Tipsen du behöver för en bättre rekrytering
Vill du får bättre bättre snurr på rekryteringen? Här delar Elin Kebert, kompetensexpert på Byggföretagen, sina tips på vad enskilda chefer och företag kan göra här och nu.

1) Ta tidig kontakt
”Var aktiv, visa dig ute på yrkesutbildningarna och rekrytera direkt från dem. Gärna i ett tidigt skede, för i slutet har alla redan fått jobb. Erbjud gästföreläsningar och studiebesök, sommarjobb eller praktik. Gör det enkelt att hitta till ert företag.”
2) Berätta vad ni gör
”Förklara konkret vad som ingår i olika yrkesroller när du rekryterar. För dig kanske det är självklart, men jobbkandidaterna är inga tankeläsare. Beskriv vad projektledaren förväntas göra, inte bara att du söker en sådan, i jobbannonser, på hemsidan eller när du gästföreläser. Det har vi sett fungerar bra, men är något vi behöver jobba mer med”, säger Elin Kebert.
3) Lyft fram mångfalden
I den mansdominerade byggsektorn finns hela 36 000 kvinnor, vilket kanske inte alla känner till.
”Visa upp den mångfald som finns. Se till att kvinnor och andra underrepresenterade grupper är överrepresenterade på hemsidor och liknande. Berätta vad de gör, lyft fram dem som förebilder. Vi vet att kvinnor gärna söker sig till företag där det redan finns kvinnor.”
4) Peka på möjligheterna
”Berätta om det som just ditt företag gör bra under intervjun. Om det på din arbetsplats är logiskt att gå i tid för att hinna hämta barnen – säg det.”
Att det inom samhällsbyggnad finns ovanligt goda möjligheter till fortbildning är enligt Elin Kebert något som rekryterarna ibland glömmer bort:
”Det handlar inte bara om möjligheterna att bli chef, vilket inte alla vill, utan mängder av andra typer av kompetensutveckling som köps in till personalen inom vår bransch, vilket vi bland annat sett under pandemin. Det borde vi prata mer om”, säger Elin Kebert.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.