Vad gör Fredrik Reinfeldt för fel?

Den nya regeringen sprutar ur sig reformer på löpande band. Och för varje nytt förslag – vare sig det gäller ekonomi eller social välfärd – kommer först förvåning, kritik och till sist vikande opinionssiffror.

Den borgerliga regeringen går nu till sommar med den sämsta starten för någon regering i modern tid. Socialdemokraterna skulle om det var val idag formligen utklassa borgarna.

Många börjar nu syna statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap, som anses vara roten till det onda. Han anses vara för osynlig och otydlig, och därmed också för svag och kanske lite tunn.

Kan det verkligen stämma?

Oppositionsledaren Mona Sahlin har om möjligt varit ännu osynligare. Det verkar lite som hon har svårt att lämna skuggan efter Göran Persson. Så inte kan det bero på Mona Sahlins ledarskap att de borgerliga tappar fotfästet.

Nej, svaret ligger nog hos Fredrik Reinfeldt själv. Han är lite av paradoxernas man.

Han är en lysande talare men en dålig kommunikatör!

De olika förslag om ytterligare karensdagar, slopad avdragsrätt för fackavgifter och förändrad fastighetsskatt är ju traditionell borgerlig politik och borde inte kommit som någon överraskning. Ändå går det som en skälvning i hela nationen när regeringen genomför vad man lovat.

Han är en bra chef men en dålig ledare!

Fredrik Reinfeldt agerar efter skolboken och har troligen förläst sig på managementböcker. Han delegerar, låter fackministrar få en tydlig roll, delar med sig av ära men tar kritiken själv. Han är en perfekt teamspelare i Ingvar Carlsons anda. Men det var en annan tid. Idag gynnas de starka och karismatiska ledarna inom politiken. Statsministrar måste ta en presidentroll för att få auktoritet inom t ex EU-kretsen. Politiska ledare som tvekar, förankrar, hummar eller duckar blir negligerade.

Här finns en del lärdomar även för oss vanliga chefer. Vi kan agera perfekt i alla lägen, lyssna inkännande, coacha motiverande, fatta beslut efter förankring, delegera till förbannelse och uppträda som vi var födda scoutledare. Och ändå blir vi inte uppskattade efter förtjänst.

Bra chefskap handlar också om glöd, passion och ett engagemang som gör att det vibrerar.

Det svala, resonerande och fotriktiga ledarskap som Fredrik Reinfeldt är en symbol för, är på alla sätt duktigt och behjärtansvärt. Trist nog är det helt andra politiska ledare som syns och gör framsteg. Det är karismatiska, enväldiga och egensinniga bufflar som uppskattas på den politiska arenan.

Den läxan har nog Fredrik Reinfeldt gjort nu när politiken lägger sig i idé under sommaren. Eller vad säger du själv? Kan man vara en bra chef men en dålig ledare? Räcker det att man som chef gör allt rätt för att lyckas som chef?

Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.

(Vi gör nu ett uppehåll med Chef till Chef, men återkommer i början av augusti.)

 

Relaterade artiklar

pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

globaluppvarmning
00:43 min
Krönikor

Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Video + Text "Vi som är chefer är de som kan göra allra störst skillnad. Våra beslut påverkar", skriver Cissi Elwin om att klimatfrågan måste in i ledningsgrupperna.
ishtarkronika
Ishtar Touailat

Ishtar Touailat: Stärk andra – så stärker du dig själv

"Det är en klassisk win win-situation. Jag kallar konceptet för PAY IT FORWARD", skriver Ishtar Touailat om att lyfta andra när du själv lyckas.
cissikroniak
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag är nykär i ett hus som blivit ett slukhål"

Cissi Elwin skriver om att förälska sig i ett sommarhus – som slukar tid och energi.
valavtalare
Krönikor

Per Grankvist: Ditt val av talare avslöjar dig

De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”
cissi-13
Krönikor

Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.
ishtarkronika
Krönikor

ISHTAR TOUAILAT: Håller du på att bli värdelös?

I sin krönika skriver Ishtar Touailat om AI-utvecklingen och vad det innebär för arbetsmarknaden.