varsel-2
Till höger: Charlotte Forssander, advokat på advokatfirman Vinge och specialiserad på arbetsrätt.

Varsel i coronakrisen – så agerar du som chef

Ekonomin tvärnitar i coronasmittans spår och många arbetsplatser tvingas till nedskärningar. Behöver du varsla, permittera eller säga upp, och vilket stöd är att vänta från statsmakterna när det gäller till exempel korttidspermittering? Arbetsrättsexperten Charlotte Forssander ger råd om hur du som chef bör agera.

Coronaviruset slår hårt mot näringslivet. En varselvåg vars like inte skådats sedan finanskrisen 2008 sköljer över Sverige, med transportsektorn, hotell och restauranger som några av de värst drabbade.

Under de två första veckorna i mars berördes totalt 4669 svenskar av varsel om uppsägning, vilket är över tusen personer fler än under hela mars månad i fjol. De officiella siffrorna är antagligen i underkant. Hotell- och restaurangfacket rapporterar att 6000 varsel är lagda enbart inom den branschen och att fler snart är på väg.

”Vi vet att vi kan vänta in varsel på ytterligare 4 000 och enligt arbetsgivarna så är det ungefär 10 000 personer som har blivit av med sina extraanställningar, de får inga nya arbetstimmar”, säger ordföranden Malin Ackholt till Sveriges Radio.

För chefer och arbetsgivare som ställs inför den prekära uppgiften att banta personalstyrkan finns mycket att förhålla sig till, inte minst med tanke på de färska löftena om stöd till korttidsarbete som utlovats av statsmakterna (se längre ner i artikeln).

dahl21

Läs också: Experten: ”Viktigt att chefen kan lugna medarbetare”

”Den situation vi nu befinner oss i är förstås oerhört svårnavigerad för chefer. Vågar man använda sig av reglerna om korttidsarbete och skicka hem personalen? Tänk om Tillväxtverket i slutändan inte beviljar något stöd? Då står man kvar med hela lönekostnaden, men har inte fått del av hela arbetskraften. I ett sådant läge kanske det trots allt varit en bättre åtgärd, rent ekonomiskt och cashflow-mässigt, att säga upp personal. I vart fall om medarbetarna har korta uppsägningstider”, säger Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättslig expert på Advokatfirman Vinge.

Hon råder Sveriges chefer att följa informationen från myndigheterna, noga och löpande:

”Jag tror att man upplever stor frustration över att informationen än så länge är så pass knapphändig. Många praktiska detaljer kring hur stödet för korttidsarbete ska fungera är ännu inte kommunicerade. Man får försöka rusta sig med tålamod och inse att vi alla bryter ny mark här, och se till att gå in på myndigheternas hemsidor ofta. Informationen uppdateras hela tiden.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Paradoxalt nog kan företag utan kollektivavtal ha en kortare startsträcka för att få del av Tillväxtverkets stöd, påpekar Charlotte Forssander.

”Ja, genom att man inte behöver invänta att centrala och lokala avtal kommer på plats. Å andra sidan kan det såklart vara en utmaning att i tillräcklig grad få till de individuella avtal med medarbetarna som krävs i företag som saknar kollektivavtal, samtidigt som flexibiliteten i stödet är mindre.”

Chefer bör rusta sig för åtskilliga kontakter med facket:

”Belastningen på de fackliga organisationerna lär bli enorm. Många företag med kollektivavtal saknar tyvärr lokala fackklubbar, och då måste man gå till de centrala och regionala fackliga organisationerna för att förhandla om såväl korttidsarbete som arbetsbristuppsägningar. Det återstår att se om det införs lättnader på något vis, eller hur förhandlingarna praktiskt kan organiseras och komma till stånd”, säger Charlotte Forssander.

Bild på ledare som motar bort coronavirus

Läs också: Coronakrisen: Nu startar vi diskussionsforum för alla chefer och ledare i Sverige

Korttidspermittering

Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen.

Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden, som ett sätt att hjälpa företag som pressas med anledning av covid-19 att behålla personal och växla upp när läget vänder.

Tillväxtverket säger sig arbeta ”skyndsamt” med att få alla förutsättningar på plats och informerar löpande om detta.

Stödet kommer att finnas tillgängligt 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020.

(Källa: Tillväxtverket)

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Collage av bild på semester samt person med munskydd
Arbetsrätt

Allt du som chef behöver veta om semestern – under corona

Ska semestern ske när medarbetaren önskar, eller när arbetsgivaren vill? Får man som chef ändra redan bestämd semester? Och riskerar jag mina medarbetares hälsa om jag skjuter på deras semester? Vi reder ut både arbetsrätt och psykologi.
Distansjobb gör det svårare att uppmärksamma farlig stress.
Annonssamarbete Chef + Skandia

10 signaler på farlig chefstress

”Chefer behöver bli bättre på att söka stöd och ta emot hjälp när de känner igen varningssignaler”, säger Kristina Hagström, hälsostrateg.

korttidsarbete
Arbetsrätt

Korttidsarbete – så funkar det

Regeringens nya system för korttidsarbete kan innebära ekonomiska lättnader för många corona-drabbade verksamheter. Här är vad du behöver veta som chef.
Charlotte Forssander, advokat och arbetsrättsexpert
Arbetsrätt

10 frågor och svar om arbetsrätt – under corona

Chefs nya Facebookgrupp ”Chefa i coronakris” har på bara ett par dagar fått över 1000 medlemmar. Flera av dem tog chansen att ställa frågor till arbetsrättsjuristen Charlotte Forssander.
dahl21
Arbetsrätt

Experten: ”Viktigt att chefen kan lugna medarbetare”

Konsekvenserna av coronavirusets fortsatta spridning får effekter för hela samhället. Chefs arbetsrättslige expert Fredrik Dahl ger en uppdatering kring vad du bör göra som chef.

corona
Arbetsrätt

Coronaviruset – så agerar du som chef

Coronasmittan sprider sig, liksom oron för att bli smittad. Hur agerar du som chef? Chefs arbetsrättslige expert Fredrik Dahl ger råd kring restriktioner, karantän och hemifrån-arbete.

mattias_tornblom
Annonssamarbete Chef + Dustin

”Chefer – här är läxan inför nästa kris”

Ta tillvara lärdomarna. Hitta dina guldkorn. Och undvik att ha en taxi på uppfarten med taxametern på. Det är några råd som Mathias Törnblom på Dustin vill skicka med till chefer – inför nästa kris.
laptop
Arbetsmiljö

Chefen fick dold kopia – på alla anställdas mejl

Ett företag i Småland har hamnat i blåsväder sedan det upptäckts att vd:n fick en dold kopia varje gång en anställd tog emot ett mejl. En person på IT-avdelningen satte stopp för förfarandet.