Vad gör Fredrik Reinfeldt för fel?

Den nya regeringen sprutar ur sig reformer på löpande band. Och för varje nytt förslag – vare sig det gäller ekonomi eller social välfärd – kommer först förvåning, kritik och till sist vikande opinionssiffror.

Den borgerliga regeringen går nu till sommar med den sämsta starten för någon regering i modern tid. Socialdemokraterna skulle om det var val idag formligen utklassa borgarna.

Många börjar nu syna statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap, som anses vara roten till det onda. Han anses vara för osynlig och otydlig, och därmed också för svag och kanske lite tunn.

Kan det verkligen stämma?

Oppositionsledaren Mona Sahlin har om möjligt varit ännu osynligare. Det verkar lite som hon har svårt att lämna skuggan efter Göran Persson. Så inte kan det bero på Mona Sahlins ledarskap att de borgerliga tappar fotfästet.

Nej, svaret ligger nog hos Fredrik Reinfeldt själv. Han är lite av paradoxernas man.

Han är en lysande talare men en dålig kommunikatör!

De olika förslag om ytterligare karensdagar, slopad avdragsrätt för fackavgifter och förändrad fastighetsskatt är ju traditionell borgerlig politik och borde inte kommit som någon överraskning. Ändå går det som en skälvning i hela nationen när regeringen genomför vad man lovat.

Han är en bra chef men en dålig ledare!

Fredrik Reinfeldt agerar efter skolboken och har troligen förläst sig på managementböcker. Han delegerar, låter fackministrar få en tydlig roll, delar med sig av ära men tar kritiken själv. Han är en perfekt teamspelare i Ingvar Carlsons anda. Men det var en annan tid. Idag gynnas de starka och karismatiska ledarna inom politiken. Statsministrar måste ta en presidentroll för att få auktoritet inom t ex EU-kretsen. Politiska ledare som tvekar, förankrar, hummar eller duckar blir negligerade.

Här finns en del lärdomar även för oss vanliga chefer. Vi kan agera perfekt i alla lägen, lyssna inkännande, coacha motiverande, fatta beslut efter förankring, delegera till förbannelse och uppträda som vi var födda scoutledare. Och ändå blir vi inte uppskattade efter förtjänst.

Bra chefskap handlar också om glöd, passion och ett engagemang som gör att det vibrerar.

Det svala, resonerande och fotriktiga ledarskap som Fredrik Reinfeldt är en symbol för, är på alla sätt duktigt och behjärtansvärt. Trist nog är det helt andra politiska ledare som syns och gör framsteg. Det är karismatiska, enväldiga och egensinniga bufflar som uppskattas på den politiska arenan.

Den läxan har nog Fredrik Reinfeldt gjort nu när politiken lägger sig i idé under sommaren. Eller vad säger du själv? Kan man vara en bra chef men en dålig ledare? Räcker det att man som chef gör allt rätt för att lyckas som chef?

Maila mig här nedan. Dina synpunkter läggs upp vår hemsida, så att alla våra läsare får del av dem.

(Vi gör nu ett uppehåll med Chef till Chef, men återkommer i början av augusti.)

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

ciasond
Krönikor

Cissi Elwin: Min hemliga dröm gör mig generad

"Jag blir nästan generad när jag inser att min egen hemliga dröm är så vanlig", skriver Cissi Elwin om att byta karriär.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden