Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Studie: 12 timmars arbetsvecka krävs – för att klara klimatet

Enligt en brittisk studie behöver arbetsveckan bli rejält mycket kortare om vi ska kunna hantera klimatkrisen – om dagens koldioxidnivåer inte sjunker.

Hållbarhet
Publicerad
För att klara klimatmålen skulle vi behöva arbeta 12 timmar per vecka.

Den fristående tankesmedjan Autonomy slår fast att om dagens koldioxidutsläpp ligger kvar på oförändrade nivåer så kommer vi i västvärlden att bli tvungna att gå ner i arbetstid för att klara hållbarhetsmålen – och det med råge.

Med utgångspunkt i den skenande klimatkrisen, och de långtgående förändringar på alla plan i samhället som krävs för att motverka den, menar tankesmedjan att vi måste tala i nya termer. Istället för att ställa frågan ”hur kan vi maximera den ekonomiska vinsten av arbetet?” bör vi istället fråga oss ”hur mycket arbete har vi råd med?”.

En tidigare Chalmers-studie visar att en arbetstidsförkortning på 1 procent kan ge 0,8 procent lägre utsläpp av växthusgaser. Genom att samköra dessa data med arbetstidsstatistik från OECD har Autonomy räknat ut hur många arbetade timmar per vecka klimatet skulle klara med dagens utsläppsnivåer. Man har också tagit hänsyn till vad som räknas som en heltidsvecka, och hur produktiviteten per arbetad timme skiljer sig mellan olika länder.

Resultatet illustrerar hur lång väg vi har kvar till att uppnå hållbarhetsmålen. För Tysklands räkning slår arbetsveckan i taket redan efter sex arbetade timmar per vecka, och i Storbritannien efter nio. Här i Sverige ligger vi något bättre till hållbarhetsmässigt, och får arbeta 12 timmar innan det är dags att stämpla ut för veckan.

Tankesmedjan menar att en minskad materiell konsumtion med självklarhet kommer medföra ”lathet som nödvändighet” och en förändrad syn på arbete. Däremot framhåller man att minskad arbetstid som enda åtgärd är långt ifrån tillräckligt som strategi för att motverka klimatförändringar.

Detta inte minst då dagens gränsvärden per capita är ganska generöst satta: de är uträknade baserade på en världsbefolkning på 7 miljarder, och med en temperaturhöjning på två grader. I själva verket fortsätter jordens befolkning att öka, och ett mer idealiskt klimatmål är att försöka bromsa uppvärmningen redan vid en och en halv grad.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden