fokus

Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus. Det menar psykologen Johan Bergstad, aktuell med boken Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad.

Varför skrev du boken?

”Många har svårt att finna lugn, glädje och fokus, det är lätt att drunkna bland alla distraktioner. Dessutom har den psykiska ohälsan ökat.”

Du kallar mindfulness för fokusträning eller mind-training?

”Många tänker att mindfulness innebär att man måste sitta med benen i kors på golvet och så är det ju inte. Jag ger också handfasta verktyg för hur man kan hantera mejl och sociala medier.”

sharma-1

Läs också: Författaren: Därför ska du gå upp klockan 5

Vad händer om jag tränar mitt fokus?

”Det är många positiva saker. Du blir mer närvarande, mer fokuserad och mer kreativ. Den ofrivilliga vandringen av tankar minskar. Det är också bra för det ekonomiska resultatet i organisationen när folk blir mindre stressade och får mer gjort.”

Vad menar du med en inre chef?

”Det finns tre system i hjärnan, det som larmar om faror, den inre chefen som står för fokus och kontroll och ’dagdrömmarläget’. Hjärnfokus hjälper dig att få balans mellan de tre nätverken.”

laranytt2

Läs också: 5 toppchefer: Så lär vi oss nya saker

På vilket sätt har jag nytta av fokusträning som chef?

”Om chefen är stressad har det negativa effekter i organisationen. Chefen behöver ta hand om sig själv också.”

På vilket sätt kan mina medarbetare ha nytta av fokusträning?

”Det är en stor vinst om stressen går ner. Dessutom blir mötena mer effektiva om alla är mentalt närvarande.”

Om jag vill börja med fokusträning – var ska jag starta?

”Börja med att andas tre medvetna andetag genom näsan då och då under din arbetsdag. Känn och uppmärksamma andetagen och för tillbaka ditt fokus till dem när tankarna vandrar iväg. Tänk igenom vad som är viktigast att göra under dagen och skriv ner det. Då kan du lättare återgå till din agenda när du störs.”

moten-3

Läs också: 10 tips för mer effektiva möten

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

sjukpajobbet
Hälsa

Undersökning: Sex av tio går sjuka till jobbet

Vabruari hägrar och kurvan över fall av influensa pekar allt brantare uppåt. Sex av tio säger att de går tillbaka till jobbet innan de blivit helt friska.
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Person som återhämtar sig i utomhuspool
Hälsa

Högpresterare: Glöm inte att återhämta dig!

Gick du ut för hårt med ditt nyårslöfte? Chefer är högpresterare, det vet Mikael Mattsson, medicine doktor i fysiologi, som föreslår ett helhetstänk där träning och återhämtning samspelar.
grata
Hälsa

Gråt ut på jobbet – och hitta lugnet

Trots allt snack om att glada medarbetare är produktiva är det inte fel med lite tårar på jobbet. Det är högst mänskligt och kan vara tecken på en hälsosam arbetsplats.

Julbord med dryck
Hälsa

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
En kvinna som gäspar och kaffekopp
Hälsa

Forskare: ”Maxa tuppluren – med kaffe”

Att en tupplur minskar stress och boostar immunsystemet är redan vetenskapligt bevisat. Nu kommer tips från Stressforskningsinstitutet om hur du kan få ännu mer ut av tuppluren – genom att ta en kopp kaffe.