Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Vissa behöver mer tid på sig”

Jan Berkö, 55 år, Marketing Manager, Novus Group International AB. 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Jan Berkö håller i skylt med siffran 55.

Hur gammal är en bra chef?

”Det finns inget enkelt svar på den frågan. Jag har sett bra chefer som varit 25 år och andra som varit 65. Vissa har ledarskapet naturligt i sig medan andra blir bättre med tiden. Om jag måste generalisera tror jag att de flesta har bäst förutsättningar att bli en bra chef från 40-årsåldern. Uppåt ser jag inget tak, så länge man är nyfiken och drivs av att se andra växa och utvecklas.”

Är ålder viktigt när det kommer till rollen som chef? 

”Nej, inte ålder i sig självt. Eftersom det är individuellt. Men vissa behöver mer tid för att bli en bra chef. Jag har gjort rekryteringar av chefer som hade dåligt track-record som chefer när de var yngre, men som var redo för andra chansen och blev lysande chefer senare i livet.”

Vad är det viktigaste du som chef kan göra för att motverka åldersdiskriminering?

”Att bemöta alla som ’vuxna människor’ oavsett om de råkar vara över eller under genomsnittliga åldern på arbetsplatsen. Visa respekt och intresse för individen, och ägna ingen tid åt generaliseringar av typen Generation X, Z och Millennials. Vi är mer olika som individer än som tillhörande en viss generation.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden