Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen. 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.

Enligt Lindfelt, som är chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning, råder i dag ett överdrivet fokus på yta, vilket skapar en negativ attityd till åldrande. Men det är en förlegad och felaktig bild: 

”Arbetsgivare ser seniorer som oerhört värdefulla; man behöver inte lära upp dem, de är lojala, flexibla och har en hög närvaro på jobbet”, säger hon till Aftonbladet. 

En ny rapport från Arbets­förmedlingen, AF, visar samtidigt att antalet äldre ökar på arbetsmarknaden. Något som gäller både i gruppen 55–64 år, och de som är äldre än så. Enligt ett pressmeddelande är det höjd genomsnittlig utbildningsnivå, men också bättre genomsnittlig hälsa och arbetsförmåga, som har gjort det möjligt för
fler att arbeta längre. AF konstaterar dock för sin del att gruppen har en tuffare arbetsmarknad än de yngre, på grund av en utbredd åldersdiskriminering. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden