Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.

Hälsa
Publicerad
Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran

Stressrelaterad psykisk ohälsa slår inte bara hårt mot den enskilde medarbetaren utan har även ett högt pris för företaget. Diagnoser som till exempel utbrändhet står för en allt större del och innebär ofta halvårslånga sjukskrivningar. Det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

Värst drabbade är kvinnor. Det är 41 procent högre risk att de drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa än män – vilket medför att de också är sjukskrivna i betydligt högre grad. Risken för att bli sjukskriven stiger efter 50-års åldern men avtar sedan i åldrar över 60 år. Vanligast förekommande är den stressrelaterade psykiska ohälsan i 30-39 årsåldern.

”Familjesituation påverkar den psykiska ohälsan, till exempel är stressrelaterad psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom vanligare då man har barn i förskole- och lågstadieåldern, tre till åtta år. Det har att göra med balansen mellan arbete och familjeliv: om man både arbetar och tar stort ansvar för familjen – det vi kallar dubbelarbete – så ökar det risken för stressrelaterad psykisk ohälsa. Något som gäller både män och kvinnor, men som drabbar fler kvinnor än män”, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och författare till rapporten.

Den psykiska ohälsan är överrepresenterad inom så kallade kontaktyrken, främst inom vård- och omsorg, men även inom djurhälsa och djurvård, apoteksbranschen, lager och distribution samt bevakning och säkerhet är risken att drabbas högre än vanligt.

Nytt för rapporten som handlar om 2018-2019 är att fler kvalificerade yrken är överrepresenterade, till exempel specialistläkare, veterinärer och apotekare. Dessa yrken har tidigare inte funnits med i statistiken för psykisk ohälsa.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden