saff

Första idrottsförbund att bli HBTQ-certifierade: ”Utan mångfald finns vi inte kvar”

Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, SAFF, är Sveriges första hbtq-certifierade idrottsförbund. Nu siktar de på att vara förebild för andra – till exempel de miljontals utövarna på andra sidan Atlanten.

För tre år sedan uppstod en liten men viktig revolution inom amerikansk fotboll och idrott i största alllmänhet: Marcus Juhlin, elitspelare i Carlstad Crusaders, kom ut som homosexuell i tidningen QX.

”På herrsidan i de flesta idrotter är detta fortfarande en stor sak som skapar rubriker”, säger Henric Hedberg, mångfaldsansvarig på SAFF.

Juhlins öppenhet blev mycket riktigt en världsnyhet, och är en del av bakgrunden till att SAFF nu är stolta innehavare av en hbtq-certifiering.

Mångfald har dock länge varit ett intresse för förbundet, av flera anledningar. Som en liten idrott med upp till 40 spelare och tränare i varje trupp är det viktigt att attrahera många utövare för att överhuvudtaget komma till spel.

”Oavsett vad du har för fysisk standard finns en position för dig, vi behöver alla typer av människor. Men jobbar vi inte aktivt med mångfald och inkludering kommer vi inte att finnas kvar”, säger Henric Hedberg.

Nämner man mångfald kanske många tänker på värdegrundsarbete på ett bredare plan och föreställer sig mångfald som en del av det. SAFF gjorde tvärtom, och lät hbtq-certifieringen bli ett startskott.

”Vi såg arbetet med en certifiering som en möjlighet att påbörja vårt värdegrunds-arbete”, säger Henric Hedberg.

4 tips för att lyckas med mångfaldsarbetet

1) Koppla mångfald till verksamhets- eller affärsnyttan.

För SAFF är mångfald grunden för att växa som idrott och rörelse.

2) Isolera inte projektet

Gör mångfald till en naturlig del av verksamhetsplaneringen  och inte till ett isolerat projekt eller en isolerad arbetsgrupp.

3) Ta hjälp

Extern och intern kunskap behövs för att utveckla mångfaldsarbetet. Ofta finns stor kunskap hos medarbetare/medlemmar.

4) Motsatsen är enfald

Tänk på att motsatsen till mångfald är enfald. Vill ditt företag/organisation verkligen ha det?

Efter att ha pratat med Riks-idrottsförbundet kontaktades RFSL för att med deras hjälp genomföra en hbtq-certifiering 2016. 20 styrelsemedlemmar, tränare och förbundspersonal fick genomgå certifieringen som bestod av fyra utbildningsträffar på tre timmar vardera. Några av dem fick också bilda en arbetsgrupp. Utbildarna gick igenom hbtq-historia, begrepp och hur det sett ut för hbtq-personer historiskt inom idrotten. Därefter diskuterades hur förbundet skulle ta det vidare – i mötesrum, omklädningsrum, i mötet med nya spelare, coacher och föräldrar.

”Det handlar mycket om att utgå från sig själv, vilken roll man har och vilka privilegier man har – och vilka utmaningar andra som står utanför ens egen norm kan möta”, säger Henric Hedberg.

Förbundet tog sedan fram en handlingsplan för att göra mångfald till en del av sin verksamhetsplanering. Den består av ett tiotal insatser över tre års tid – bland annat att se över tränarutbildningar för att få in inslag om mångfald, dra nytta av den kunskap som redan finns i rörelsen och jobba med inkluderande kommunikation:

”Till exempel fundera över vem som har en aktiv roll när man kommunicerar i bild, försöka spegla andra bakgrunder, regnbågsfamiljer och konsekvent använda ord som partner och hen.”

Läs också: Petter Stordalen: Heja fram de som vågar!

Ett mål är också att förbundets medlemsföreningar ska kunna genomgå en mindre variant av utbildningen ihop med RFSL – viktigt inte minst för till exempel frågan om omklädningsrum, som ligger på föreningsnivå och även är en fråga för kommunerna.

Viktig är också förbundets nytillkomna genderpolicy: att alla ska kunna träna och tävla amerikansk fotboll utifrån sin identifikation som man, kvinna eller något annat.

”Det är ju en större fråga inom idrotten i dag. Vi har till exempel många unga tjejer som tävlar ihop med killar, eftersom vi är en växande idrott för tjejer och damer. I dag har vi bara spelare till en serie.”

Utmaningarna i processen har framför allt handlat om att hitta tid och pengar. Det lilla motstånd som funnits har bottnat i åsikter om att det gått politik i frågan om hbtq-personers rättigheter.

”Jag tycker att det handlar om mänskliga rättigheter. Jag är glad att vi inte stött på mer motsättningar”, säger Henric Hedberg.

I övrigt jobbar SAFF med mångfald vad gäller jämställdhet och integration, bland annat genom att bjuda in ensamkommande till träningar. Än så länge är certifieringen och policyn för nya för att man ska kunna se några direkta effekter av dem. Men utvecklingsmöjligheter saknas inte.

”Vi har spelare som är i processen att byta kön och som funderar på hur de ska kunna fortsätta med idrotten. Hur förhåller man sig då till dopningsregler och tillåtna nivåer av hormonpreparat till exempel?”

ATT Bli en förebild för andra är också ett uttalat mål, och uppmärksamhet har inte saknats – bland annat fick förbundet Unionens pris som Sveriges mest hbtq-vänliga arbetsplats på Pride Stockholm i somras.

Det finns idéer om att sprida kunskapen till andra länder med fler utövare, till exempel USA, Kanada och Mexiko. Men det slutar inte inom den enskilda sporten. Henric Hedberg berättar att personer från förbundet fått sitta med i arbets–grupper för andra idrotter som också vill certifiera sig.

”De närmaste åren kommer det att hända mycket på idrottsområdet inom hbtq-frågor, det är jag övertygad om.”

Det här är en artikel från nummer 10/2017. Som prenumerant får du även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Läs också: Här är HBTQ-experten som hjälper chefer

Relaterade artiklar

jamstalld
Mångfald

3 vanor du ska skaffa dig för en mer jämställd rekrytering

Azita Shariati, Chefs expert i mångfaldhet och ledarskap, guidar dig i hur ditt företag ska bli bättre på jämställd rekrytering.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
farberger1
Beslutsfattande

Ica-vd:n får pris som årets HBTQ

”Det känns helt fantastiskt”, säger Caroline Farberger.

ishtarkronika
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
experterna-2
Beslutsfattande

Experterna: Så blir du en bättre chef

Ett nytt chefsår är här. Har du lovat att 2019 ska bli året då du stressar mindre, blir effektivare, rekryterar bättre och får jobbets lågpresterarare på banan igen? Bra! Våra experter ger dig några råd på vägen.
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.