Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.

Stressrelaterad psykisk ohälsa slår inte bara hårt mot den enskilde medarbetaren utan har även ett högt pris för företaget. Diagnoser som till exempel utbrändhet står för en allt större del och innebär ofta halvårslånga sjukskrivningar. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Värst drabbade är kvinnor. Det är 41 procent högre risk att de drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa än män – vilket medför att de också är sjukskrivna i betydligt högre grad. Risken för att bli sjukskriven stiger efter 50-års åldern men avtar sedan i åldrar över 60 år. Vanligast förekommande är den stressrelaterade psykiska ohälsan i 30-39 årsåldern.

”Familjesituation påverkar den psykiska ohälsan, till exempel är stressrelaterad psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom vanligare då man har barn i förskole- och lågstadieåldern, tre till åtta år. Det har att göra med balansen mellan arbete och familjeliv: om man både arbetar och tar stort ansvar för familjen – det vi kallar dubbelarbete – så ökar det risken för stressrelaterad psykisk ohälsa. Något som gäller både män och kvinnor, men som drabbar fler kvinnor än män”, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.

Den psykiska ohälsan är överrepresenterad inom så kallade kontaktyrken, främst inom vård- och omsorg, men även inom djurhälsa och djurvård, apoteksbranschen, lager och distribution samt bevakning och säkerhet är risken att drabbas högre än vanligt.

Nytt för rapporten som handlar om 2018-2019 är att fler kvalificerade yrken är överrepresenterade, till exempel specialistläkare, veterinärer och apotekare. Dessa yrken har tidigare inte funnits med i statistiken för psykisk ohälsa.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

breathe
Distanskurs start 3 nov

Skapa resultat i det nya distansarbetet

Dåligt engagemang som följd av distansarbete? Lär dig om de fyra nycklar som skapar hållbara rutiner och motiverar dina medarbetare.

Relaterade artiklar

Illustration av person som gör yoga framför en laptop
Hälsa

7 tips för att få fart på hemmaträningen

Soffpotatis eller ostbåge. Stel nacke eller ryggont. Börjar hemmajobbandet ta ut sitt pris? Ha förtröstan. Hela nätet är fullt av proffsiga instruktörer som inget hellre vill än att hjälpa dig i form.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
10 tecken på missbruk.
Hälsa

10 tecken på missbruk

På videomöten kan ingen känna lukten av alkohol på andedräkten eller se om det är whisky i kaffekoppen. Hemarbete kan öka risken för missbruk, larmar nu företaget Alna, som arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.
Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

kallduschlarka1800
Hälsa

Därför kan du bli mer produktiv – av en kalldusch

Genom att sänka temperaturen i duschen kan du öka produktiviteten och bli mer alert, visar forskning.