Starbucks förra HR-chef: ”Ett svar på intervjun säger mer – än ett CV”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.

Rekrytering
Publicerad

Alla jobbintervjuer kommer till punkten där kandidaten ska avslöja sina brister och utmaningar. Ofta formuleras det i stil med: ”Vilka områden kan du förbättra?”.

En som tycker frågan är slappt ställd är Traci Wilk, tidigare HR-chef på den globala kaffekedjan Starbucks. Hon anser att frågan kan bli ännu mer konstruktiv och ber ofta jobbkandidaterna att ”berätta om en erfarenhet inom jobbet som var utmanande och vad du har lärt dig av det!”.

Syftet, menar hon, är nämligen inte att kandidaten ska berätta om missade deadlines (som drabbar alla) eller att de ska prata illa om sin tidigare chef. I stället kan de visa prov på självmedvetenhet genom att berätta vad de kunde gjort annorlunda.

”Jag tar hellre in någon som har vågat, men misslyckats än någon som alltid tar det säkra före det osäkra”, säger Traci Wilk till Business Insider.

Det här har fått Wilk att fått intressera sig av kandidatens förmåga att reflektera kring sin arbetsinsats snarare än att läsa deras CV.

”Det handlar om att hitta personer som är flexibla och som försöker vara nyskapande. Det är det viktigaste jag bedömer när jag träffar en kandidat”, säger Wilk.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden