Siri Wikander

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för ‘pandemic fatigue’. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Ibland känns det som om jag leder i ett vacuum. Jag går de tio metrarna från mitt köksbord till skrivbordet för att jobba en hel arbetsdag. Jag träffar mitt team på avdelningsmöten, i arbetsmöten och i 1-2-1. Stundtals känns allt overkligt, som att vi befinner oss i en låtsasvärld. Jag får som en impuls att sträcka handen genom rutan och se att alla andra verkligen är där på andra sidan.

Jag lider av det som ibland kallas för “pandemic fatigue”. Den kännetecknas just av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan. Utmaningen för oss ledare är att vi själva, men också våra medarbetare, lider av detta. Det betyder att vi måste ha strategier för att hjälpa både oss själva och våra team genom en tid som tär på krafterna.

Vi har lite olika individuella förutsättningar att orka. Vi har olika personligheter men de av oss som har varit med om tuffa perioder och klarat av dem har ett försprång. Att klara en skilsmässa, en konkurs eller en allvarlig sjukdom ger det som på engelska som kallas “stamina” eller “grit” dvs uthållighet i tider av motgång.

Vi har alltså olika förutsättningar att hålla ut och i detta ska ledare navigera. Ledare måste gå före och visa vägen, bidra till energi samtidigt som vi fångar upp dem som har det svårt. Vi behöver vara autentiska och närvarande i vårt ledarskap. Det är en tuff uppgift för en ledare. Särskilt om man är van att styra genom instruktioner och excel-ark.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

Det finns också en uppenbar risk just nu. Den att vi är så upptagna med att överleva att vi inte planerar framåt. Det har kanske aldrig varit viktigare att jobba med scenarioplanering för både medarbetare och affären. Vi kommer troligtvis att leva med pandemin i flera år. Den kommer att gå i vågor och vi behöver bemöta den med en variation av insatser. Pandemin påverkar branscher på olika sätt men en sak är säker: Under 2021 kommer vi att behöva fokusera ännu mer på att lära oss hantera det som jag brukar kalla en “hybrid-värld”. Medarbetare kommer att dela sin tid mellan att jobba hemifrån och från kontoret. Kunder kommer fortsätta att nyttja både digitala och fysiska tjänster. En ”hybrid-värld” är en värld där det digitala och det fysiska interagerar och rätt hanterat skapar hybrid-lösningar något större och bättre.

För att sammanfatta så har vi två stora utmaningar under 2021. Att hålla engagemanget uppe i teamet och att lära oss blomstra i en “hybrid-värld.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

Det mest effektiva verktyget för att hålla engagemang, hälsa och prestation på en hög nivå är täta avstämningar mellan chef och medarbetare. 15-30 minuter per vecka per medarbetare är en bra start. Som ledare kommer du att bli rikligt belönad. Jag pratade med en ledare på ett av Sveriges industriföretag som efter att ha kört täta avstämningar i några månader sa följande:

”Jag trodde det skulle ta en massa tid men istället så har de problem vi hade minskat och medarbetarengagemanget har ökat. Jag har också mycket mer information om de utmaningar vi har.”

Även ni som leder chefer behöver ha täta avstämningar med dem. Frågorna är lika enkla som genialiska. Hur har du det? Vad gör du? Är det något som hindrar dig? Kan jag stötta dig på något sätt? Chefens chef, chefen och medarbetaren – alla behöver få bli hörda, sedda och bekräftade. Då orkar vi mer.

Det mest effektiva verktyget för att lära sig något nytt och lösa en utmaning är att fokusera på den. Prata med dina kollegor om “hybrid-världen”. Identifiera vad den betyder för medarbetare och vad den betyder för kunder på kort, mellanlång och lång sikt. Synka med organisationens övergripande strategiska mål. Lägg på en möjlighets- och en riskanalys. Vad händer om vi tar tag i det här och vad händer om vi inte tar tag i det här. Dela upp er i grupper med olika ansvarsområden, testa och följ upp. Kanske lär sig teamet att arbeta på ett mer effektivt sätt? Kanske hittar ni en ny affärsmodell?

Kära ledare, jag skriver inte det här för att lägga ytterligare sten på bördan. Jag är väl medveten om hur ni sliter, men jag är verkligen helt övertygad om att både ni och teamen kommer att må bättre av täta avstämningar och ett tydligt fokus på framtiden. Det är så vi tacklar ”pandemic fatigue”. Ta hand om er!

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

hybridkontoret
Distanskurs

Så leder du på en hybrid arbetsplats

 Var och hur ska vi jobba? Denna utbildning hjälper dig att som chef hantera det nya arbetslivet, där vissa sitter på distans och andra på plats.

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

Per Grankvist klädd i kavaj och slips.
Krönikor

Per Grankvist: ”När floden brinner”

Hur får det dig att se ut som chef, ledare och förebild för andra om du inte gör saker istället för att bara fortsätta prata om klimatfrågan som viktig?, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.