Seniorer heta på arbetsmarknaden

Arbetsmarknaden skriker efter seniorer. Det hävdar åtminstone Svenskt Närings­livs Carina Lindfelt, stick i stäv med en ofta framförd uppfattning om motsatsen. 

Karriär
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En äldre man sitter i en fåtölj med en bärbar dator i knäet.

Enligt Lindfelt, som är chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning, råder i dag ett överdrivet fokus på yta, vilket skapar en negativ attityd till åldrande. Men det är en förlegad och felaktig bild: 

”Arbetsgivare ser seniorer som oerhört värdefulla; man behöver inte lära upp dem, de är lojala, flexibla och har en hög närvaro på jobbet”, säger hon till Aftonbladet. 

En ny rapport från Arbets­förmedlingen, AF, visar samtidigt att antalet äldre ökar på arbetsmarknaden. Något som gäller både i gruppen 55–64 år, och de som är äldre än så. Enligt ett pressmeddelande är det höjd genomsnittlig utbildningsnivå, men också bättre genomsnittlig hälsa och arbetsförmåga, som har gjort det möjligt för fler att arbeta längre. AF konstaterar dock för sin del att gruppen har en tuffare arbetsmarknad än de yngre, på grund av en utbredd åldersdiskriminering. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden