Siri Wikander

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”

I slutet av april kunde vi läsa att Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän.

”Det handlar om ett kompetensskifte vi nu måste göra snabbare än vi tänkt tack vare krisen”, säger vd Håkan Samuelsson till GP den 29/4.

Förre finansministern Anders Borg förutsåg detta förlopp redan i en intervju i Aktuellt den 31/3:

”Kriser slår också igenom gamla strukturer. Det blir teknologiskiften och en hel del av jobben försvinner. Den här typen av förändringar som borde ha gjorts för ett, två eller tre år sedan det görs nu. Det som kommer att växa är teknologisektorn så det är inte säkert att det är de gamla jobben som finns kvar fullt ut”, sa han.

Nyckelorden här är ett känt kompetensskifte som borde ha hanterats före corona.

Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare. De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen. Det är kortsiktigt och det skadar varumärket.

Men låt oss börja med lite bakgrund.

Det är sedan länge känt att vi befinner oss i en teknisk revolution. Tekniken skapar nya jobb och gör gamla överflödiga. Vi behöver digital kompetens för att utveckla nya lösningar. Medan efterfrågan på medarbetare som utför repetitiva arbetsuppgifter minskar till följd av automatisering.

När Peter Laurin, chef på Ericsson, talade på ett #sime-event förra året så beskrev han hur driften av mobilnäten hade effektiviserats med hjälp av AI. Så här sa han:

”Våra ingenjörer som övervakar och supporterar nät över hela världen har idag stöd av AI i den dagliga driften. Vår plattform kan både ge beslutstöd till personalen samt vid vissa tillfällen ta beslut och utföra aktiviteter utan mänsklig inblandning, detta baserat på data från mobil och datanäten och även input från andra källor såsom väderprognoser, sociala medier, trafikstörningar etc.”

Vi befinner oss alltså i den fjärde tekniska revolutionen med genombrott inom robotisering, AI, nanoteknik, bioteknik och mycket annat. Varje år sedan 2016 har World Economic Forum också konstaterat att merparten av oss behöver lära oss att göra vårt jobb på ett nytt sätt eller lära om till ett helt nytt jobb. Deloitte och McKinsey har samma budskap i sina rapporter. Behovet av kompetensomställning har alltså inget med corona att göra.

Det gör mig förgrymmad när företag inte gör sin hemläxa. Ledningen har betalt för att omvärldsbevaka och omvandla data till konkreta handlingar som förstärker organisationens konkurrenskraft inför framtiden. De ska göra de insatser som behövs för att ställa om till nödvändig kompetens så att inte samhället behöver ta smällen.

Så hallå! Gör ert jobb!

Jag vill se vd:ar stå på scen och prata om vikten att lära sig nytt varje dag. Jag vill se ledningsgruppen ta sig an ny teknik som om det vore århundradets bästa kvartalsrapport. Jag vill se att man nätverkar utanför sitt vanliga kompisgäng och läser något annat än Dagens Industri. Ledningens insikter om behovet av kompetensväxling och nya sätt att jobba plus deras egna konkreta handlingar för att lära sig saker som Teams, automatisering och AI går som en våg genom organisationen och underlättar den nödvändiga förändringen.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Jag vill se ekonomichefer gödsla med pengar på mätbara och strategiska utvecklingsinsatser som bygger kultur och ledarskap. Inte för att hr säger det, utan för att man inser att det skapar affärsresultat. Insatser som gör att alla medarbetare kan bidra med smarta lösningar som skapar kundnöjdhet och spar tid och pengar. Jag vill se ekonomichefer sluta med årliga budgetar och individuella bonusar som driver egennytta och istället löpande fördelar budget till nya arbetssätt som förenklar och utvecklar.

Jag vill se interna utbildningsenheter slänga ut sin tro på att de vet vad folk ska lära sig för att göra sina jobb. Utvecklingen går alldeles för snabbt för att vi ska ha koll. Det är medarbetaren som vet och driver sin egen utveckling. Vi andra skapar förutsättningar för lärande och för en kultur där man är stolt över att lära sig nytt och delar det man kan med sina kollegor.

Jag vill se hr lära sig allt om saker som sökordsoptimering och konverteringsgrad och marknadschefer som uppskattar ansträngningen och återgäldar med att lära sig om hur kandidatresan och kundresan kan stärka varandra och konvertera både kund och kandidat. För när vi samarbetar över avdelningsgränser så skapar vi resultat som inte är möjliga på egen hand. 1+1=3.

Jag vill se ledare som har regelbundna avstämningar med sina medarbetare och som ber om feedback för att växa. Som berättar om sina misstag och generöst låter sina bästa medarbetare testa på nya arbetsuppgifter på en annan avdelning. Jag vill se att ni vågar göra piloter innan allt är klart för att det ger snabbare insikter och att ni lyssnar till era medarbetares förslag till förbättringar och agerar. Jag vill också se att ni aktivt nätverkar över avdelningsgränser för att lära er nya perspektiv.

Och sist men inte minst. Den viktigaste av oss alla. Medarbetaren. Säg ja till samarbete. Ställ många frågor. Peppa era kollegor. Kolla hur andra gör. Testa nya sätt att göra saker på. Stå på er. Det är ni som möter kunden. Det är ni som ser hur interna processer kan förenklas. Det är ni som bäst vet hur man smartast löser utmaningen. Det visste redan styrelseordförande Michael Treschow på sin tid på Ericsson när han konstaterade att man tappat sin plats som marknadsledande inom mobiltelefontillverkning. Fritt ur minnet så sa han ungefär så här: ”Det är ju inte precis vi i styrelserummet som kommer på nästa generations mobiltelefoner.”

Så avslutningsvis. Om alla tar sitt ansvar för ett kontinuerligt lärande så klarar vi denna gigantiska kompetensomställning utan att samhället måste ta kostnaden.

/Siri Wikander, konsult och föreläsare inom kultur, ledarskap och lärande

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
linda_waxin_kronikor-768x432-5
Krönikor

Linda Waxin: Vilka misstag väljer du att lära av?

I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon. 

Chefs chefredaktör Nisha Besara
Krönikor

Nisha Besara: ”Hjälp de unga att ta ditt jobb!”

I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”

pergrankvist-768x432-4
Krönikor

Per Grankvist: ”Då var jag rädd för att inte duga”

”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.

nisha1-768x432
Krönikor

Nisha Besara: "Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet"

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
linda_waxin_kronikor-768x432-4
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur omdefinierar du framgång?"

Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climate tech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.