För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen – om dagens koldioxidnivåer inte sjunker.

Den fristående tankesmedjan Autonomy slår fast att om dagens koldioxidutsläpp ligger kvar på oförändrade nivåer så kommer vi i västvärlden att bli tvungna att gå ner i arbetstid för att klara hållbarhetsmålen – och det med råge.

Med utgångspunkt i den skenande klimatkrisen, och de långtgående förändringar på alla plan i samhället som krävs för att motverka den, menar tankesmedjan att vi måste tala i nya termer. Istället för att ställa frågan ”hur kan vi maximera den ekonomiska vinsten av arbetet?” bör vi istället fråga oss ”hur mycket arbete har vi råd med?”.

Besök också: Chefs specialsajt om klimatledarskap

En tidigare Chalmers-studie visar att en arbetstidsförkortning på 1 procent kan ge 0,8 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att samköra dessa data med arbetstidsstatistik från OECD har Autonomy räknat ut hur många arbetade timmar per vecka klimatet skulle klara med dagens utsläppsnivåer. Man har också tagit hänsyn till vad som räknas som en heltidsvecka, och hur produktiviteten per arbetad timme skiljer sig mellan olika länder.

Resultatet illustrerar hur lång väg vi har kvar till att uppnå hållbarhetsmålen. För Tysklands räkning slår arbetsveckan i taket redan efter sex arbetade timmar per vecka, och i Storbritannien efter nio. Här i Sverige ligger vi något bättre till hållbarhetsmässigt, och får arbeta 12 timmar innan det är dags att stämpla ut för veckan.

camill1

Läs också: Här är företaget där alla har fria arbetstider

Tankesmedjan menar att en minskad materiell konsumtion med självklarhet kommer medföra ”lathet som nödvändighet” och en förändrad syn på arbete. Däremot framhåller man att minskad arbetstid som enda åtgärd är långt ifrån tillräckligt som strategi för att motverka klimatförändringar.

Detta inte minst då dagens gränsvärden per capita är ganska generöst satta: de är uträknade baserade på en världsbefolkning på 7 miljarder, och med en temperaturhöjning på två grader. I själva verket fortsätter jordens befolkning att öka, och ett mer idealiskt klimatmål är att försöka bromsa uppvärmningen redan vid en och en halv grad.

Relaterade artiklar

son-of-a-man
Hållbarhet

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. "En skandal", säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

klimatbo
Hållbarhet

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok.
illusforskare
Hållbarhet

Forskning: Så går du från klimatångest – till handling

Att skrämma upp människor leder inte till förändring
pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
klimatchefer12
Hållbarhet

Så slopade Telia 80 procent av jobbresorna: "Slutat slentrianresa"

Telia minskade kostnader och koldioxidutsläpp.
salu
02:19 min
Hållbarhet

Han startade ett ”Blocket” – för gamla kontorsmöbler

Video + Text Han är sjukgymnasten som startat ett "Blocket" för stora organisationer. Fredrik Östlins plattform för förmedling av överbliven kontorsutrustning har fått ner koldioxidutsläppen med hundratals ton – och sparat miljoner åt skattebetalarna.
sveante1
Hållbarhet

En av Sveriges ledande experter: Så blir vi fossilfria

Sverige klarar omställningen till ett fossilfritt samhälle. Nu måste vi bara få in i våra huvuden att det är möjligt och för detta spelar chefen en viktig roll. Det menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.