Siri Wikander

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Det känns som om många är uppgivna nu. Trötta för att det är slutet på året och mörkt. Uppgivna för att vi är isolerade igen. Det gick ju så bra i somras, augusti och september men så den 20 oktober kom de första lokala restriktionerna i Uppsala och sedan dess har restriktionerna bara stegrats. Suck.

Det har också kommit närmare. I våras kände jag en person som blev sjuk. Nu är det flera vänner och kollegor som fått corona och kämpar med efterdyningarna. Bottenlös trötthet, hjärtrusningar och smaklöshet är bara några av symtomen i mitt eget närområde.

Det är många som lider psykiskt också. De som är isolerade och saknar nära och kära som bor på annan ort. Eller de som lever i dåliga relationer, vabbande som aldrig tar slut och trånga lägenheter. För att inte tala om de som är arbetslösa och som kämpar ekonomiskt.

Och då har jag inte ens berört alla de som måste gå till jobbet fysiskt varje dag. Som lever med konstant oro för att bli smittade och kanske smitta andra.

Listan blir lång över alla som kämpar nu.

Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Eller ge förslag på digitala AW och andra saker man kan göra med teamet. Den tiden är förbi. Det här är helt enkelt inte kul längre.

Ändå måste vi hålla ut. Vi kan inte ge upp. Vi ledare måste fortsätta orka lite mer.

Jag tänker på Churchill som gjöt hopp och mod i engelsmännen under andra världskriget 1939-1945 fast han själv stundtals misströstade. Kanske talade han lika mycket till sig själv som till medborgarna när han sa:

”Never give in. Never give in. Never, never, never, never—in nothing, great or small, large or petty—never give in, except to convictions of honour and good sense. Never yield to force. Never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.”

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

Så jag tänker fortsätta ”gå” till jobbet. Ta ännu ett möte vid datorn. Ännu ett webbinarium för att dela kunskap. Ännu en walk-and-talk med en medarbetare som behöver stöd och riktning. Jag tänker också fortsätta visa omtanke. Nu när det inte går att ha den vanliga julfesten så tänkte jag försöka ordna en julfika utomhus med teamet och lägga extra mycket tid på att visa uppskattning. Jag tänkte också använda den utökade summan för årets julgåva till en riktigt fin present.

Det känns även viktigt att lyfta blicken i mitt eget närområde. En vink i fönstret. Ett hej genom plexiglaset. Några ord med grannen i trapphuset. Ett tack till personalen i den lokala mataffären. Eller som Churchill sa:

 ”Attitude is a little thing that makes a big difference.”

 Och sist men inte minst så tänker jag nu julpynta och sätta upp julstjärnor i alla fönster. Ordna lite ljus och julstämning för oss och våra grannar. För att citera Churchill en sista gång:

”We make a living by what we get. We make a life of what we give”.

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576
Krönikor

Siri Wikander: ”Därför behövs ett högre syfte”

I höstas pratade alla om hybrida arbetsplatser, nu pratar alla återigen om bristen på arbetskraft. Det är inte så konstigt. I en tid av tillväxt, råvarubrist, leveransutmaningar och inflation samt långvarig brist på kompetens blir frågan om att hitta och behålla medarbetare viktigare än någonsin, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Bild på Chefs chefredaktör Nisha Besara.
Krönikor

Nisha Besara: "Allt börjar inte från noll"

I sin första krönika skriver Chefs nya Chefredaktör Nisha Besara om hur hon ser på den roll hon nu tar sig an. ”När jag klev in i den här rollen för några veckor sedan så började allt inte från noll helt enkelt – det finns en hel historia att ta hänsyn till. Jag har aldrig riktigt förstått mig på chefer som tror att de omedelbart vet bäst”.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Drivs du av lust eller Luther?”

”Insikten av att jag bärs framåt av min nyfikenhet var så stark att jag efter det känt ett släktskap med alla som beskriver att de mött Gud. Min vetgirighet är samtidigt både min välsignelse och min förbannelse”, skriver Per Grankvist i en krönika.

Linda Waxin.
Krönikor

Linda Waxin: ”Tack och förlåt!”

Att vara chef är att råda över resultat, men mest av allt är det att rodda med människor. En god idé efter ett helt år som chef brukar därför ofta vara att begrunda ett förlåt, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Mer kärlek åt chefen!”

”Är det Netflix fel att chefer inte ligger? Efter en lång dag av jobb och familjebestyr är det så enkelt att sätta sig i soffan och bli underhållen av fantastiskt berättade historier. Vi låter oss matas och dåsar bort medan våra verkliga relationer sakta tynar av”, skriver Chefs Cissi Elwin i en krönika.