Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Karriär
Publicerad

Det talas allt mer om en gig-ekonomi – ett arbetsliv där fasta anställningar oftare slopas till förmån för frilansare och konsulter som hyrs in under begränsade tidsperioder för att göra just det de är bäst på.

Tittar man på amerikanska Linkedins analys av varför allt fler heltidsanställda även frilansar på deltid nämns just gigekonomin som en förklaring. Antalet användare med denna jobbsituation ökar tre gånger snabbare än antalet heltidsfrilansare på sajten, skriver Linkedinchefen Gyanda Sachdeva i affärsmagasinet Fast Company.

Läs också: Så ska doldismiljardärerna ta över världen

Analysen baserar sig på en undersökning bland 9600 användare.

Följande mönster upptäcktes:

  • 20 procent av alla som har med frilansarbete i sin användarprofil har ett heltidsjobb utöver den egna verksamheten.
  • Män frilansar mer på deltid än vad kvinnor gör.
  • Millennials frilansar mer på deltid än någon annan åldersgrupp.
  • Vanligaste branscherna för deltidsfrilansar: finans och försäkringar, professionella tjänster, teknologi och mjukvara, underhållning samt bemanning.
  • 47 procent av alla deltidsfrilansare bor i Kalifornien, New York, Illinois, Texas, Massachusetts och Florida – sex delstater med några av de dyraste storstadsområdena i USA.

Men bättre ekonomi ses inte som den enda motiverande faktorn. Att forma sin egen karriär genom nätverkande och filande på det egna personliga varumärket nämns också i analysen. Sachdeva går så långt som att skriva att ”det verkar som att nio-till-femjobbet är på väg att bli en relik från svunna tider.”

Det återstår att se – men om trenden fortsätter lär det bli en fråga för chefer att leda på helt nya sätt. Både när det gäller att coacha frilansaren som faktiskt har en annan chef att förhålla sig till och när det handlar om att leda den egna medarbetaren som kanske så småningom siktar på att starta eget på heltid – och är öppen med det från första början.

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden