Vad gör Fredrik Reinfeldt för fel?

Den nya regeringen sprutar ur sig reformer på löpande band. Och för varje nytt förslag – vare sig det gäller ekonomi eller social välfärd – kommer först förvåning, kritik och till sist vikande opinionssiffror.

Den borgerliga regeringen går nu till sommar med den sämsta starten för någon regering i modern tid. Socialdemokraterna skulle om det var val idag formligen utklassa borgarna.

Många börjar nu syna statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap, som anses vara roten till det onda. Han anses vara för osynlig och otydlig, och därmed också för svag och kanske lite tunn.

Kan det verkligen stämma?

Oppositionsledaren Mona Sahlin har om möjligt varit ännu osynligare. Det verkar lite som hon har svårt att lämna skuggan efter Göran Persson. Så inte kan det bero på Mona Sahlins ledarskap att de borgerliga tappar fotfästet.

Nej, svaret ligger nog hos Fredrik Reinfeldt själv. Han är lite av paradoxernas man.

Han är en lysande talare men en dålig kommunikatör!

De olika förslag om ytterligare karensdagar, slopad avdragsrätt för fackavgifter och förändrad fastighetsskatt är ju traditionell borgerlig politik och borde inte kommit som någon överraskning. Ändå går det som en skälvning i hela nationen när regeringen genomför vad man lovat.

Han är en bra chef men en dålig ledare!

Fredrik Reinfeldt agerar efter skolboken och har troligen förläst sig på managementböcker. Han delegerar, låter fackministrar få en tydlig roll, delar med sig av ära men tar kritiken själv. Han är en perfekt teamspelare i Ingvar Carlsons anda. Men det var en annan tid. Idag gynnas de starka och karismatiska ledarna inom politiken. Statsministrar måste ta en presidentroll för att få auktoritet inom t ex EU-kretsen. Politiska ledare som tvekar, förankrar, hummar eller duckar blir negligerade.

Här finns en del lärdomar även för oss vanliga chefer. Vi kan agera perfekt i alla lägen, lyssna inkännande, coacha motiverande, fatta beslut efter förankring, delegera till förbannelse och uppträda som vi var födda scoutledare. Och ändå blir vi inte uppskattade efter förtjänst.

Bra chefskap handlar också om glöd, passion och ett engagemang som gör att det vibrerar.

Det svala, resonerande och fotriktiga ledarskap som Fredrik Reinfeldt är en symbol för, är på alla sätt duktigt och behjärtansvärt. Trist nog är det helt andra politiska ledare som syns och gör framsteg. Det är karismatiska, enväldiga och egensinniga bufflar som uppskattas på den politiska arenan.

Den läxan har nog Fredrik Reinfeldt gjort nu när politiken lägger sig i idé under sommaren. Eller vad säger du själv? Kan man vara en bra chef men en dålig ledare? Räcker det att man som chef gör allt rätt för att lyckas som chef?

Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.

(Vi gör nu ett uppehåll med Chef till Chef, men återkommer i början av augusti.)

 

Relaterade artiklar

pergrankvist-768x432-5
Krönikor

Per Grankvist: ”Stress som maktmedel"

”Att vara sen är naturligtvis också en manifestation av makt. Den som har mest, kommer sist. Den som är chef behöver sålunda inte vara i tid för den som skriver krönikor i en tidning som Chef. Sanningen smärtar men jag inser att även om vi är lika mycket värda är vi inte likvärdiga. Alltså väntar jag på honom”, skriver Per Grankvist.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

linda_waxin_kronikor-768x432-5
Krönikor

Linda Waxin: Vilka misstag väljer du att lära av?

I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon. 

Chefs chefredaktör Nisha Besara
Krönikor

Nisha Besara: ”Hjälp de unga att ta ditt jobb!”

I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”

pergrankvist-768x432-4
Krönikor

Per Grankvist: ”Då var jag rädd för att inte duga”

”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
nisha1-768x432
Krönikor

Nisha Besara: "Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet"

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper.