Siri Wikander: ”Det är vårt ansvar att ta tillvara på lärdomarna från krisen”

”Ingen ville ha corona. Den innebär stort lidande. Neddragningar, alla som har blivit sjuka, människor som dött och alla som jobbat natt och dag för att rädda liv. Men nu när den är här så är coronakrisen ändå en möjlighet för oss”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Krönikor
Publicerad
Siri Wikander

Vi har ett ansvar att ta tillvara på lärdomarna från själva krisen och hur vi hanterat den.

Jag har intervjuat ett dussintal chefer i stora organisationer som har arbetat med krishanteringen under coronakrisen. Jag har gjort det som en del i en samarbetsutbildning som jag håller på att ta fram. Ledarna arbetar inom både privat och offentlig sektor. Alla vittnar om samma sak. De har haft en liten tight krisgrupp med representanter från HR, kommunikation, PR, marknad, IT och driften. De har haft täta avstämningar och tillgång till högsta ledningen på en daglig basis. De har fått de beslut och de resurser som de har behövt.

De har löst utmaningar i ett rasande tempo.

Kristeamen har släppt all internpolitik och arbetat över avdelningsgränserna för att lösa krisen. I fokus har stått medarbetarna, kunderna och uppdraget. De har jobbat enligt de agila principerna. Täta avstämningar, beslutsfattande på befintlig information, förmåga att ta nya beslut när ny information kommit in.

Tänk om vi alla bestämde oss för att fortsätta att samarbeta så här!

Jag ska ge några exempel på vad organisationer har klarat av i form av samarbete. I bolag inom rese- och besöksnäring som förlorade sin affär över en natt så har HR, kommunikation och marknad samarbetat. HR har jobbat med permitteringar, kompetensomställning, säkerhet och med att stötta cheferna att ta svåra samtal. Kommunikation har förpackat informationen och synkat budskapen så att ledare kontinuerligt har kunnat hålla medarbetare uppdaterade. Marknad har jobbat aktivt med att informera press och bygga varumärke genom att förmedla alla bra saker som görs.

I kommuner har man samarbetat över förvaltningsgränserna för att lösa en rad utmaningar. Man har delat på personal för att klara bemanning på till exempel äldreboenden när många i personalen har varit sjukskrivna. Skolpersonal har jobbat nära IT för att klara omställningen till distansundervisning. Städare som har fått mindre att göra när kontoren stått tomma har packat böcker och internservice har hjälpt biblioteken att köra ut till låntagarna. Kommunbolag med fastigheter har tillsammans med Stadsteatern ordnat till exempel körsång på innergårdar.

I så gott som alla organisationer har dessutom IT, HR och kommunikation samarbetat för att snabbt implementera och lära alla att använda IT-verktyg för samarbete. Man har infört Teams och Zoom för möten. Man har skapat digitala sociala kanaler där medarbetarna har kunnat få information, men också ställa frågor. Man har haft regelbundna digitala livesändningar där ledningen kontinuerligt har informerat om senaste nytt. Man har utbildat via webbinarier, korta filmer och infografik. Man har kört interna ledardagar digitalt ofta på en nivå som liknar tv-sändningar och det har man klarat av med enbart interna resurser.

Tillsammans har vi klarat fantastiska saker genom att samarbeta. Men vad händer nu om livet så sakteliga blir mer normalt på våra arbetsplatser? Håller vi i allt det här som fungerat bra?

Tyvärr är organisationer ofta uppbyggda för att motverka samarbete. Det är faktiskt helt horribelt gammaldags när man tänker på det. Arbetsuppgifter och budget fördelas per avdelning. Bonus delas ut till chefer som klarar sin egna mål. Högsta ledningen består alltför ofta av chefer som har klättrat genom att visa sig smarta och duktiga som individer.

Som en chef sa till mig: ”Vi är så dåliga på att samarbeta. Till och med stegtävlingarna skapar en vi-och-dom-känsla för att det går ut på att vi ska gå flera steg än andra avdelningar.

SÅ HALLÅ! Vi har klarat stordåd. Mer än vi någonsin trodde var möjligt. Vi har klarat av att ställa om och hitta lösningar. Vi vill inte gå tillbaka till internpolitik och revirpinkeri.

Min uppmaning till er alla blir därför att ta tillvara på det vi har lärt oss.

Fortsätt samarbeta. Fortsätt ha täta avstämningar och lösa problem tillsammans. Håll i alla bra arbetssätt som ni har uppfunnit under coronakrisen. Fortsätt testa olika lösningar och lära er medan ni levererar. Organisera er kring arbetsuppgifter, uppmuntra intern rörlighet och belöna allt som bidrar till samarbete.

Tillsammans är vi starka!

/Siri Wikander, konsult och föreläsare inom kultur, ledarskap och lärande

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.