intervju-6

Starbucks förra HR-chef: ”Ett svar på intervjun säger mer – än ett CV”

Fokusera på kandidatens förmåga att reflektera snarare än deras CV. Det är Traci Wilk, tidigare HR-chef på Starbucks, budskap till rekryterare i jakten på innovativa medarbetare.

Alla jobbintervjuer kommer till punkten där kandidaten ska avslöja sina brister och utmaningar. Ofta formuleras det i stil med: ”Vilka områden kan du förbättra?”.

En som tycker frågan är slappt ställd är Traci Wilk, tidigare HR-chef på den globala kaffekedjan Starbucks. Hon anser att frågan kan bli ännu mer konstruktiv och ber ofta jobbkandidaterna att ”berätta om en erfarenhet inom jobbet som var utmanande och vad du har lärt dig av det!”.

karriar-8

Läs också: Prisade HR-chefen: ”Matchar du inte med kollegerna – byt jobb!”

Syftet, menar hon, är nämligen inte att kandidaten ska berätta om missade deadlines (som drabbar alla) eller att de ska prata illa om sin tidigare chef. I stället kan de visa prov på självmedvetenhet genom att berätta vad de kunde gjort annorlunda.

”Jag tar hellre in någon som har vågat, men misslyckats än någon som alltid tar det säkra före det osäkra”, säger Traci Wilk till Business Insider.

Det här har fått Wilk att fått intressera sig av kandidatens förmåga att reflektera kring sin arbetsinsats snarare än att läsa deras CV.

”Det handlar om att hitta personer som är flexibla och som försöker vara nyskapande. Det är det viktigaste jag bedömer när jag träffar en kandidat”, säger Wilk.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration
Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!
grooodor

Läs också: 7 grodor att se upp för på jobbintervjun

Relaterade artiklar

robotintervju
Rekrytering

Roboten Tengai rekryterar utan fysiska möten – för att minska smittspridning

Roboten Tengai hjälper Upplands-Bro kommun med snabbare rekrytering i corona-krisen. ”Med hjälp av Tengai hoppas vi kunna fortsätta säkerställa våra rekryteringar och samtidigt minimera antalet fysiska möten ” säger Havva Ilhan, biträdande personalchef.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
idatroive
Rekrytering

Årets HR-chef 2020: Ida Troive, Parks and resorts och Gröna Lund

Hr handlar både om policys och pingisbord. Det är utgångspunkten för Ida Troive på Parks and resorts och vinnare av priset Årets HR-chef. ”Som arbetsgivare ska du se till att alla processer är på plats, ha rätt arbetsmiljö och bra policys. Samtidigt måste du kunna skapa en inspirerande arbetsplats där dina medarbetare har roligt. Det finns en komplexitet i mitt arbete som jag gillar.”

personlighetstest-2
Rekrytering

Kommuner lägger miljoner på personlighetstester

Personlighetstester har både hyllats i bästsäljande böcker, granskats och förkastats som oseriösa. Inte desto mindre är de ett populärt rekryteringsverktyg, både i privat och offentlig verksamhet.

anstallaldre
Rekrytering

3 anledningar: Därför ska du anställa äldre

Många äldre känner sig diskriminerade på arbetsmarknaden, samtidigt som kompetensbristen är ett faktum. Här är tre anledningar till varför du som chef inte bör glömma bort äldre erfarna personer när du rekryterar.

Fem personer i möte om jobb
Rekrytering

7 trender inom rekrytering inför 2020

Smartness för att behålla talangerna, digitala verktyg som antingen hjälper eller stjälper och en allt viktigare onboardingprocess – det är några av trenderna vi kommer att få se mer av nästa år.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
robotintervju
Rekrytering

Kommunen som rekryterar med en robot

Nu kan du anställa med hjälp av en robot. Som första arbetsplats i världen låter Upplands-Bro kommun rekryteringsroboten Tengai sköta anställningsintervjuerna.