Vågar jag gå en UGL? 

UGL är en omvälvande ledarskapsutbildning i grupp. Fem högintensiva dagar på internat.
”UGL passar inte alltid alla”, säger Susanne Markovska på Chefakademin.
Men kanske passar den för dig?

Chefakademins utbildningsledare Susanne Markovska guidar till UGL
UGL är inte för alla, men kanske för dig? Chefakademins Susanne Markovska guidar kring utbildningen.

Ledarskapsutbildningen UGL (Utveckling av Grupp och Ledare) är en klassiker. Den skapades 1981 av Försvarshögskolan för blivande officerare och är Sveriges mest genomförda ledarskapsutbildning.  

Kanske har du hört om den från kollegor och bekanta: hur UGL ger nya insikter och aha-upplevelser, men att de fem intensiva dagarna på internat stundtals kan kännas jobbiga.  

Inför en UGL skriver du på en bekräftelse om att du är medveten om vikten av att vara i god balans.  

Du bör inte vara mitt uppe i en skilsmässa, ha förlorat en närstående eller vara på väg att gå in i väggen när du går en UGL, säger Susanne Markovska, som handleder UGL-grupper hos Chefakademin. 

”UGL passar inte alla alltid. Men om du är ’normalstressad’ och ’normalneurotisk’ så kan du gå”, säger hon. 

”Om du vill lära dig mer om dig själv och hur grupper fungerar och är nyfiken på att förstå något om ledarskap – då är det här en väldigt bra möjlighet till utveckling.” 

Gå dit och var nyfiken och intresserad.  

”Men du behöver inte vara bra på att uttrycka känslor. De flesta är inte det. Det här är en grundkurs”, säger Susanne Markovska. 

Var inställd på att koppla bort både jobb och privatliv under de fem dagarna med högintensiv utbildning på internat.  

”Rigga för backup – både på jobbet och på hemmaplan.” 

”Du behöver vara fullt närvarande i processen som pågår, med dig själv och gruppen. Uppgifterna och den minimala fritiden är riggad för att hålla fokus på utvecklingsprocessen.” 

De små luckor som uppstår under utbildningsdagarna behöver du för återhämtning, vila och reflektion. 

 Kom till kursen med alla dina förväntningar, men var också beredd på att bli överraskad. 

”Nästan alltid är det någon som blir förvånad över nya insikter om sig själv. Eller att man kommer oväntat nära de andra i gruppen. Men det är inget man kan garantera – varje grupp och varje process är unik.”  

”Det finns mål för utbildningen, men sedan beror det på hur aktivt man själv deltar. De som får ut mest av utbildningen är dom som går “all in”. Ibland försöker någon “sitta på läktaren” men då får man inte med sig så mycket.” 

Har du något råd till en person som bestämt sig för att gå en UGL? 

”Ge dig själv förutsättningar att kunna delta fullt ut. Kom dit med öppet sinne. Och förbered dig enligt rekommendationerna som du får med dig inför kursen”, säger Susanne Markovska avslutningsvis. 

UGL – så funkar det 

UGL-utbildningen hålls på internat under fem dagar i följd. Gruppen består av 8–12 personer som inte känner varandra sedan tidigare, en så kallad främlingsgrupp. Tanken är att ge förutsättningar för största möjliga öppenhet och att många olika perspektiv ska finnas med i rummet.

Två handledare håller i ramarna och stödjer processen. Pedagogiken är upplevelsebaserad med en blandning av uppgifter, dialog, reflektion och teori, med uppmärksamhet på det som händer ”här och nu” och att sätta ord på det som sker.

Läs mer: