Siri Wikander

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för ‘pandemic fatigue’. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Ibland känns det som om jag leder i ett vacuum. Jag går de tio metrarna från mitt köksbord till skrivbordet för att jobba en hel arbetsdag. Jag träffar mitt team på avdelningsmöten, i arbetsmöten och i 1-2-1. Stundtals känns allt overkligt, som att vi befinner oss i en låtsasvärld. Jag får som en impuls att sträcka handen genom rutan och se att alla andra verkligen är där på andra sidan.

Jag lider av det som ibland kallas för “pandemic fatigue”. Den kännetecknas just av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan. Utmaningen för oss ledare är att vi själva, men också våra medarbetare, lider av detta. Det betyder att vi måste ha strategier för att hjälpa både oss själva och våra team genom en tid som tär på krafterna.

Vi har lite olika individuella förutsättningar att orka. Vi har olika personligheter men de av oss som har varit med om tuffa perioder och klarat av dem har ett försprång. Att klara en skilsmässa, en konkurs eller en allvarlig sjukdom ger det som på engelska som kallas “stamina” eller “grit” dvs uthållighet i tider av motgång.

Vi har alltså olika förutsättningar att hålla ut och i detta ska ledare navigera. Ledare måste gå före och visa vägen, bidra till energi samtidigt som vi fångar upp dem som har det svårt. Vi behöver vara autentiska och närvarande i vårt ledarskap. Det är en tuff uppgift för en ledare. Särskilt om man är van att styra genom instruktioner och excel-ark.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

Det finns också en uppenbar risk just nu. Den att vi är så upptagna med att överleva att vi inte planerar framåt. Det har kanske aldrig varit viktigare att jobba med scenarioplanering för både medarbetare och affären. Vi kommer troligtvis att leva med pandemin i flera år. Den kommer att gå i vågor och vi behöver bemöta den med en variation av insatser. Pandemin påverkar branscher på olika sätt men en sak är säker: Under 2021 kommer vi att behöva fokusera ännu mer på att lära oss hantera det som jag brukar kalla en “hybrid-värld”. Medarbetare kommer att dela sin tid mellan att jobba hemifrån och från kontoret. Kunder kommer fortsätta att nyttja både digitala och fysiska tjänster. En ”hybrid-värld” är en värld där det digitala och det fysiska interagerar och rätt hanterat skapar hybrid-lösningar något större och bättre.

För att sammanfatta så har vi två stora utmaningar under 2021. Att hålla engagemanget uppe i teamet och att lära oss blomstra i en “hybrid-värld.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

Det mest effektiva verktyget för att hålla engagemang, hälsa och prestation på en hög nivå är täta avstämningar mellan chef och medarbetare. 15-30 minuter per vecka per medarbetare är en bra start. Som ledare kommer du att bli rikligt belönad. Jag pratade med en ledare på ett av Sveriges industriföretag som efter att ha kört täta avstämningar i några månader sa följande:

”Jag trodde det skulle ta en massa tid men istället så har de problem vi hade minskat och medarbetarengagemanget har ökat. Jag har också mycket mer information om de utmaningar vi har.”

Även ni som leder chefer behöver ha täta avstämningar med dem. Frågorna är lika enkla som genialiska. Hur har du det? Vad gör du? Är det något som hindrar dig? Kan jag stötta dig på något sätt? Chefens chef, chefen och medarbetaren – alla behöver få bli hörda, sedda och bekräftade. Då orkar vi mer.

Det mest effektiva verktyget för att lära sig något nytt och lösa en utmaning är att fokusera på den. Prata med dina kollegor om “hybrid-världen”. Identifiera vad den betyder för medarbetare och vad den betyder för kunder på kort, mellanlång och lång sikt. Synka med organisationens övergripande strategiska mål. Lägg på en möjlighets- och en riskanalys. Vad händer om vi tar tag i det här och vad händer om vi inte tar tag i det här. Dela upp er i grupper med olika ansvarsområden, testa och följ upp. Kanske lär sig teamet att arbeta på ett mer effektivt sätt? Kanske hittar ni en ny affärsmodell?

Kära ledare, jag skriver inte det här för att lägga ytterligare sten på bördan. Jag är väl medveten om hur ni sliter, men jag är verkligen helt övertygad om att både ni och teamen kommer att må bättre av täta avstämningar och ett tydligt fokus på framtiden. Det är så vi tacklar ”pandemic fatigue”. Ta hand om er!

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Dags att ta tag i skuldberget!”

”Min gissning är att hantering av skuldberget av medarbetares psykiska påfrestningar kommer att vara chefers främsta huvudbry framåt”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Skryt om att inte skryta”

”Låt mig vara den första att kasta sten i detta glashus genom att erkänna att min förra krönika var rätt lyckad", skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vad brottas du med just nu?”

"Under våren startar vi en serie berättelser om utmaningar och glädjeämnen för chefer från hela landet. Vad brottas du med? Har du rimliga villkor? Vad gläds du åt? Vad vill du förändra?", skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.