Så sätter du lön

I takt med att allt fler företag, myndigheter och organisationer går över till individuella löner väger chefens synpunkter tyngre för medarbetarnas löner. Det ökar ytterligare trycket på dig.

Lön är ett laddat begrepp. Den lön du sätter på en medarbetare kommer automatiskt att uppfattas som ett betyg inte bara på arbetsprestationerna, utan också som ditt omdöme om människan.

När du ska sätta lön är det därför viktigt att komma ihåg att det är varje medarbetares arbetsprestation som ska bedömas – inget annat. Dessutom kommer du att ha ett begränsat ekonomiskt utrymme, vilket betyder att du inte kommer att bli populär hos alla. Den chef som inser detta från början, har redan kommit en bra bit på väg.

Ditt bästa stöd i löneprocessen är en tydlig och genomtänkt lönepolicy för arbetsplatsen. Lönepolicyn ska dessutom vara väl förankrad och känd bland alla anställda.

En verksamhets lönemodell talar om vad den vill med lönebildningen, medan lönepolicyn är en strategi för vad som ska belönas i just din organisation. Utan lönepolicy vet du som ska löneförhandla inte hur medarbetarnas olika insatser ska belönas. Är det efter prestation, uppnådda mål, individuella egenskaper, eller vad? Om detta är oklart öppnar det för godtycke och osäkerhet – dina två värsta fiender i en löneprocess.

En bra lönepolicy måste därför anpassa sina kriterier så att de kan omsättas på alla befattningar i organisationen. Policyn ska också slå fast vilka kompetenser som krävs av medarbetarna för att verksamheten ska uppnå sina mål. Hit hör en skyldighet för ledningen att se till att deras löneförhandlande chefer verkligen får resurser, befogenheter och den utbildning som behövs för att uppnå ett bra resultat av löneförhandlingarna.

En lönepolicy ska alltså klargöra vad som ska belönas. Men hur belöningen ska se ut – det är ditt jobb att bestämma. Du ska göra prioriteringar och bedömningar av medarbetarnas prestationer. Och det är den bedömningen som upplevs som subjektiv. Lönepolicyn är ett stöd – men jobbet måste du göra själv.

Lönen bestäms som bekant inte bara av interna faktorer. För att kunna sätta rätt lön måste du känna till löneläget på marknaden. Till din hjälp tar du personalavdelningen – motorn i all lönesättning. Den ska ta fram hjälpmedel, verktyg och riktlinjer utifrån verksamhetens lönepolicy, lönestruktur och avtal. Den ska också analysera löneläget på marknaden, ta fram redskap för lönesättning och formulera föreskrifter för lönerevisionen. Kort sagt – det du inte själv kan göra ska du kunna kräva av personalavdelningen.

Ingen chef orkar igenom en löneprocess utan stöd av sin egen chef. Se till att du känner till vem du kan vända dig till. Genom att formulera problemen högt kommer du att definiera dig själv som chef. Och det är guld värt.

Liksom en mentor med erfarenhet av lönesamtal.

 

TÄNKVÄRT

Varning för ensam-fällan!

Att be om – och att få – stöd under löneprocessen är inte något tecken på svaghet, tvärtom. Genom att bolla tankar och idéer kommer du att få lättare att definiera dig själv i chefsrollen och se var svårigheterna ligger.

Man måste vara stark för att våga vara svag.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
braloner
Karriär

Dansk studie: Höj din lön – genom att vara en ”skitstövel”

Du vinner inget på att vara trevlig. I alla fall inte när det kommer till löneförhandlingar, visar en dansk studie. Där kan förmågan att klara en konfrontation vara en stor fördel.
pengar-7
Karriär

Här är företagen i Sverige med de högsta lönerna

Funderar du på byta jobb och har siktat in dig på en topplön? Då bör du ha extra koll på några generösa företag.
fragorna
Karriär

5 frågor du måste ställa innan du tackar ja till jobbet

Få all fakta på bordet och fråga vad som gäller kring tjänsten du har blivit erbjuden innan du tackar ja. 
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

lonenenen
Karriär

10 tecken på att du INTE får lönen du förtjänar

Lönen är inte allt – men den är viktig för många av oss. Därför är det viktigt för motivationen att inte gå till jobbet varje dag och känna sig underbetald.