Vad gör Fredrik Reinfeldt för fel?

Den nya regeringen sprutar ur sig reformer på löpande band. Och för varje nytt förslag – vare sig det gäller ekonomi eller social välfärd – kommer först förvåning, kritik och till sist vikande opinionssiffror.

Den borgerliga regeringen går nu till sommar med den sämsta starten för någon regering i modern tid. Socialdemokraterna skulle om det var val idag formligen utklassa borgarna.

Många börjar nu syna statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap, som anses vara roten till det onda. Han anses vara för osynlig och otydlig, och därmed också för svag och kanske lite tunn.

Kan det verkligen stämma?

Oppositionsledaren Mona Sahlin har om möjligt varit ännu osynligare. Det verkar lite som hon har svårt att lämna skuggan efter Göran Persson. Så inte kan det bero på Mona Sahlins ledarskap att de borgerliga tappar fotfästet.

Nej, svaret ligger nog hos Fredrik Reinfeldt själv. Han är lite av paradoxernas man.

Han är en lysande talare men en dålig kommunikatör!

De olika förslag om ytterligare karensdagar, slopad avdragsrätt för fackavgifter och förändrad fastighetsskatt är ju traditionell borgerlig politik och borde inte kommit som någon överraskning. Ändå går det som en skälvning i hela nationen när regeringen genomför vad man lovat.

Han är en bra chef men en dålig ledare!

Fredrik Reinfeldt agerar efter skolboken och har troligen förläst sig på managementböcker. Han delegerar, låter fackministrar få en tydlig roll, delar med sig av ära men tar kritiken själv. Han är en perfekt teamspelare i Ingvar Carlsons anda. Men det var en annan tid. Idag gynnas de starka och karismatiska ledarna inom politiken. Statsministrar måste ta en presidentroll för att få auktoritet inom t ex EU-kretsen. Politiska ledare som tvekar, förankrar, hummar eller duckar blir negligerade.

Här finns en del lärdomar även för oss vanliga chefer. Vi kan agera perfekt i alla lägen, lyssna inkännande, coacha motiverande, fatta beslut efter förankring, delegera till förbannelse och uppträda som vi var födda scoutledare. Och ändå blir vi inte uppskattade efter förtjänst.

Bra chefskap handlar också om glöd, passion och ett engagemang som gör att det vibrerar.

Det svala, resonerande och fotriktiga ledarskap som Fredrik Reinfeldt är en symbol för, är på alla sätt duktigt och behjärtansvärt. Trist nog är det helt andra politiska ledare som syns och gör framsteg. Det är karismatiska, enväldiga och egensinniga bufflar som uppskattas på den politiska arenan.

Den läxan har nog Fredrik Reinfeldt gjort nu när politiken lägger sig i idé under sommaren. Eller vad säger du själv? Kan man vara en bra chef men en dålig ledare? Räcker det att man som chef gör allt rätt för att lyckas som chef?

Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.

(Vi gör nu ett uppehåll med Chef till Chef, men återkommer i början av augusti.)

 

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

kronika1
Konflikthantering

Krönika: ”Jag får Falling Down-vibbar av februari!”

Är det okej att som förälder att ge upp och kapitulera i februarislasken? I en krönika jämför psykologen och småbarnspappan Anders Håkansson lössepidemier på förskolan, obegripliga veckobrev och kravfyllda sportlovsveckor med ett experiment för att bota deprimerande hundar.
pergrankvist
Krönikor

Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Per Grankvist, ny krönikör i Chef, skriver om Generation Z – en ung generation som kan vara svår att leda.
cissi123
Beslutsfattande

Cissi Elwin: Egenskapen du behöver för att hitta guldet

Cissi Elwin skriver om en egenskap som är extra viktig att ha som chef. 
petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden