För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen – om dagens koldioxidnivåer inte sjunker.

Den fristående tankesmedjan Autonomy slår fast att om dagens koldioxidutsläpp ligger kvar på oförändrade nivåer så kommer vi i västvärlden att bli tvungna att gå ner i arbetstid för att klara hållbarhetsmålen – och det med råge.

Med utgångspunkt i den skenande klimatkrisen, och de långtgående förändringar på alla plan i samhället som krävs för att motverka den, menar tankesmedjan att vi måste tala i nya termer. Istället för att ställa frågan ”hur kan vi maximera den ekonomiska vinsten av arbetet?” bör vi istället fråga oss ”hur mycket arbete har vi råd med?”.

Besök också: Chefs specialsajt om klimatledarskap

En tidigare Chalmers-studie visar att en arbetstidsförkortning på 1 procent kan ge 0,8 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att samköra dessa data med arbetstidsstatistik från OECD har Autonomy räknat ut hur många arbetade timmar per vecka klimatet skulle klara med dagens utsläppsnivåer. Man har också tagit hänsyn till vad som räknas som en heltidsvecka, och hur produktiviteten per arbetad timme skiljer sig mellan olika länder.

Resultatet illustrerar hur lång väg vi har kvar till att uppnå hållbarhetsmålen. För Tysklands räkning slår arbetsveckan i taket redan efter sex arbetade timmar per vecka, och i Storbritannien efter nio. Här i Sverige ligger vi något bättre till hållbarhetsmässigt, och får arbeta 12 timmar innan det är dags att stämpla ut för veckan.

camill1

Läs också: Här är företaget där alla har fria arbetstider

Tankesmedjan menar att en minskad materiell konsumtion med självklarhet kommer medföra ”lathet som nödvändighet” och en förändrad syn på arbete. Däremot framhåller man att minskad arbetstid som enda åtgärd är långt ifrån tillräckligt som strategi för att motverka klimatförändringar.

Detta inte minst då dagens gränsvärden per capita är ganska generöst satta: de är uträknade baserade på en världsbefolkning på 7 miljarder, och med en temperaturhöjning på två grader. I själva verket fortsätter jordens befolkning att öka, och ett mer idealiskt klimatmål är att försöka bromsa uppvärmningen redan vid en och en halv grad.

Relaterade artiklar

Sofia Nygård bland it-prylar
Hållbarhet

It-chefen Sofia Nygård ger prylarna längre liv

Nya datorer på jobbet? Kul – men samtidigt ett underskattat miljöproblem. På Chalmers har återtag och återvinning av it-prylar blivit en väg mot större hållbarhet. ”Det handlar om att använda produkterna så länge som möjligt”, säger it-chefen Sofia Nygård.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
En bild på två händer. En läkare har lagt sin hand över en patients hand, i en tröstande gest.
Hållbarhet

Chefskris i vården: Hälften vill sluta

Hälften av alla chefer inom vård och omsorg funderar på att sluta sitt jobb. Gränsen verkar vara nådd för de hårt belastade cheferna. Fyra av tio rekommenderar inte andra att satsa på ett chefsjobb inom vården. Det visar en ny rapport från LIVO.

Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.
Hållbarhet

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.
Hållbarhet

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.