intervju-6

Starbucks förra HR-chef: ”Ett svar på intervjun säger mer – än ett CV”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.

Alla jobbintervjuer kommer till punkten där kandidaten ska avslöja sina brister och utmaningar. Ofta formuleras det i stil med: ”Vilka områden kan du förbättra?”.

En som tycker frågan är slappt ställd är Traci Wilk, tidigare HR-chef på den globala kaffekedjan Starbucks. Hon anser att frågan kan bli ännu mer konstruktiv och ber ofta jobbkandidaterna att ”berätta om en erfarenhet inom jobbet som var utmanande och vad du har lärt dig av det!”.

karriar-8

Läs också: Prisade HR-chefen: ”Matchar du inte med kollegerna – byt jobb!”

Syftet, menar hon, är nämligen inte att kandidaten ska berätta om missade deadlines (som drabbar alla) eller att de ska prata illa om sin tidigare chef. I stället kan de visa prov på självmedvetenhet genom att berätta vad de kunde gjort annorlunda.

”Jag tar hellre in någon som har vågat, men misslyckats än någon som alltid tar det säkra före det osäkra”, säger Traci Wilk till Business Insider.

Det här har fått Wilk att fått intressera sig av kandidatens förmåga att reflektera kring sin arbetsinsats snarare än att läsa deras CV.

”Det handlar om att hitta personer som är flexibla och som försöker vara nyskapande. Det är det viktigaste jag bedömer när jag träffar en kandidat”, säger Wilk.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration
Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!
grooodor

Läs också: 7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Relaterade artiklar

Fyra tips för att skapa tillit i rekryteringen.
Rekrytering

4 tips: Så skapar du tillit när du ska rekrytera

Hur de sökande upplever rekryteringsprocessen kan påverka bilden av din organisation. Följ dessa enkla tips för att skapa förtroende och öppenhet när du anställer.
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
cvet
Rekrytering

Här söker du jobb – utan CV eller personligt brev

Har det personliga brevet gjort sitt? Det tror i alla fall mediebyrån Oh My! som nu går en annan väg när företaget ska rekrytera.
lenaapler1
Karriär

Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”

Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
bortvald-2
Rekrytering

Inte ens 40 år – då valdes han bort från chefsjobbet

”Jag blev förvånad – och förbannad”, säger Michael Strauss som ratades vid rekryteringen av åldersskäl.
osasker
Karriär

"Osäkra" hetast på toppfirmor

Känner du dig sårbar och känslig? Då är du som klippt och skuren för ett högstatusjobb. Det visar en ny amerikansk studie.

internett
Rekrytering

Forskare varnar: Googla jobbkandidaten kan leda dig fel

Informationssökning och bakgrundskontroller på Internet är ett vanligt komplement vid rekryteringar. Men forskare varnar för felkällor.