3 enkla steg: Ta in ljuset – bli piggare
Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Nu när medarbetarna återvänder till kontoren och ni gemensamt bestämmer hur, var och när ni ska arbeta, ta då även med den mörka årstiden i beräkningen.
På hösten når bara 14 procent av det globala ljuset till Sverige och under vinterhalvåret minskar det ner till fem procent. Vi behöver med andra ord göra det vi kan för att se till att få det för oss så viktiga ljuset. Årstidsbunden depression, men även vanlig nedstämdhet, kan vara kopplat till minskat ljus.
Bästa sättet att inte förlora humöret under den mörka perioden är att vara utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen. Det ljus vi då utsätts för har en styrka på 1 000 lux jämfört med inomhusljuset som bara är ungefär 500 lux. Så fortsätt med walk-and-talk-möten och lägg dem gärna direkt på morgonen.
Du kan också hjälpa dina medarbetare – och dig själv – genom att placera skrivbord så nära fönstren som möjligt. Och tända rejält med lampor. Det gör stor skillnad att byta det gula ljuset som ofta är i lysrören på arbetsplatserna till ljuskällor med vitare ljus. Ljus är kopplat till flera olika hjärncentra som direkt aktiveras. Ljus gör oss mer alerta.
3 enkla steg för att ta vara på ljuset
- Var utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen.
- Placera skrivbord så nära fönstren som möjligt.
- Tänd rejält med lampor.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.