Trotsa dina instinkter

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Din medarbetare levererar inte. Vad tänker du? Att han är en latmask? En smitare? En oduglig slöfock?
Den här tanken leder till känslor, kanske förakt, ilska och irritation. Och det är utifrån de känslorna som du tar itu med situationen. Låter det som ett lyckat sätt att angripa problemet? Nja, hur stora är chanserna att medarbetaren arbetar effektivare med en irriterad, ilsken chef som ändå bara ser honom som oduglig?

Tänk om du tänkte annorlunda!
Gör ett experiment. Tänk »Så intressant, så kan man också göra på jobbet« om medarbetarens sätt att arbeta. Den här tanken leder till andra känslor, till exempel nyfikenhet. Din nyfikenhet ger dig ett helt nytt sätt att angripa problemet.

Genom att tänka annorlunda förändrar du ditt eget beteende – och förhoppningsvis också andras. Och du har blivit helt 2007-rätt som använt dig av ett kognitivt och beteendeinriktat ledarskap.
Kognitivt och beteendeinriktat ledarskap tar avstamp i kbt. Ulla Hoppe Jakobsson, filosofie doktor i pedagogik och leg psyko­terapeut, arbetar med att utbilda chefer i detta.

Verktyget »Så intressant«, som beskrivs ovan, är en av de handgripliga saker kursdeltagarna får sig till livs och är ett sätt att öva upp sin adaptability. Detta är ett nyckelord som kan översättas med förmågan att anpassa chefskapet efter situationen, att ha fingertoppskänsla för att förstå vilken typ av ledarskap som passar just i stunden. Kanske behöver du i vissa situationer ta kommandot, i andra backa och lyssna.

Peter Fichtel, legitimerad psykolog och ansvarig för chef- och ledarutveckling vid pbm Stressmedicine, arbetar också beteendeinriktat och har valt en metod som kallas organizational behavior management (obm).
Utgångspunkten är att feedback och positiv förstärkning, det vill säga att uppmuntra bra beteenden, är viktigt. Om du som chef uppmuntrar ett positivt beteende hos medarbetarna är sannolikheten större att de upprepar det än om du nonchalerar eller rent av kritiserar.

Att ledarskapet börjar anamma kbt förklarar Ulla Hoppe Jakobsson så här:
»Det är inte fackkunskaperna som avgör om du blir en bra ledare, utan det är förmågan att förstå människor, att se vad varje individ kan tillföra, att se att människor fungerar olika och att man kan ta tillvara det.«
Även Peter Fichtel ser ett ökat intresse för ledarskapsutveckling med beteendeinriktning. Varför just nu?
»Ju större egodriv det finns i arbetslivet, desto viktigare blir det att ta reda på vad som motiverar människor. Inte minst den nya generationen vill ha svar på frågan: ’What’s in it for me?’«, säger han.
Här är verktygen som ger dig en bättre chefstillvaro. Det handlar om att påverka både ditt och medarbetarnas beteende.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden