Ett ljust, rymligt och modernt co-working-space.

Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla

Fyra fastighetsbolag berättar om hur framtidens kontor ser ut: Det är två trender som drar åt olika håll.

Ingen vill kännas vid att efterfrågan på kontorslokaler har minskat, när Chef gör en rundringning till några av de största fastighetsbolagen. Detta trots att Svenska Dagbladet rapporterat om att så mycket som en femtedel av kontorslokalerna står tomma i delar av Stockholm och runt en tiondel i Malmö. 

”Visst är det så att folk funderar på hur det man har i kontorsväg stämmer med det man lärt sig under pandemin. Men jag ser stor optimism hos många bolag och aktiviteten på hyresmarknaden har ökat”, säger Johanna Skogestig, vd på Vasakronan. 

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, ser inte heller någon minskad efterfrågan med hänvisning till att deras fastigheter ligger i Stockholms innerstad. Redan för tio år sedan startade de Epicenter, ett koncept kring co-working-ställen, där bolag får en ökad flexibilitet och en möjlighet att sitta nära andra med samma intressen. Mats Hederos ser den aktivitetsbaserade modellen i öppna landskap som den största trenden. 

”Jag har själv ingen fast arbetsplats utan sitter ofta nära receptionen. Du får så mycket information om hur dina medarbetare mår genom att se hur de fäster blicken eller tar sina steg,” säger han.

Aram Seddigh. Bild på ett kontor.

Läs också: Arbetsplatsstrategen: Så lyckas ni med framtidens kontor

Sex till åtta personer i ett rum är den lösning Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter, tror på.

”Jag tror inte på kontorshaven med fasta skrivbord längre. Det är viktigare än någonsin att erbjuda just attraktiva lösningar.” 

Kontorsframtiden drar åt två olika håll, kan man sammanfatta de fyra fastighetsbolagen. Den ena lösningen är en högre grad av specialisering. Det efterfrågas av de företag som ser kontoret som en konkurrensfördel för att fånga och bibehålla talanger.

”Kontoret har blivit viktigare som kulturbärare och en mötesplats för att vara mer kreativ än man kan vara på distans. Det ska ha wow-faktor”, säger Åke Pettersson. 

Hit kan delvis även hållbarhetstänket hänföras. Johanna Skogestig ser en ökad betalningsvilja, inte minst från företag med yngre medarbetare, för lokaler med ett lägre klimatavtryck. De utvecklar bland annat solcellspaneler, takparker och toaletter som spolas med regnvatten. 

Castellum erbjuder WELL-certifierade fastigheter, där olika aktiviteter och möjligheter i huset är kopplade till att främja hälsa. Men hållbarhetstänket finner stöd även i den andra trenden. Den står för en ökad grad av generalisering. Både fastighetsvärdarna och de hyrande företagen måste fråga sig hur försvarbart det är att ständigt bygga om, menar Johanna Skogestig. Redan 2015 lanserade de sitt Smart och klart-koncept. I dag har de ett 70-tal sådana kontor med flexibla hyreskontrakt som man kan hyra på månadsbasis. Även Castellum erbjuder nyckelfärdiga kontor, där man kan ta sin laptop och flytta in på ett färdigmöblerat. De har också utvecklat flera co-working-koncept, som United spaces, men lanserar det även som hubbar i förorten, närmare medarbetarna.

”I stället för att pendla 45 minuter tar du dig fem minuter till ett kontor som kanske inte är det flådigaste utan troligen ett co-working-space”, säger Per Gawelin, region-vd Castellum. 

Illustration.

Läs också: Efter slopade restriktioner: Bara hälften vill ha det som före pandemin

Relaterade artiklar

Två personer sitter och jobbar på ett kontor. På golvet bredvid dem ligger en hund.
Arbetsmiljö

Nya jobbkravet: Ta med hunden till kontoret

Får man ta hunden med sig till jobbet? Den frågan är avgörande för fyra av tio hundägare när de väljer arbetsgivare. Men det är bäddat för bråk, för samtidigt uppger 63 procent av de som arbetar på kontor att hundar är förbjudna, visar en ny undersökning.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Fyra unga medarbetare syns i rutor på en dator under ett digitalt möte. De vinkar till varandra.
Arbetsmiljö

Nio av tio: Hellre videomöten än tjänsteresor

Nio av tio svenskar är beredda att ersätta tjänsteresor med videomöten. Samtidigt irriterar sig många på tekniken. Det visar en ny undersökning.

Aram Seddigh. Bild på ett kontor.
Arbetsmiljö

Arbetsplatsstrategen: Så lyckas ni med framtidens kontor

Hur vi utformar våra kontor och arbetsplatser kommer att spela en avgörande roll i hur väl vi klarar av förflyttningen in i framtidens arbetsliv. Det menar arbetsplatsstrategen Aram Seddigh, vars studier visar att ju mindre kontorslandskapen är, desto bättre. 

En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på
Arbetsmiljö

3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.
Arbetsmiljö

Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.