glada-medarbetare-1

Sociala kontakter håller hjärnan frisk

Ju längre tid den ofrivilliga isoleringen med att jobba hemma och hålla avstånd pågår desto viktigare är det för oss att motverka de negativa effekterna.

Forskare har sett att socialt engagemang ökar den grå massan i hjärnan. Nya rön rapporterade i Journal of Gerontology: Psychological Science, visar att man genom att föreskriva umgänge kan hjälpa äldre att undkomma demens på samma sätt som fysisk aktivitet kan skydda mot diabetes och hjärtsjukdomar. Forskarna menar att dessa rön inte enbart gäller äldre personer utan blir än mer aktuella i tider av social distansering under pandemin.

Det finns även en ökad risk för depression under osäkra tider, när vi tvingas ställa in eller skjuta fram viktiga händelser som studentfiranden, begravningar, bröllop och födelsedagskalas. Vilket kan leda till förändringar i sömn, aptit, energi, koncentration, dagliga rutiner och självkänsla.

Det kan inte sägas tillräckligt många gånger hur viktigt det är att du avsätter tid för att ta hand om dig. Psychology Today tipsar om vikten av att äta hälsosam och näringsrik mat, regelbunden träning och sömn. Och att vara närvarande i stunden, genom att då och då ta några medvetna djupa andetag för att minska stressen över all osäkerhet.

När det kommer till ditt sociala engagemang, lägg på ett extra kol, se till att sträcka ut din hand och erbjuda din hjälp, kontakta och höra av dig till de människor som är viktiga för dig. Om ni inte kan träffas så ring. Telefonsamtal har visat sig ge starkare band till människor än textmeddelanden. Starta gemensamma aktiviteter, kanske en träningsutmaning, kanske baka julens godaste kaka-utmaning. Våga prata om viktiga saker, berätta hur du känner det istället för att prata väder och vind.

skog

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

halsoutmaningdel2
Hälsa

Chefs hälsoutmaning efter en vecka: ”10000 steg om dagen är ju jättemycket!”

Skoskav, glädje över att äntligen komma ut och ångestpåslag är några av erfarenheterna från Chefs medarbetare efter första veckan av 10000 steg per dag.
Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Collage: Orolig person i folksamling samt livspussel i form av ett pussel
Arbetsmiljö

Fler söker stöd för oro och relationer – färre för livspusslet

Ökad sjukskrivning, ökad efterfrågan på psykologsamtal och ergonomigenomgångar. De negativa konsekvenserna av pandemin för såväl arbetsgivare och medarbetare börjar synas.
digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen
Arbetsmiljö

Digital hjälp effektivt vid covid-oro

Ett helt nyutvecklat digitalt självhjälpsprogram för att hantera oro vid covid-19 har visat sig ha god effekt. Deltagarna hade också en signifikant förbättrad daglig funktion på arbetet, enligt forskarna på Karolinska institutet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
En hand med pulsklocka inställd på 10000 steg samt Cissi Elwin till höger i bild
Hälsa

Följ med på Chefs hälsoutmaning – ända fram till jul!

Chefredaktör Cissi Elwin har utmanat medarbetarna på Chef i en hälsoutmaning. Vi ska alla gå 10 000 steg var fyra gånger i veckan. Och klarar vi inte det blir det kollektiv bestraffning.
Mathias Törnblom på Dustin har checklistan för bättre flyt på den digitala arbetsplatsen.
Annonssamarbete Chef + Dustin

Checklista för flow på din digitala arbetsplats

Kontor står tomma, samtidigt som flitens lampa lyser hos alla hemmajobbare. Den digitala arbetsplatsen, där vi jobbar tillsammans online, är här för att stanna. Med öppen-dörr-möten och annat nytänk kan chefer förbättra den nya arbetsvardagen.
Foto av en skog med mossa och tallar.
Hälsa

Skogsbad för chefer sänker stressen

Två naturälskande psykologer och organisationskonsulter har slagit sig samman och erbjuder skogsbad för chefer på Djurgården. Med stöd i forskningen hävdar de att det bland annat kan minska konflikter, förbättra samarbete och föda innovation.