Siri Wikander

Siri Wikander: ”Det är vårt ansvar att ta tillvara på lärdomarna från krisen”

”Ingen ville ha corona. Den innebär stort lidande. Neddragningar, alla som har blivit sjuka, människor som dött och alla som jobbat natt och dag för att rädda liv. Men nu när den är här så är coronakrisen ändå en möjlighet för oss”, skriver Chefs krönikör Siri Wikander.

Vi har ett ansvar att ta tillvara på lärdomarna från själva krisen och hur vi hanterat den.

Jag har intervjuat ett dussintal chefer i stora organisationer som har arbetat med krishanteringen under coronakrisen. Jag har gjort det som en del i en samarbetsutbildning som jag håller på att ta fram. Ledarna arbetar inom både privat och offentlig sektor. Alla vittnar om samma sak. De har haft en liten tight krisgrupp med representanter från HR, kommunikation, PR, marknad, IT och driften. De har haft täta avstämningar och tillgång till högsta ledningen på en daglig basis. De har fått de beslut och de resurser som de har behövt.

De har löst utmaningar i ett rasande tempo.

Kristeamen har släppt all internpolitik och arbetat över avdelningsgränserna för att lösa krisen. I fokus har stått medarbetarna, kunderna och uppdraget. De har jobbat enligt de agila principerna. Täta avstämningar, beslutsfattande på befintlig information, förmåga att ta nya beslut när ny information kommit in.

Tänk om vi alla bestämde oss för att fortsätta att samarbeta så här!

Jag ska ge några exempel på vad organisationer har klarat av i form av samarbete. I bolag inom rese- och besöksnäring som förlorade sin affär över en natt så har HR, kommunikation och marknad samarbetat. HR har jobbat med permitteringar, kompetensomställning, säkerhet och med att stötta cheferna att ta svåra samtal. Kommunikation har förpackat informationen och synkat budskapen så att ledare kontinuerligt har kunnat hålla medarbetare uppdaterade. Marknad har jobbat aktivt med att informera press och bygga varumärke genom att förmedla alla bra saker som görs.

I kommuner har man samarbetat över förvaltningsgränserna för att lösa en rad utmaningar. Man har delat på personal för att klara bemanning på till exempel äldreboenden när många i personalen har varit sjukskrivna. Skolpersonal har jobbat nära IT för att klara omställningen till distansundervisning. Städare som har fått mindre att göra när kontoren stått tomma har packat böcker och internservice har hjälpt biblioteken att köra ut till låntagarna. Kommunbolag med fastigheter har tillsammans med Stadsteatern ordnat till exempel körsång på innergårdar.

I så gott som alla organisationer har dessutom IT, HR och kommunikation samarbetat för att snabbt implementera och lära alla att använda IT-verktyg för samarbete. Man har infört Teams och Zoom för möten. Man har skapat digitala sociala kanaler där medarbetarna har kunnat få information, men också ställa frågor. Man har haft regelbundna digitala livesändningar där ledningen kontinuerligt har informerat om senaste nytt. Man har utbildat via webbinarier, korta filmer och infografik. Man har kört interna ledardagar digitalt ofta på en nivå som liknar tv-sändningar och det har man klarat av med enbart interna resurser.

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: ”Den gamla goda tiden kommer inte tillbaka”

Tillsammans har vi klarat fantastiska saker genom att samarbeta. Men vad händer nu om livet så sakteliga blir mer normalt på våra arbetsplatser? Håller vi i allt det här som fungerat bra?

Tyvärr är organisationer ofta uppbyggda för att motverka samarbete. Det är faktiskt helt horribelt gammaldags när man tänker på det. Arbetsuppgifter och budget fördelas per avdelning. Bonus delas ut till chefer som klarar sin egna mål. Högsta ledningen består alltför ofta av chefer som har klättrat genom att visa sig smarta och duktiga som individer.

Som en chef sa till mig: ”Vi är så dåliga på att samarbeta. Till och med stegtävlingarna skapar en vi-och-dom-känsla för att det går ut på att vi ska gå flera steg än andra avdelningar.

SÅ HALLÅ! Vi har klarat stordåd. Mer än vi någonsin trodde var möjligt. Vi har klarat av att ställa om och hitta lösningar. Vi vill inte gå tillbaka till internpolitik och revirpinkeri.

Min uppmaning till er alla blir därför att ta tillvara på det vi har lärt oss.

Fortsätt samarbeta. Fortsätt ha täta avstämningar och lösa problem tillsammans. Håll i alla bra arbetssätt som ni har uppfunnit under coronakrisen. Fortsätt testa olika lösningar och lära er medan ni levererar. Organisera er kring arbetsuppgifter, uppmuntra intern rörlighet och belöna allt som bidrar till samarbete.

Tillsammans är vi starka!

/Siri Wikander, konsult och föreläsare inom kultur, ledarskap och lärande

Collage: Siri Wikander och Anders Tegnell

Läs också: ”Tegnell utbildar Sverige i modernt ledarskap”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
linda_waxin_kronikor-768x432-5
Krönikor

Linda Waxin: Vilka misstag väljer du att lära av?

I sin senaste krönika återkopplar Linda Waxin till den forskningsartikel som publicerades i det senaste numret av Chef om varför vi lär oss av våra misstag. Hon går in på skamkänslor kopplat till snedsteg och gör en uppdelning; de uppenbara misstagen och de dolda misstagen. ”Uppenbara misstag bär såklart på lärdomar, ibland. Men är inte sanningen den att det är mängden skam som ofta avgör hur vi agerar på dem framgent?”, skriver hon. 

Chefs chefredaktör Nisha Besara
Krönikor

Nisha Besara: ”Hjälp de unga att ta ditt jobb!”

I sin senaste krönika reflekterar Chefs chefredaktör Nisha Besara över vad det är som driver de unga och hur det kommer sig att Sverige är det land i Europa som har minst antal chefer som är yngre än 40 år. ”Vill unga bli chefer eller inte? Faktum är att det inte finns något tydligt svar. Det finns olika undersökningar, men ingen gedigen forskning. Och undersökningarna visar olika saker beroende på hur frågan ställs.”

pergrankvist-768x432-4
Krönikor

Per Grankvist: ”Då var jag rädd för att inte duga”

”Är det rädslan för att inte bli tagen på allvar som spökar igen? Det är sånt som gör att man förhäver sig genom att använda ordet ‘man’ när ‘jag’ funkat lika bra. ‘I en sån situation blir man ju orolig’ kan folk säga i ett fumligt försök att inte låtsas som att de själva blev skiträdda. Sånt har jag också gjort många gånger, särskilt i början av arbetslivet” ,skriver Per Grankvist i en krönika.

nisha1-768x432
Krönikor

Nisha Besara: "Nu behöver vi sprida det goda ledarskapet"

Vilka egenskaper har en bra ledare? I sin tredje krönika reflekterar Nisha Besara över cheferna som trots att de saknar ledaregenskaper, premieras till chefsposter på grund av andra faktorer. ”Som ledare är det ju extra viktigt att hålla huvudet kallt och att inte agera känslomässigt i tid och otid, för att på så sätt bygga en tillit bland medarbetare för den egna kompassen” skriver hon och gör en koppling till det rådande världsläget som påminner om den irrationella och auktoritära ledarens egenskaper. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
linda_waxin_kronikor-768x432-4
Krönikor

Linda Waxin: ”Hur omdefinierar du framgång?"

Chefs krönikör Linda Waxin är ny på jobbet på ett climate tech-bolag och reflekterar över begreppet framgång utifrån det som format henne. ”De som följt mig en längre tid vet att omdefiniering av framgång är en pågående favoritsysselsättning, och i mina ögon kanske något av det viktigaste en människa kan lägga sin energi på”, skriver hon.