siriwikanderhelbild1800-1680x945-1024x576

Siri Wikander: ”Därför behövs ett högre syfte”

I höstas pratade alla om hybrida arbetsplatser, nu pratar alla återigen om bristen på arbetskraft. Det är inte så konstigt. I en tid av tillväxt, råvarubrist, leveransutmaningar och inflation samt långvarig brist på kompetens blir frågan om att hitta och behålla medarbetare viktigare än någonsin, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Det som (konstigt nog) endast varit en fråga för första linjens chefer med stöd av HR börjar nu äntligen nå ledningen. Det går inte att få jobbet gjort utan personal. Om man har svårt att rekrytera så får man till högre kostnad hyra in resurskonsulter – något alla som behövt sjuksköterskor eller utvecklare de senaste åren redan märkt av.

Så vad ska man göra?

Enligt en Harvard Business Reviews (HBR) artikel ”11 Trends that will shape work in 2022 and beyond” som bygger på data från Gartner, vill vi arbeta för bolag med ett högre syfte. Något Henrik Westman på Dagens Industris ledarsida tycks förvånad över men som är väl känt sedan länge (“Syfteshetsen kan leda företagen fel” publicerad 22/1-22) .

Siri Wikander.

Läs också: Siri Wikander: ”Använd din makt!”

Medarbetare drivs inte av att öka vinsten för ägarna. De drivs av att göra ett bra jobb för en schysst arbetsgivare. Och med rådande arbetsbrist är det arbetstagarens marknad. Enligt en undersökning som LinkedIn nyligen gjort överväger två tredjedelar att byta jobb och 15 procent söker aktivt. Detta blir en rejäl utmaning för arbetsgivarna, särskilt när man beaktar den sedan tidigare höga personalomsättningen och att många går i pension.

Henrik Westman beskriver hur dyra konsulter tar fram tjusiga formuleringar för ett högre syfte utan egentlig anledning. Här instämmer jag delvis, men jag känner inte igen bilden av dyra konsulter. HR är knappast kända för att ha en stor budget. Kanske är det marknadsavdelningen man tänker på? I vilket fall, att formulera vad man står för är en bra början men det är verklig handling över tid som attraherar medarbetare. Artikelförfattarna i HBR föreslår att vi ska inrätta en Chief Purpose Officer som driver frågan om syfte. Det är nästan lika problematiskt som tjusiga skrivningar. Att lägga ansvaret för ett högre syfte på en enda person är som att begrava frågan för att slippa göra något på riktigt. Ett högre syfte måste in i organisationens DNA och levas varje dag av ägare, ledning och medarbetare. Det måste vara på riktigt.

Så vad ska man göra? 

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.

Läs också: Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Vissa organisationer har det högre syftet inbyggt i själva uppdraget. Här tänker jag på den offentliga sektorn som varje dag gör skillnad för dem som de finns till för. Offentlig sektor stiger också i undersökningar om mest attraktiva arbetsgivare. Här gäller det snarare att kommunicera vad man gör och jobba med kvalitet och utveckling i leveransen.

Vinstdrivna organisationer må ha en större utmaning men det är långt ifrån omöjligt. Utmaningarna vet vi. Hållbarhet för planet och människor. Här gäller det att sätta sig ner och bestämma sig för hur man kan bidra. Jag tror på att först jobba i det tysta för att inte riskera att anklagas för att man sminkar grisen utan verkligt engagemang och resultat. Merparten av insatserna man beslutar om bör, precis som Henrik Westman skriver, knytas till kärnuppdraget för att på så sätt skapa affärsnytta. Ett hotell kan minska vattenåtgång. En matbutik kan minska svinn. En teknikföretag kan satsa på grön innovation osv.

Men med det sagt bör och kan alla arbetsgivare också erbjuda schyssta anställningsvillkor. Här tänker jag främst på kollektivare som städare och undersköterskor som i flera år har efterlyst fasta heltidsanställningar. De arbetar i en värld där behovsanställningar och delade turer (man arbetar några timmar på morgonen och några timmar på eftermiddagen utan att få betalt för tiden där emellan) är vardag.

För tjänstemän gäller det att erbjuda flexibla arbetsmöjligheter, bra arbetsverktyg, individualiserad lön och belöning med möjlighet att bruttolöneväxla till tex pension eller utbildning. För att attrahera de som väljer att vara giggare är flexibilitet och inflytande över schema helt avgörande. Arbetsgivare behöver också se över hur de kan bidra till mental och fysisk hälsa samt erbjuda globala förmåner såsom könsneutral betald föräldraledighet som till exempel ABB gör just nu. Enligt artikelförfattarna i HBR bör vi också fundera över om vi ska korta antalet arbetstimmar eftersom lönen har sjunkit i värde till följd av inflationen.

Möjligheterna är många. Företag som har lärt sig att lyssna på sina kunder behöver nu också lära sig att lyssna på sina medarbetare.

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
linda_waxin_kronikor-768x432-5
Krönikor

Linda Waxin: Vilka misstag väljer du att lära av?

I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon. 

Chefs chefredaktör Nisha Besara
Krönikor

Nisha Besara: ”Hjälp de unga att ta ditt jobb!”

I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”

pergrankvist-768x432-4
Krönikor

Per Grankvist: ”Då var jag rädd för att inte duga”

”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.

nisha1-768x432
Krönikor

Nisha Besara: "Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet"

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
linda_waxin_kronikor-768x432-4
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur omdefinierar du framgång?"

Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climate tech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.