9 tips inför din UGL

UGL är en svensk klassiker bland ledarskapsutbildningar. Det är också en utbildning som många kan uppleva som utmanande. Här får du några nyttiga tips inför utbildningen!

9 tips inför UGL

Ledarskapsprogrammet UGL – utvecklat av Försvarshögskolan – är en givande men också potentiellt krävande upplevelse. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din UGL-vecka har vi här samlat våra bästa tips inför utbildningen.

1. Var utvilad

Försök varva ner och släpp frågor som gör att du känner dig stressad. Se även till så att du fått tillräckligt med sömn och vila helgen innan din UGL vecka startar.

2. Släpp jobbet – på riktigt

Äntligen har du fem hela dagar att ägna uteslutande åt dig själv och tid att reflektera över och fokusera på din egen personliga utveckling. Ta tillvara på den möjligheten. Låt mobilen ligga på rummet eller stäng av den. Kolla bara mailen om du verkligen måste och i så fall under utbildningens paus.

3. Våga utvecklas

Förbered dig på att höra andras uppfattningar om dig. Det kan vara saker som du tidigare duckat för men som är nödvändiga för att du ska kunna ta nästa steg. Om du är öppen för nya tankar och idéer så är det större chans att du når fram till avgörande insikter.

4. Lista dina personliga mål

Innan utbildningen är det bra om du funderar över vilka områden du vill utvecklas inom. Här kan du med fördel prata med din chef och på så sätt få hen mer involverad i vad du vill uppnå. Under utbildningen kommer det även bli tydligare för dig vad du vill få ut av UGL kursen. Glöm inte bort att vara öppen för utveckling även inom andra områden.

5. Livsbalans

Om du har mycket emotionellt att bearbeta och tänka på privat eller i din yrkesroll borde du överväga att skjuta upp UGL till ett senare tillfälle. UGL kan innebära en del omvälvande insikter om dig själv och genom att vara i balans i livet, ger du dig själv möjlighet att ta till dig och utvecklas med hjälp av dessa insikter.

6. Lyssna aktivt

Utgå inte ifrån att du redan kan eller vet. UGL handlar mycket om att vinna nya insikter, tankar och idéer. Det kan du bara uppnå genom att lyssna för att förstå och inte lägga för mycket av din egen tolkning i orden.

7. Ta ansvar

Du måste själv ansvara för din personliga utveckling. Som deltagare går du precis så långt som du själv vill och ju större ditt engagemang är desto större blir också upplevelsen.

8. Justera dina förväntningar

Förvänta dig inte att UGL kommer vara dramatiskt eller att handledarna ska driva på er deltagare över gränsen. Det kommer inte ske. För vissa i gruppen kommer det bli känslosamt; något som är helt naturligt och en del av resan.

9. Vårda din nya kunskap

Låt någon som själv gått UGL stötta dig efteråt. Det kan vara någon från din organisation eller en coach från UGL-leverantören. Huvudsaken är att det är någon som hjälper dig ta tillvara på din erfarenhet. Håll också din utveckling vid liv genom en kontinuerlig dialog med din chef eller dina medarbetare.

UGL är en utbildning för alla som önskar personlig utveckling och en djupare förståelse för grupputveckling – oavsett om du är chef eller anställd!