Seher Yilmaz: ”Jag är mer än exotisk mat"

Varje gång jag får frågan om jag kan laga turkisk mat gör jag någon besviken. Jag har nämligen ingen aning om hur man gör. Jag önskar att samtalet kunde fortsätta efter den första besvikelsen med frågor om hur mina matlagningskunskaper i övrigt ser ut, men det verkar aldrig vara av intresse. Det som skapar nyfikenhet är om jag kan göra vinbladsdolmar, inte om jag kan sno ihop en grym spaghetti och köttfärssås.

Denna insikt har jag haft sedan länge, och jag blev påmind om den för några veckor sedan när jag lyssnade på den förra statsministern Fredrik Reinfeldt. Jag hade satt mig bekvämt i en sal med många andra förväntansfulla när han skulle tala. Temat var vikten av att öppna våra hjärtan. Han skulle en gång för alla förklara vilka vinsterna med att öppna sitt hjärta skulle vara. Till sin hjälp tog han till samma budskap som jag hört honom säga så många gånger innan: ”Tänk vad många spännande möten vi går miste om genom att inte bjuda in andra till våra sammanhang.”

Syftet var så klart att göra lyssnarna nyfikna på ”de andra”. Eller utifrån mitt perspektiv, att göra sådana som honom nyfikna på sådana som mig. Intentionerna – att inkludera fler i sina egna sammanhang – är det egentligen inga fel på. Men längs vägen dit sker en tankevurpa som gör att målet missas.

Andra har läst: Seher Yilmaz – Diskriminering i sitt rätta namn

Det finns många anledningar till att fler hjärtan måste öppnas. En av dem är att en mångfald av perspektiv och erfarenheter helt klart är bättre än alternativet: enfald och likriktning. En annan anledning är den mest självklara som aldrig får glömmas bort: Att vi alla är lika mycket värda och förtjänar att alltid delta på lika villkor. Däremot vill jag inte se öppnade hjärtan som bjuder in mig till nya sammanhang bara för att jag skulle vara extra spännande eller exotisk.

Jag tycker inte att ni ska bredda era rekryteringsvägar för att någon som jag ska komma till er arbetsplats med annorlunda kryddade matlådor som doftar intressant när jag värmer min lunch i det gemensamma köket, eller för att jag ska lära er att laga vinbladsdolmar. Ni måste göra det för att vara säkra på att hitta den mest kompetenta personen, utan att begränsas av era nuvarande nätverk.

Det är möjligt att jag har erfarenheter som ni själva inte har. Eventuellt talar jag ett språk som gör att ni, i er kommunikation, kan nå fler. Eller så rör jag mig i sammanhang ni inte är vana vid, som ni kan lära er något av. Men i slutändan handlar det om att sätta rätt kompetens på rätt plats. Helt vanlig kompetens alltså, inte att uppfylla en kvot av kittlande samtal i fikarummet.

Att förvänta sig att jag, eller någon annan med utländsk bakgrund, ska ha en speciell kompetens bara utifrån vårt ursprung skapar orimliga förväntningar och bäddar för besvikelse från båda parter. Ni kommer inte att bli nöjda med mina tråkiga historier och jag kommer att känna att jag inte räcker till.

Hade det varit ett krav att jag skulle bidra med något exotiskt bara för att jag har utländsk bakgrund, skulle jag aldrig ha fått jobb. De få gånger jag har med mig en matlåda består den oftast av just den där spaghettin med köttfärssås, som inte alls ger en mystisk känsla av fjärran. Men jag är bra på så mycket annat som jag gärna vill ha uppmärksamhet för, i stället för att ses som ett spännande inslag på den annars likriktade arbetsplatsen.

 

Relaterade artiklar

Ishtar Touailat
Beslutsfattande

Ishtar Touailat: ”Är du här för att stanna?”

Ishtar Touailat är ny krönikör i Tidningen Chef. Här är hennes premiärtext om hur mycket värderingar betyder för ett ledarskap.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
stordael
Krönikor

Petter Stordalen: Heja fram de som vågar

"Att integrera människor i samhället är ingen uppoffring. Det är ingenting vi gör för att vi måste. Det är någonting vi gör för att vi vill, för att vi kan och för att det utvecklar oss", skriver Petter Stordalen.
cissimobil
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vit makt fortfarande vit”

Om man utgår från grundprincipen att människor med invandrarbakgrund ska vara representerade i alla delar av samhället i relation till sin andel av befolkningen borde andelen chefer med utländsk bakgrund vara 25 procent. Men det är den inte. Om detta skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.
cissimobil
Krönikor

Vad är dina värderingar värda?

Vad är dina värderingar värda när det börjar blåsa motvind? Det är inte alltid lätt att leva som man lär – och det finns hinder för jämställdhet som ställer pengarna mot moralen. Det skriver Cissi Elwin om i sin krönika.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
suadbyline
Krönikor

Suad Ali: Våga tänka om – nu!

”Jag tror inte att jämställdhet, mångfald och generation Y egentligen är så himla komplicerat. Jag tror att det snarare handlar om att ta ansvar, vidga sina vyer, våga rekrytera annorlunda, tänka om och tänka nytt.” Så skriver Suad Ali i sin nya krönika.