyradagarsvecka med bibehållen lön, för att utröna om det kan få bättre fart på rekryteringen och få fler medarbetare att stanna.
Samma förutsättningar gäller ett försök med ungefär 900 anställda i 33 företag i flera engelskspråkiga länder, däribland Australien och USA.
Resultaten kom i slutet av 2022 och betraktas av flera källor som en succé, har Kollega rapporterat.
Intäkterna ökade med i snitt 40 procent jämfört med samma period året innan. Arbetsgivarna såg ett större engagemang bland de anställda och har haft lättare att både rekrytera och behålla personal. Och sjukfrånvaron minskade.
Summa summarum: Ingen vill gå tillbaka till att jobba fem dagar i veckan.
”Reaktionerna vi fick från medarbetarna kommer jag att bära med mig för alltid.”
En liknande satsning på Island har också beskrivits i starkt positiva ordalag. Samma sak från Microsoft i Japan. Och även från Spanien har det redogjorts för hur fyradagarsvecka utan lönereduktion på it-företagen Delsol och CIB Group har införts – utan någon som helst nedgång i produktivitet.
När vi på Chef frågade våra läsare på LinkedIn: ”Tycker du att vi i Sverige ska införa fyradagarsvecka?”, svarade 85 procent av närmare 2 900 personer ”ja”.
Caroline Lind på Sandqvist gjorde sin läxa innan hon presenterade idén för styrelsen och sedan involverade ledningsgruppen. Hon läste böcker och tog del av forskning.
”Jag tror att det finns processer vi kan förbättra; hur vi har möten idag, och hur vi kan göra det mer effektivt”, säger hon under vårt samtal.
För att få det att funka ska samtliga 30 medarbetare gå en utbildning i stressfri produktivitet och tillsammans lära sig att planera bättre och frigöra mer tid.
”Om ett år ser jag framför mig att vi har ännu mer välmående och engagerade medarbetare i verksamheten, som skapar hållbara resultat. Jag tror att alla våra siffror kommer att visa på plus”, säger hon.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.