tagetokar

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. Det visar nya siffror som gäller perioden juli-oktober i år. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

Kanske börjar den gamla uppfattningen om att det inte går att ta tåget till jobbmötet för att man riskerar att inte komma i tid ändras?

I Chefs undersökning om tjänsteresor som gjordes för ungefär ett år sedan framgick att restid och punktlighet styr när chefer väljer färdsätt på sina jobbresor. Klimatpåverkan var mindre viktigt.

Men nu ökar alltså antalet tjänsteresor med tåg. Redan under första halvåret i år gick de upp 9 procent hos SJ, som är största aktör på marknaden. För juli-oktober är siffran 16 procent.

Anna Augustsson

Läs också: Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

SJ mäter inte om det är chefer eller medarbetare som reser, men ökningen är jämnt spridd sett till olika branscher, enligt Ida Thermaenius. Hon säger också att det är många företag som ber SJ om hjälp med klimatkalkyler som visar hållbarhetseffekter till följd av deras ökade tågresande – ett tecken på att medvetenheten om klimatpåverkan ökat.

”Miljöaspekten är helt klart det tyngsta argumentet för tåget, och den har fått ännu mer tyngd med den miljödebatten som förs i samhället. Många av våra affärsresenärer och företagskunder nyttjar också tiden ombord till att jobba,” säger Ida Thermaenius.

”Vi har haft en tydlig uppgång av resandet de senaste fem-sex åren. Hållbarhet är den viktigaste anledningen sedan sex månader tillbaka,” sa SJ:s vd Crister Fritzon på Chefdagens scen förra veckan.

resor

Läs också: Hur klimatsmart var din senaste tjänsteresa?

Knappt en tredjedel av tågresorna hos SJ utgörs av affärsresor. Populäraste sträcka under första halvåret i år var Stockholm-Malmö-Köpenhamn, följd av Stockholm-Göteborg. Nu planerar SJ också öka antalet tåg på sträckorna för att möta efterfrågan.

Och hur var det nu med punktligheten? Crister Fritzon på Chefdagen igen:

”Nio av tio tåg är i tid. Vi har haft en väldigt bra utveckling de senaste åren.”

petterny

Läs också: ”Följ inte dina drömmar” – här är Stordalens 10 livsregler

”Sju timmar på tåget kan göra dig till en bättre chef”

mag

Läs också: Teaterchefen tar tåget till mötet – 100 mil bort

Relaterade artiklar

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
annaryott2
Hållbarhet

Chefgalans hederspristagare 2020: Anna Ryott

Hon är affärsaktivisten som bekämpar fattigdom och klimatkris med ny teknik, entreprenörskap och passion. Anna Ryott är Chefgalans hederspristagare 2020.

helena_helmersson
Hållbarhet

Analys: ”Valet av Helmersson borde inte överraska någon”

Tidigare hållbarhetschefen Helena Helmersson tar över vd-stolen i H&M. Chef bad vår kolumnist Per Grankvist, expert på hållbarhetsfrågor, om en analys.
flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.