guna
Illustration: Johanna Gustavsson

Studie: Sov bättre – gunga dig till sömns

Sommarljuset kan störa nattsömnen. Nu visar en studie att vaggande kan bli ett knep för att komma till ro – även för vuxna.

Att vaggan är ett sätt att få små barn att somna är ett beprövat knep. Men nu visar en ny studie från Concordia University i Montreal att vår sömn förbättras om vi sover i en gungande rörelse, enligt Rodolfo Insights.

Genom att låta 18 deltagare tillbringa två nätter i en gungande säng kunde man med hjälp av EEG (elektroencefalografi) se att personerna somnade snabbare, sömnen var mer stabil och de presterade även bättre på ett minnestest morgonen efter jämfört med när de sovit i en vanlig säng.

sommarkansla1

Läs också: Vetenskapen: 8 bevisade sätt att förlänga semesterkänslan

Det här förklarar forskarna med att hjärnvågorna blev mer förankrade – vilket är kopplat till bättre sömn och minne. Man kan även koppla gungningen till den som alla har upplevt i moderns livmodern när hon rörde på sig.

Sju av tio chefer har så stora sömnproblem att det inverkar negativt på jobbet, enligt Chefs undersökning 2017. Kanske kan en hängmatta till sommaren hjälpa till att bryta den trenden?

traning

Läs också: Psykologen: 7 krav på chefen – för friska medarbetare

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.