Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Studie: Det händer när chefen sviker

Hur meningsfullt dina medarbetare upplever sitt jobb påverkas av din förmåga att stötta dem. En ny studie visar att ledarskapet gör förvånansvärt stor skillnad för känslan av meningsfullhet på jobbet.

Motivation
Publicerad
En kvinna står framför en Whiteboard-tavla med lappar på och talar inför en grupp personer som sitter vid ett bord.

Hela 87 procent av de som upplever ett starkt stöd från sin närmaste chef svarade att de varje eller nästan varje dag upplever sina arbetsuppgifter som meningsfulla. Av de som saknade stöd från sin chef var det bara 59 procent som upplevde det. Endast två procent av de som upplevde ett starkt chefsstöd svarade att de aldrig eller nästan aldrig upplever arbetsuppgifterna som meningsfulla.

Av de med mindre eller inget stöd alls var det 12 procent. Det är allt så sex gånger så många som saknade mening när chefen svek.

”Vi ser ett överraskande stort gap mellan de båda grupperna”, säger Erik Sjögren, marknads- och analyschef på Framfot företagsutbildning till Örebro Nyheter. ”Vi vet att ledarskapet är viktigt. Att vi nu kan koppla det till den viktiga känslan av meningsfullhet på jobbet, och visa siffror på det, är bra”.

Deras undersökning bland 2 582 personer visade också att bland de som tyckte att arbetet var meningsfullt uppgav drygt hälften att företaget gick bra eller väldigt bra.
Här kan du läsa undersökningen i dess helhet.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden