Träna fokus – med din ”inre chef”

Chefens verklighet är så komplex att det är svårt att hålla i längden utan mindtraining och ökat fokus. Det menar psykologen Johan Bergstad, aktuell med boken Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad.

Hälsa
Text: Maria Gerlofson
Publicerad

Varför skrev du boken?

”Många har svårt att finna lugn, glädje och fokus, det är lätt att drunkna bland alla distraktioner. Dessutom har den psykiska ohälsan ökat.”

Du kallar mindfulness för fokusträning eller mind-training?

”Många tänker att mindfulness innebär att man måste sitta med benen i kors på golvet och så är det ju inte. Jag ger också handfasta verktyg för hur man kan hantera mejl och sociala medier.”

Vad händer om jag tränar mitt fokus?

”Det är många positiva saker. Du blir mer närvarande, mer fokuserad och mer kreativ. Den ofrivilliga vandringen av tankar minskar. Det är också bra för det ekonomiska resultatet i organisationen när folk blir mindre stressade och får mer gjort.”

Vad menar du med en inre chef?

”Det finns tre system i hjärnan, det som larmar om faror, den inre chefen som står för fokus och kontroll och ’dagdrömmarläget’. Hjärnfokus hjälper dig att få balans mellan de tre nätverken.”

På vilket sätt har jag nytta av fokusträning som chef?

”Om chefen är stressad har det negativa effekter i organisationen. Chefen behöver ta hand om sig själv också.”

På vilket sätt kan mina medarbetare ha nytta av fokusträning?

”Det är en stor vinst om stressen går ner. Dessutom blir mötena mer effektiva om alla är mentalt närvarande.”

Om jag vill börja med fokusträning – var ska jag starta?

”Börja med att andas tre medvetna andetag genom näsan då och då under din arbetsdag. Känn och uppmärksamma andetagen och för tillbaka ditt fokus till dem när tankarna vandrar iväg. Tänk igenom vad som är viktigast att göra under dagen och skriv ner det. Då kan du lättare återgå till din agenda när du störs.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden