Ett ljust, rymligt och modernt co-working-space.

Trendspaning om framtidens kontor: Flexibelt och med wow-känsla

Fyra fastighetsbolag berättar om hur framtidens kontor ser ut: Det är två trender som drar åt olika håll.

Ingen vill kännas vid att efterfrågan på kontorslokaler har minskat, när Chef gör en rundringning till några av de största fastighetsbolagen. Detta trots att Svenska Dagbladet rapporterat om att så mycket som en femtedel av kontorslokalerna står tomma i delar av Stockholm och runt en tiondel i Malmö. 

”Visst är det så att folk funderar på hur det man har i kontorsväg stämmer med det man lärt sig under pandemin. Men jag ser stor optimism hos många bolag och aktiviteten på hyresmarknaden har ökat”, säger Johanna Skogestig, vd på Vasakronan. 

Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, ser inte heller någon minskad efterfrågan med hänvisning till att deras fastigheter ligger i Stockholms innerstad. Redan för tio år sedan startade de Epicenter, ett koncept kring co-working-ställen, där bolag får en ökad flexibilitet och en möjlighet att sitta nära andra med samma intressen. Mats Hederos ser den aktivitetsbaserade modellen i öppna landskap som den största trenden. 

”Jag har själv ingen fast arbetsplats utan sitter ofta nära receptionen. Du får så mycket information om hur dina medarbetare mår genom att se hur de fäster blicken eller tar sina steg,” säger han.

Aram Seddigh. Bild på ett kontor.

Läs också: Arbetsplatsstrategen: Så lyckas ni med framtidens kontor

Sex till åtta personer i ett rum är den lösning Åke Pettersson, vd på Skandia Fastigheter, tror på.

”Jag tror inte på kontorshaven med fasta skrivbord längre. Det är viktigare än någonsin att erbjuda just attraktiva lösningar.” 

Kontorsframtiden drar åt två olika håll, kan man sammanfatta de fyra fastighetsbolagen. Den ena lösningen är en högre grad av specialisering. Det efterfrågas av de företag som ser kontoret som en konkurrensfördel för att fånga och bibehålla talanger.

”Kontoret har blivit viktigare som kulturbärare och en mötesplats för att vara mer kreativ än man kan vara på distans. Det ska ha wow-faktor”, säger Åke Pettersson. 

Hit kan delvis även hållbarhetstänket hänföras. Johanna Skogestig ser en ökad betalningsvilja, inte minst från företag med yngre medarbetare, för lokaler med ett lägre klimatavtryck. De utvecklar bland annat solcellspaneler, takparker och toaletter som spolas med regnvatten. 

Castellum erbjuder WELL-certifierade fastigheter, där olika aktiviteter och möjligheter i huset är kopplade till att främja hälsa. Men hållbarhetstänket finner stöd även i den andra trenden. Den står för en ökad grad av generalisering. Både fastighetsvärdarna och de hyrande företagen måste fråga sig hur försvarbart det är att ständigt bygga om, menar Johanna Skogestig. Redan 2015 lanserade de sitt Smart och klart-koncept. I dag har de ett 70-tal sådana kontor med flexibla hyreskontrakt som man kan hyra på månadsbasis. Även Castellum erbjuder nyckelfärdiga kontor, där man kan ta sin laptop och flytta in på ett färdigmöblerat. De har också utvecklat flera co-working-koncept, som United spaces, men lanserar det även som hubbar i förorten, närmare medarbetarna.

”I stället för att pendla 45 minuter tar du dig fem minuter till ett kontor som kanske inte är det flådigaste utan troligen ett co-working-space”, säger Per Gawelin, region-vd Castellum. 

Illustration.

Läs också: Efter slopade restriktioner: Bara hälften vill ha det som före pandemin

Relaterade artiklar

Johan Holm
Arbetsmiljö

Dålig arbetsmiljö utan rättslig påföljd

De arbetsrättsliga kraven kring den psykosociala arbetsmiljön har inte hängt med i utvecklingen. Än så länge finns det bara domar för olyckor, och inga för arbetssjukdomar. Det konstaterar forskaren Johan Holm i en avhandling.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
forskning_intervjuperson
Arbetsmiljö

Forskning: Därför lär du dig mer av att misslyckas

En stark positivitetskultur är för många organisationer en självklarhet. Men hyllandet av framgång kan stå i vägen för innovation, menar två forskare som pekar på misslyckanden som en bättre källa till lärande. 

Medarbetare som sjunger i kontorslandskapet
Arbetsmiljö

Detta stör vi oss på mest hos kollegan

Mänskliga relationer är svårt, och friktionsytorna på en arbetsplats kan innebära närmast oändliga möjligheter till irritation. Men det är varken onödiga mejl, kvarglömda kaffekoppar eller högljutt telefonerande som orsakar det värsta skavet kontorskolleger emellan, visar en undersökning från Blocket Jobb.

hybridjobb
Arbetsmiljö

Chefer och anställda oeniga om hybridjobb

Delar du och dina anställda samma syn på hur fördelningen av arbete på kontoret och annan plats ska se ut? En ny rapport från Microsoft visar att majoritet av de anställda föredrar den flexibilitet som följer med hybridarbetet men bland 50 procent av cheferna planeras det för en återgång till kontoren på heltid i takt med att covidpandemin klingar av.

naturwebben
Arbetsmiljö

Ljuden som ska locka tillbaka medarbetarna

Hur ska kontoret bli den mer attraktiva arbetsmiljön för medarbetarna när flexibiliteten bjuder på fler valmöjligheter? I arbetet att locka tillbaka personalen till kontoret använder sig nu amerikanska företag från insikter som kommer från tidigare forskning: att rätt nivå av ljud kan förbättra arbetsprestationen. 

Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
utomhuswebb
Arbetsmiljö

Kreativa medarbetare på utomhuskonferens

Kan du tänka dig att hålla nästa konferens utomhus? Postpandemin för med sig nya idéer och en önskan om att få vistas mer ute i friska luften.