guna
Illustration: Johanna Gustavsson

Studie: Sov bättre – gunga dig till sömns

Sommarljuset kan störa nattsömnen. Nu visar en studie att vaggande kan bli ett knep för att komma till ro – även för vuxna.

Att vaggan är ett sätt att få små barn att somna är ett beprövat knep. Men nu visar en ny studie från Concordia University i Montreal att vår sömn förbättras om vi sover i en gungande rörelse, enligt Rodolfo Insights.

Genom att låta 18 deltagare tillbringa två nätter i en gungande säng kunde man med hjälp av EEG (elektroencefalografi) se att personerna somnade snabbare, sömnen var mer stabil och de presterade även bättre på ett minnestest morgonen efter jämfört med när de sovit i en vanlig säng.

sommarkansla1

Läs också: Vetenskapen: 8 bevisade sätt att förlänga semesterkänslan

Det här förklarar forskarna med att hjärnvågorna blev mer förankrade – vilket är kopplat till bättre sömn och minne. Man kan även koppla gungningen till den som alla har upplevt i moderns livmodern när hon rörde på sig.

Sju av tio chefer har så stora sömnproblem att det inverkar negativt på jobbet, enligt Chefs undersökning 2017. Kanske kan en hängmatta till sommaren hjälpa till att bryta den trenden?

traning

Läs också: Psykologen: 7 krav på chefen – för friska medarbetare

Relaterade artiklar

litengrupp
Hälsa

Små arbetsgrupper friskare än stora

12-15 medarbetare. Det är den bästa storleken på en personalgrupp, enligt hr-företaget Nyckeltalsinsitutet.

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
jobbhalsohost
Hälsa

11 tips – så får du en friskare jobbhöst

Inte bara vabruari innebär sjuka och vabbande medarbetare. Även början av hösten kvalar in som riskperiod – och sedan blir det tyvärr bara värre.

hungrigmedarbetare1
Arbetsmiljö

”Hur hanterar jag medarbetare som går på diet?”

Mina medarbetare blir omotiverade och gnälliga när de är hungriga - vad kan jag göra?, frågar en läsare. Chefs expert Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, svarar.
semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.