Sinnebilden av en svensk chef 2019: PG Gyllenhammar

PG Gyllenhammar kanske var som hetast på 80-talet och i början av 90-talet. Men trots det är den förre Volvochefen flest tänker på när de tänker på en chef, visar en ny undersökning.

Beslutsfattande
Publicerad

PG Gyllenhammar, främst känd som vd och styrelseordförande för bilföretaget Volvo, dyker först upp när man tänker på en chef. Det visar den undersökning Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ledarna. Genom att fråga 1 055 personer om ”Vilken känd person tänker du på när du tänker på en chef?” kom man fram till att Gyllenhammar (fortfarande ska vi säga) toppar listan.

”Resultatet ger ett tydligt besked om hur bilden av chefen ser ut. Förebilder är viktiga när du väljer yrkesbana, vi behöver fler kvinnor och utrikesfödda på chefspositioner”, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna

Vilka fler chefer kvalade in på listan? Här är cheferna i inbördes ordning:

 1. PG Gyllenhammar (1)
 2. Stefan Löfven (3)
 3. Ingvar Kamprad (2)
 4. Jan Carlzon (4)
 5. Birgitte Bonnesen (NY)
 6. Donald Trump (6)
 7. Kung Carl XVI Gustaf (5)
 8. Petter Stordalen (10)
 9. Bill Gates (9)
 10. Percy Barnevik (8)

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

 • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden