stordael

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

”Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss”, skriver Petter Stordalen.

I somras hade jag möjligheten att bjuda ärkebiskop Antje Jackelén på lunch.

Jag har träffat många människor genom åren men det här mötet var speciellt.

Jag var nervös. Hur tilltalar man en ärkebiskop? Skulle jag kunna vara mig själv (med allt som det innebär)? Men oron var obefogad. Tiden rann iväg.

Nyfikenheten på varandra var stor och frågorna hopade sig. På den korta stunden vi hade samman berörde vi allt ifrån nordisk gemenskap till hur näringsliv och enskilda på bästa vis kan bidra till högre syften än bara de egna. Men framförallt pratade vi om potentialen. Potentialen i enskilda människor, i allt som de representerar. Om deras tro, övertygelse och kapacitet. Men också om mod. Mod att gå från ord till handling. Mot att utmana. Mod att kämpa för det man tror på. Lunchen utmanade mig och tankarna har funnits med mig hela sommaren.

För mig kokar det ned till att om vi vill ha ett samhälle där människor vågar satsa, ett samhälle där det kreativa och det innovativa får utrymme så krävs det att försöken applåderas. Att de som törs tänka stort och tänka nytt hejas fram. För jag är säker på en sak. De nya revolutionerande idéerna kommer inte från mig, Wallenberg, Persson-familjen eller Bonnier.

De kommer från nytänkande människor som vill förändra världen.

Vi är många som på olika vis investerar på den svenska marknaden. Investeringar som görs eftersom tron på Sverige aldrig har varit starkare. Investeringar som är beroende av tusentals nya medarbetare. Människor som formligen kokar över av lusten av att bidra. Många av dem kommer att vara nyanlända. Nya i Sverige.

Petter Stordalen

Gör: Ägare, styrelseordförande Nordic Choice Hotels.

Ålder: 54.

Familj: Gunhild Stordalen, barnen Emilie, Jakob och Henrik Anker Stordalen.

Bakgrund: Jobbade som ung i pappans livsmedelsaffär. Blev Norges yngsta vd för ett köpcentrum, tog över ”Norges NK” Steen & Strøm. Började sedan köpa upp hotell.

Läs också: 11 lärdomar från Stordalens succé i Almedalen

Jag har byggt mitt företag Nordic Choice Hotels på vetskapen om att alla behövs. Att mångfald gör oss bättre. Just nu har vi 177 nationaliteter inom företaget. Förra året var vi 114. Vi har tagit chansen när nya nordbor knackat på.

Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss. Vi blir kort och gott bättre av det. Och det är vårt sätt att heja på de som vill och de som försöker.

Kom ihåg en sak. Allt börjar med att säga det högt. En enskild som räcker upp handen och säger att den vill ha ett jobb. En entreprenör som säger att hon har lösningen på ett problem. En kapitalist som säger att hon vill investera.

Vårt fina samhälle kommer alltid behöva människor som säger att de vill. Kraften som ligger i banbrytande idéer och människor med genomförandekraft är enorm. Det är bara att börja använda sig av den.

JUST NU

”Fantastisk lunch med ärkebiskop Antje Jackelén i Visby.”

 

/Petter Stordalen

Relaterade artiklar

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.