Smart lyssning i hängmattan

Sommaren ger dig förhoppningsvis tid för såväl vila som bokläsning och -lyssning. Här handplockar Chefbokens redaktör Niklas Laninge sina personliga tips från appens över 150 titlar.

Chefboken
Publicerad

Vad

Chefbokens redaktör Niklas Laninge delar med sig av tips från appens över 150 titlar.

Nytta

Tips på relevant och utvecklande sommarläsning.

JUNI – VARVA NER

Precis som många andra rusar jag in i semestern. Projekt ska avslutas, sommaren ska planeras, autosvar ska sättas igång. Här är rekommendationer som hjälper dig (och mig) att komma ner i varv och förstå värdet av lugn och ro:

Dare to lead av Brené Brown. Socionomen och professorn lär oss läsare om vikten av att vara ärlig mot oss själva och mot andra. Trots att Brown lyckats med konststycket att nå miljoner via sina Ted-talks är Dare to lead vare sig förutsägbar eller fylld av floskler. Som ledare lämnar man boken med ödmjukhet inför sin uppgift, och ett par råd för hur man utför den med mer mod.

The 4 day week av Andrew Barnes. Med sitt egna företag som plattform skapade Barnes experimentet som gav upphov till bokens titel. Vad som hände när arbetsveckan gick från fem till fyra dagar finns att läsa om i boken. Dessutom finner du rapporter kring medarbetarnas produktivitet och hälsa under experimentet. Självklart blev experimentet en framgång varpå boken också lär ut hur andra kan korta ner arbetsveckan, men behålla sin lönsamhet.

Digital Minimalism av Cal Newport. Akademikern och tekniktänkaren lär oss hantera ett liv fullt av distraktioner och ångesthöjare – uteslutande digitala sådan. Boken har nått ut långt bortom de mer klassiska läsarna av managementlitteratur, vilket säger något om problemets omfattning. Alla bör känna till de risker som Newport associerar med modern teknik, och alla borde använda de verktyg som hjälper oss må bra och hålla oss produktiva trots en värld full av distraktioner.

JULI – ZOOMA UT

I juli är ju semestern i full gång för många, tankarna på vårens projekt är långt borta, likaså tankarna på höstens. Med andra ord bör vi vara mottagliga för de nya och stora idéerna, vilket följande böcker ger:

Brus av Daniel Kahneman, Cass Sunstein och Olivier Sibony. Boken kan ses som Kahnemans uppföljare till den hyllade Tänka snabbt och långsamt. Ännu en gång är det en typ av mänskligt tillkortakommande som spelar huvudrollen, men nu något som primärt drabbar grupper och organisationers beslutsfattande. Boken introducerar ett helt nytt begrepp (brus) och visar vilka dramatiska effekter detta har på vår förmåga att göra korrekta och opartiska bedömningar.

The Fearless Organization av Amy C Edmondson. Psykologisk trygghet var ett begrepp som fullkomligt exploderade när Edmondson lanserade det för några år sedan. Begreppet är fortfarande lika aktuellt då det är centralt för hur grupper presterar. Boken ger en unik inblick i de stora organisationer som Edmondson studerat och ger dig som ledare ett tillförlitligt mått på hur du och ditt team fattar beslut och vågar göra det jobbiga, men viktiga, när så krävs.

Principles av Ray Dalio. En av världens rikaste män har inte bara en näsa för investeringar, han skriver böcker också. Så vad får du ut av denna? Delvis ett nytt sätt att se på världen, på beslut, på investeringar och på framtiden. Delvis en exposé över hur det moderna näringslivet utvecklats i USA från tidigt 80-tal och framåt. Dalio må vara mång-mång-miljardär men han lär ändå gå till historien som en modern tänkare av rang.

AUGUSTI – FOKUSERA

Själv går jag alltid in i augusti med skräckblandad förtjusning. På ett sätt känns helt plötsligt semestern för kort, på ett annat börjar peppen inför hösten med alla dess utmaningar. Är du som jag så har du här tre böcker som rustar dig för återgången till jobbet:

Ostörd av Gisela Bäcklander. På många sätt berör Bäcklander samma tema som Cal Newport (se ovan). Ostörd är dock mer praktisk och helt orienterad mot den svenska arbetsmarknaden. Du gör klokt i att ha mobilens anteckningsblock öppet när du lyssnar på denna sammanfattning då du vill kunna använda flera av bokens konkreta verktyg när semestern väl är över.

Mångfaldsparadoxen av Sofia Falk. Här bygger Falk upp ett tydligt och trovärdigt case kring varför det inte bara räcker med mångfald. Den organisation som vill skörda frukterna av en heterogen arbetsplats måste arbeta med mångfald och inkludering. Boken bör ses som en arbetsbok som ger arbetsgrupper en stegvis process för hur de kan bli bättre på att inkludera alla organisationens perspektiv. I sammanfattningen får du även ta del av några riktiga inkluderingsmissar. Ett tips är att ha skämskudden nära till hands.

Talang för människor av Kajsa Asplund. Boken är den populärvetenskapliga versionen av handelsforskarens projekt kring talent management. Asplund utreder svåra frågor som vad talang är och om talangprogram egentligen fungerar. Du kommer se att många gamla sanningar ifrågasätts, men du får också guidning i hur du kan agera givet ditt nya kunskapsläge.

Niklas laninge

Niklas Laninge är psykolog och chef för PBM:s enhet för beteendeinsikter. Hans första bok Beteendedesign finns sammanfattad i Chefsboken-appen. Varje vecka skriver han Sveriges mest lästa psykologinyhetsbrev, testa det gärna på https://www.getrevue.co/profile/laninge Han är även anlitad som redaktör för Chefboken.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden