För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen – om dagens koldioxidnivåer inte sjunker.

Den fristående tankesmedjan Autonomy slår fast att om dagens koldioxidutsläpp ligger kvar på oförändrade nivåer så kommer vi i västvärlden att bli tvungna att gå ner i arbetstid för att klara hållbarhetsmålen – och det med råge.

Med utgångspunkt i den skenande klimatkrisen, och de långtgående förändringar på alla plan i samhället som krävs för att motverka den, menar tankesmedjan att vi måste tala i nya termer. Istället för att ställa frågan ”hur kan vi maximera den ekonomiska vinsten av arbetet?” bör vi istället fråga oss ”hur mycket arbete har vi råd med?”.

Besök också: Chefs specialsajt om klimatledarskap

En tidigare Chalmers-studie visar att en arbetstidsförkortning på 1 procent kan ge 0,8 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att samköra dessa data med arbetstidsstatistik från OECD har Autonomy räknat ut hur många arbetade timmar per vecka klimatet skulle klara med dagens utsläppsnivåer. Man har också tagit hänsyn till vad som räknas som en heltidsvecka, och hur produktiviteten per arbetad timme skiljer sig mellan olika länder.

Resultatet illustrerar hur lång väg vi har kvar till att uppnå hållbarhetsmålen. För Tysklands räkning slår arbetsveckan i taket redan efter sex arbetade timmar per vecka, och i Storbritannien efter nio. Här i Sverige ligger vi något bättre till hållbarhetsmässigt, och får arbeta 12 timmar innan det är dags att stämpla ut för veckan.

camill1

Läs också: Här är företaget där alla har fria arbetstider

Tankesmedjan menar att en minskad materiell konsumtion med självklarhet kommer medföra ”lathet som nödvändighet” och en förändrad syn på arbete. Däremot framhåller man att minskad arbetstid som enda åtgärd är långt ifrån tillräckligt som strategi för att motverka klimatförändringar.

Detta inte minst då dagens gränsvärden per capita är ganska generöst satta: de är uträknade baserade på en världsbefolkning på 7 miljarder, och med en temperaturhöjning på två grader. I själva verket fortsätter jordens befolkning att öka, och ett mer idealiskt klimatmål är att försöka bromsa uppvärmningen redan vid en och en halv grad.

Relaterade artiklar

flyg
Hållbarhet

Få vill skippa flyget på tjänsteresan

Det finns en stor potential i att minska utsläppen från resor genom att byta färdsätt eller destination. Men när det gäller tjänsteresor är svenskar minst benägna att avstå resan. Det visar en ny forskningsrapport från Göteborgs universitet.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
skidresa
Hållbarhet

Extra semester – för den som skippar flyget

Stanna på marken, men hinn ändå med en vecka i fjällen eller Sydeuropa under din semester. Det blir möjligt med två dagars extra ledighet – och så ser en ny klimatvänlig förmån ut för medarbetare på ETC-företagen som väljer bort flyget.

Antje Jackelén intervjuades av Cissi Elwin för podden Chef Dilemma.
Hållbarhet

”Sätt lunchlådan
i perspektiv till klimatfrågan”

Hur ska man som chef förhålla sig till diskussioner om moral och klimatpåverkan i lunchrummet? Antje Jackelén svarar i podden Chef Dilemma.

tagetokar
Hållbarhet

Tjänsteresor med tåg fortsätter öka

Affärsresorna med tåg fortsätter att öka. ”Den absolut främsta anledningen är att medvetenheten kring miljön och intresset för den här typen av frågor har ökat,” säger Ida Thermaenius, chef för företagskunder hos SJ, till nyhetsbyrån TT.

annaryott1
Hållbarhet

”Skippa flygskam - hur kan ni skapa passion?”

Den gamla ekonomin är förlegad och ledare bör lägga mindre fokus på flygskam. Det slog Anna Ryott, ordförande i Summa Equity, fast på Chefdagen.

skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.