glada-medarbetare-1

Sociala kontakter håller hjärnan frisk

Ju längre tid den ofrivilliga isoleringen med att jobba hemma och hålla avstånd pågår desto viktigare är det för oss att motverka de negativa effekterna.

Forskare har sett att socialt engagemang ökar den grå massan i hjärnan. Nya rön rapporterade i Journal of Gerontology: Psychological Science, visar att man genom att föreskriva umgänge kan hjälpa äldre att undkomma demens på samma sätt som fysisk aktivitet kan skydda mot diabetes och hjärtsjukdomar. Forskarna menar att dessa rön inte enbart gäller äldre personer utan blir än mer aktuella i tider av social distansering under pandemin.

Det finns även en ökad risk för depression under osäkra tider, när vi tvingas ställa in eller skjuta fram viktiga händelser som studentfiranden, begravningar, bröllop och födelsedagskalas. Vilket kan leda till förändringar i sömn, aptit, energi, koncentration, dagliga rutiner och självkänsla.

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger hur viktigt det är att du avsätter tid för att ta hand om dig. Psychology Today tipsar om vikten av att äta hälsosam och näringsrik mat, regelbunden träning och sömn. Och att vara närvarande i stunden, genom att då och då ta några medvetna djupa andetag för att minska stressen över all osäkerhet.

När det kommer till ditt sociala engagemang, lägg på ett extra kol, se till att sträcka ut din hand och erbjuda din hjälp, kontakta och höra av dig till de människor som är viktiga för dig. Om ni inte kan träffas så ring. Telefonsamtal har visat sig ge starkare band till människor än textmeddelanden. Starta gemensamma aktiviteter, kanske en träningsutmaning, kanske baka julens godaste kaka-utmaning. Våga prata om viktiga saker, berätta hur du känner det istället för att prata väder och vind.

skogsbad2021

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Hemma eller på arbetsplatsen? Nu luckras gränserna upp. IKEA ser sex trender som formar hybridkontoren. Foto: IKEA (Landskrona fåtölj 2749 kr exkl moms)
Annonssamarbete Chef + IKEA

IKEA: Se trenderna som formar ditt hybridarbete

”Arbetsplatsen behöver bli en magnet som får tillbaka folk”, menar Kicki, företagsinredare på IKEA och ger sina bästa råd för effektivt – och hemtrevligt – hybridarbete.

Illustration med ett hjärta uppbyggt av grönsaker.
Hälsa

Växtbaserad diet kan rädda ditt hjärta

Om du som chef vet med dig att du ligger i farozonen för hög stress kanske du är redo att starta hösten med lite nya tag. Välj gärna en mer växtbaserad diet.

Tre män som arbetar på en byggarbetsplats står och pratar. Det är solnedgång.
Hälsa

Ny rapport: Ökad ohälsa på jobbet

Var tredje arbetstagare har problem med hälsan kopplat till arbetet, visar en ny undersökning från Arbetsmiljöverket. Det är en ökning jämfört med tidigare år. Värst drabbade är kvinnor inom kommun och landsting.

Glad kvinna som går i naturen.
Hälsa

När chefen väljer: Promenader hellre än golf

Chefens favoritmotion är inte golf och tennis, som man kanske skulle kunna tro, utan promenader. Det visar Chefs undersökning.

Bild på hand med mobiltelefon med en träningsapp i.
Hälsa

Missa inte bidrag för hälsoapp

Sedan cirka ett år finns utökade möjligheter att utnyttja det skattefria friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge till sina anställda.

Annonssamarbete Chef + Netigate

360-analys av chefen är viktigare än någonsin

Pandemi, digitalisering och hybridarbete. Hur har ledarskapet hängt med i den senaste tidens extrema omställningar?  ”360-graders feedback ger chefer och organisationer en tydlig bild av vilka ledarskapsförmågor som behöver stärkas”, säger Sophie Hedestad på Netigate. 
Två personer som promenerar i skogen och pratar.
Hälsa

Succé för digital friskvård

Ett digitalt spel som aktiverar medarbetarna, både till kropp och själ, blev ett lyckat sätt att bryta isoleringen under pandemins många månader av distansarbete.