Studie: Därför har chefer tråkigt på jobbet

Arbetsmiljöförhållanden som ständig tidspress, för hög kontroll eller ständiga avbrott ökar inte bara stressen – utan även känslan av att ha tråkigt på jobbet, enligt den nya studien från från finska FIOH, Finnish Institute of Occupational Health. Och att ha tråkigt kan också i sig leda till ohälsa, säger Lotta Harju på FIOH.
Uttråkade människor blir nämligen mer passiva. Stressen ökar och produktiviteten minskar:
”I värsta fall leder det till slöseri med resurser, vilket orsakar lidande för såväl organisationen som den enskilde.”
Läs också: Så kickstartar du arbetsmiljöarbetet
Forskarna bakom studien har kartlagt tre olika typsituationer där man riskerar att bli uttråkad.
Den första är när jobbet inte möter medarbetarens förväntningar. Utmaningar saknas och arbetsuppgifterna går på rutin.
Nummer två kännetecknas av en känsla av ständig acceleration, med för mycket arbete och orealistiska mål.
Den tredje typsituationen beskriver en avbruten arbetsrytm med hinder som stoppar den anställde från att utföra arbetet på ett meningsfulla sätt – byråkrati, onödig kontroll, problem på arbetsplatsen eller helt enkelt avbrutet flow. Så även om arbetsuppgifterna i sig är meningsfulla kanske de inte kan genomföras på ett meningsfullt sätt– med resultatet att jobbet upplevs som tråkigt.
72 chefer och specialister inom bland annat försäljning, administration och bankverksamhet har intervjuats i studien som är en del av ett större projekt om innovativa arbetsplatser.
Läs också: Enkla metoden – ta tempen på jobbstressen
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.