För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen – om dagens koldioxidnivåer inte sjunker.

Den fristående tankesmedjan Autonomy slår fast att om dagens koldioxidutsläpp ligger kvar på oförändrade nivåer så kommer vi i västvärlden att bli tvungna att gå ner i arbetstid för att klara hållbarhetsmålen – och det med råge.

Med utgångspunkt i den skenande klimatkrisen, och de långtgående förändringar på alla plan i samhället som krävs för att motverka den, menar tankesmedjan att vi måste tala i nya termer. Istället för att ställa frågan ”hur kan vi maximera den ekonomiska vinsten av arbetet?” bör vi istället fråga oss ”hur mycket arbete har vi råd med?”.

Besök också: Chefs specialsajt om klimatledarskap

En tidigare Chalmers-studie visar att en arbetstidsförkortning på 1 procent kan ge 0,8 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att samköra dessa data med arbetstidsstatistik från OECD har Autonomy räknat ut hur många arbetade timmar per vecka klimatet skulle klara med dagens utsläppsnivåer. Man har också tagit hänsyn till vad som räknas som en heltidsvecka, och hur produktiviteten per arbetad timme skiljer sig mellan olika länder.

Resultatet illustrerar hur lång väg vi har kvar till att uppnå hållbarhetsmålen. För Tysklands räkning slår arbetsveckan i taket redan efter sex arbetade timmar per vecka, och i Storbritannien efter nio. Här i Sverige ligger vi något bättre till hållbarhetsmässigt, och får arbeta 12 timmar innan det är dags att stämpla ut för veckan.

camill1

Läs också: Här är företaget där alla har fria arbetstider

Tankesmedjan menar att en minskad materiell konsumtion med självklarhet kommer medföra ”lathet som nödvändighet” och en förändrad syn på arbete. Däremot framhåller man att minskad arbetstid som enda åtgärd är långt ifrån tillräckligt som strategi för att motverka klimatförändringar.

Detta inte minst då dagens gränsvärden per capita är ganska generöst satta: de är uträknade baserade på en världsbefolkning på 7 miljarder, och med en temperaturhöjning på två grader. I själva verket fortsätter jordens befolkning att öka, och ett mer idealiskt klimatmål är att försöka bromsa uppvärmningen redan vid en och en halv grad.

Relaterade artiklar

nudgenudge
Hållbarhet

Därför ska du satsa på klimat-nudging

Nej – dina medarbetare vill inte ha mer förbud på jobbet. Ska du som chef lyckas med klimatarbetet måste du göra det spännande. ”Plocka den lägst hängande frukten först,” säger Maria Soxbo, en av författarna till nya boken ’Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft.’

Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
Johanna Giorgi, hållbarhetsansvarig på Tillväxtverket.
Hållbarhet

Klimatsmart kickoff – så gör du

För statliga Tillväxtverket är klimatfrågan av central betydelse vid planeringen av kickoffer och andra möten.
Klimattänk på kickoffen - något svenska chefer inte prioriterar.
Hållbarhet

Klimatet glöms när chefen ordnar kickoff

En klar majoritet anser att kickoff-aktiviteterna är till nytta i det dagliga arbetet. Men klimatmedvetenheten är svag, visar Chefs undersökning.

Medarbetare på Vattenfalls kickoff på zumba. Mindre bild på Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall.
Hållbarhet

"Det är nyttigt att tänja gränser på kickoffen"

Uppslutningen var total när Cecilia Zetterström, chef på Vattenfall, ordnade en fartfylld kickoff.
Scanias vd Henrik Henriksson.
Hållbarhet

Scania stoppar hela verksamheten – för klimatet

Fordonstillverkaren tar hela personalstyrkan ur drift för utbildning i hållbarhet – och uppmanar andra företag att göra detsamma.
son-of-a-man
Hållbarhet

Här är klimatskolan som flygbolaget BRA försökte stoppa

Klimatet har stått i fokus under Almedalsveckan. Men Chefs klimatskola blev för mycket för flygbolaget BRA – som stoppade tidningen. "En skandal", säger Cissi Elwin, chefredaktör och vd. Chef väljer nu att publicera hela klimatskolan på webben.
klimatbo
Hållbarhet

”Vi chefer behöver empati för att lyckas ställa om klimatet”

Vi behöver arbeta praktiskt med hållbarhet och använda mer emotionell intelligens, skriver Parul Sharma i sin nya bok.