Siri Wikander

Siri Wikander: ”Det känns som att leda i en låtsasvärld”

”Jag lider av det som ibland kallas för ‘pandemic fatigue’. Den kännetecknas av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Ibland känns det som om jag leder i ett vacuum. Jag går de tio metrarna från mitt köksbord till skrivbordet för att jobba en hel arbetsdag. Jag träffar mitt team på avdelningsmöten, i arbetsmöten och i 1-2-1. Stundtals känns allt overkligt, som att vi befinner oss i en låtsasvärld. Jag får som en impuls att sträcka handen genom rutan och se att alla andra verkligen är där på andra sidan.

Jag lider av det som ibland kallas för “pandemic fatigue”. Den kännetecknas just av en känsla av vacuum, mental dimma, otydliga gränser mellan jobb och privat och en ändlös väntan. Utmaningen för oss ledare är att vi själva, men också våra medarbetare, lider av detta. Det betyder att vi måste ha strategier för att hjälpa både oss själva och våra team genom en tid som tär på krafterna.

Vi har lite olika individuella förutsättningar att orka. Vi har olika personligheter men de av oss som har varit med om tuffa perioder och klarat av dem har ett försprång. Att klara en skilsmässa, en konkurs eller en allvarlig sjukdom ger det som på engelska som kallas “stamina” eller “grit” dvs uthållighet i tider av motgång.

Vi har alltså olika förutsättningar att hålla ut och i detta ska ledare navigera. Ledare måste gå före och visa vägen, bidra till energi samtidigt som vi fångar upp dem som har det svårt. Vi behöver vara autentiska och närvarande i vårt ledarskap. Det är en tuff uppgift för en ledare. Särskilt om man är van att styra genom instruktioner och excel-ark.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

Det finns också en uppenbar risk just nu. Den att vi är så upptagna med att överleva att vi inte planerar framåt. Det har kanske aldrig varit viktigare att jobba med scenarioplanering för både medarbetare och affären. Vi kommer troligtvis att leva med pandemin i flera år. Den kommer att gå i vågor och vi behöver bemöta den med en variation av insatser. Pandemin påverkar branscher på olika sätt men en sak är säker: Under 2021 kommer vi att behöva fokusera ännu mer på att lära oss hantera det som jag brukar kalla en “hybrid-värld”. Medarbetare kommer att dela sin tid mellan att jobba hemifrån och från kontoret. Kunder kommer fortsätta att nyttja både digitala och fysiska tjänster. En ”hybrid-värld” är en värld där det digitala och det fysiska interagerar och rätt hanterat skapar hybrid-lösningar något större och bättre.

För att sammanfatta så har vi två stora utmaningar under 2021. Att hålla engagemanget uppe i teamet och att lära oss blomstra i en “hybrid-värld.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

Det mest effektiva verktyget för att hålla engagemang, hälsa och prestation på en hög nivå är täta avstämningar mellan chef och medarbetare. 15-30 minuter per vecka per medarbetare är en bra start. Som ledare kommer du att bli rikligt belönad. Jag pratade med en ledare på ett av Sveriges industriföretag som efter att ha kört täta avstämningar i några månader sa följande:

”Jag trodde det skulle ta en massa tid men istället så har de problem vi hade minskat och medarbetarengagemanget har ökat. Jag har också mycket mer information om de utmaningar vi har.”

Även ni som leder chefer behöver ha täta avstämningar med dem. Frågorna är lika enkla som genialiska. Hur har du det? Vad gör du? Är det något som hindrar dig? Kan jag stötta dig på något sätt? Chefens chef, chefen och medarbetaren – alla behöver få bli hörda, sedda och bekräftade. Då orkar vi mer.

Det mest effektiva verktyget för att lära sig något nytt och lösa en utmaning är att fokusera på den. Prata med dina kollegor om “hybrid-världen”. Identifiera vad den betyder för medarbetare och vad den betyder för kunder på kort, mellanlång och lång sikt. Synka med organisationens övergripande strategiska mål. Lägg på en möjlighets- och en riskanalys. Vad händer om vi tar tag i det här och vad händer om vi inte tar tag i det här. Dela upp er i grupper med olika ansvarsområden, testa och följ upp. Kanske lär sig teamet att arbeta på ett mer effektivt sätt? Kanske hittar ni en ny affärsmodell?

Kära ledare, jag skriver inte det här för att lägga ytterligare sten på bördan. Jag är väl medveten om hur ni sliter, men jag är verkligen helt övertygad om att både ni och teamen kommer att må bättre av täta avstämningar och ett tydligt fokus på framtiden. Det är så vi tacklar ”pandemic fatigue”. Ta hand om er!

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

Relaterade artiklar

nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
linda_waxin_kronikor-768x432-5
Krönikor

Linda Waxin: Vilka misstag väljer du att lära av?

I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon. 

Chefs chefredaktör Nisha Besara
Krönikor

Nisha Besara: ”Hjälp de unga att ta ditt jobb!”

I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”

pergrankvist-768x432-4
Krönikor

Per Grankvist: ”Då var jag rädd för att inte duga”

”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.

nisha1-768x432
Krönikor

Nisha Besara: "Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet"

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
linda_waxin_kronikor-768x432-4
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur omdefinierar du framgång?"

Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climate tech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.