Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 enkla steg: Ta in ljuset – bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.

Nu när medarbetarna återvänder till kontoren och ni gemensamt bestämmer hur, var och när ni ska arbeta, ta då även med den mörka årstiden i beräkningen. 

På hösten når bara 14 procent av det globala ljuset till Sverige och under vinterhalvåret minskar det ner till fem procent. Vi behöver med andra ord göra det vi kan för att se till att få det för oss så viktiga ljuset. Årstidsbunden depression, men även vanlig nedstämdhet, kan vara kopplat till minskat ljus. 

Bästa sättet att inte förlora humöret under den mörka perioden är att vara utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen. Det ljus vi då utsätts för har en styrka på 1 000 lux jämfört med inomhusljuset som bara är ungefär 500 lux. Så fortsätt med walk-and-talk-möten och lägg dem gärna direkt på morgonen. 

Du kan också hjälpa dina medarbetare – och dig själv – genom att placera skrivbord så nära fönstren som möjligt. Och tända rejält med lampor. Det gör stor skillnad att byta det gula ljuset som ofta är i lysrören på arbetsplatserna till ljuskällor med vitare ljus.  Ljus är kopplat till flera olika hjärncentra som direkt aktiveras. Ljus gör oss mer alerta. 

3 enkla steg för att ta vara på ljuset

  1. Var utomhus minst en timme före klockan tio på morgonen.
  2. Placera skrivbord så nära fönstren som möjligt.
  3. Tänd rejält med lampor.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden