Starbucks förra HR-chef: ”Ett svar på intervjun säger mer – än ett CV”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.

Rekrytering
Publicerad

Alla jobbintervjuer kommer till punkten där kandidaten ska avslöja sina brister och utmaningar. Ofta formuleras det i stil med: ”Vilka områden kan du förbättra?”.

En som tycker frågan är slappt ställd är Traci Wilk, tidigare HR-chef på den globala kaffekedjan Starbucks. Hon anser att frågan kan bli ännu mer konstruktiv och ber ofta jobbkandidaterna att ”berätta om en erfarenhet inom jobbet som var utmanande och vad du har lärt dig av det!”.

Syftet, menar hon, är nämligen inte att kandidaten ska berätta om missade deadlines (som drabbar alla) eller att de ska prata illa om sin tidigare chef. I stället kan de visa prov på självmedvetenhet genom att berätta vad de kunde gjort annorlunda.

”Jag tar hellre in någon som har vågat, men misslyckats än någon som alltid tar det säkra före det osäkra”, säger Traci Wilk till Business Insider.

Det här har fått Wilk att fått intressera sig av kandidatens förmåga att reflektera kring sin arbetsinsats snarare än att läsa deras CV.

”Det handlar om att hitta personer som är flexibla och som försöker vara nyskapande. Det är det viktigaste jag bedömer när jag träffar en kandidat”, säger Wilk.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden