En demonstration med många ungdomar. En person håller upp en skylt med texten

Unga vill att arbetsgivare jobbar för hållbarhet

69 procent av ungdomar och unga vuxna i Sverige tycker att det är mycket eller ganska viktigt att arbeta hos en arbetsgivare som engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Allra viktigast är det för tjejerna, visar en ny undersökning.

Hela 76 procent av tjejerna tycker att det är ganska eller mycket viktigt att arbetsgivaren engagerar sig i hållbarhetsfrågor. Det visar undersökningen, som Ungdomsbarometern har gjort åt elteknikföretaget Holtab. Är man mycket intresserad av hållbarhetsfrågor så är det ännu viktigare att arbeta för en arbetsgivare med samma värderingar.

Nio av tio ungdomar tycker att det är mycket eller ganska viktigt att Sverige blir ett mer hållbart samhälle och två av tre tycker att de själva har mycket eller ganska goda möjligheter att påverka den utvecklingen. Det är dock företag, näst efter politiker, som hamnar högst upp på listan när det gäller vilka som har både störst ansvar och möjligheter för att göra Sverige till ett mer klimat- och miljömässigt hållbart land. Det anser mellan 70 och 80 procent av ungdomarna. En majoritet vill också se hårdare straff för både företag och privatpersoner som begår miljöbrott.

floskel-2

Läs också: 4 sätt att få kollegerna att brinna för CSR

Hur ska man som arbetsgivare tänka för att attrahera och behålla den här målgruppen? Den frågan ställde Chef till Patrik Persson, vd på Holtab som beställt undersökningen.

”Jag tror att det är viktigt att få företaget att vara attraktivt på alla plan. Inte enbart gällande lön och förmåner, utan även hur man arbetar med både hållbarhet och csr-frågor. Vi har till exempel en solcellsanläggning till företaget och använder el- och hybridbilar. Vi har också länge jobbat aktivt både med att stötta vårt närsamhälle men också i ett projekt där vi har arbetat med utvecklingen i en by i Nepal, till exempel med att bygga hus, elektrifiera byn och bygga ett litet vattenkraftverk”.

”Vi brukar ha en del studenter på besök här och de blir ofta intresserade av vårt arbete med hållbarhet och csr. Särskilt tjejerna, vilket ligger i linje med undersökningens resultat”, säger Patrik Persson.

Ungdomsbarometerns undersökning

503 personer mellan 15 och 24 år svarade på undersökningen.

  • 91 procent tycker att det är mycket eller ganska viktigt att Sverige blir ett mer hållbart samhälle.
  • 4 procent svarade att deras föräldrars generation gjort tillräckligt för att göra Sverige till ett mer hållbart land.
  • 67 procent svarar att föräldragenerationen har gjort för lite eller ingenting alls.
  • 67 procent ser mycket eller ganska goda möjligheter att själva påverka utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.
  • 80 procent anser att politikerna hör till de som har störst ansvar för att se till att Sverige blir ett mer miljö- och klimatmässigt hållbart land. 73 procent anser att företagen har det ansvaret.
  • 73 procent anser att politikerna hör till de som har störst möjligheter att göra Sverige till ett mer miljö- och klimatmässigt hållbart land. 70 procent anser att företagen har störst möjligheter.
  • 69 procent av ungdomarna tycker det är mycket eller ganska viktigt att jobba för en arbetsgivare som är engagerad i hållbarhetsfrågor.
  • 79 procent vill se skärpta straff för företag och privatpersoner som begår miljöbrott.
Foto av Rasmus Bergström

Läs också: Chefen som ger batterier nytt liv

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En bild på två händer. En läkare har lagt sin hand över en patients hand, i en tröstande gest.
Hållbarhet

Chefskris i vården: Hälften vill sluta

Hälften av alla chefer inom vård och omsorg funderar på att sluta sitt jobb. Gränsen verkar vara nådd för de hårt belastade cheferna. Fyra av tio rekommenderar inte andra att satsa på ett chefsjobb inom vården. Det visar en ny rapport från LIVO.

Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.
Hållbarhet

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.
Hållbarhet

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.