satschefnyny
Foto SatsAlexander Brochmann Myers, produktchef på Sats.

Sats-chefen: ”Vi jobbar på fler onlinelösningar”

I nöden prövas vännen. Och mitt i coronakrisen är det många som vill vara med och ta sitt samhällsansvar. Förra veckan stängde träningskedjan Sats med 700 000 medlemmar alla sina anläggningar. Istället öppnade man upp sina digitala klasser, inte bara för medlemmar, utanför även för allmänheten som nu kan träna gratis på nätet. Alexander Brochmann Myers, produktchef på Sats, berättar hur han och företaget resonerar.

”Beslutet att erbjuda alla gratis onlineträning även till icke-medlemmar just nu var väldigt enkelt att ta och inget som ifrågasattes när det kom upp på bordet. Som Nordens största kedja med träningsanläggningar har vi ett samhällsansvar för bättre folkhälsa och det var något vi ville ta.”

Sats lanserade sina första förinspelade träningsklasser redan 2016, då sågs det som en extratjänst för de betalande medlemmarna. Men intresset för Sats gratisträning på nätet har varit enormt.

”Ökningen av dem som använder sig av våra produkter har exploderat den senaste veckan. Antalet genomförda förinspelade träningsklasser har ökat med 800 procent i mars. Och responsen har varit otroligt positiv. Vi får hela tiden återkoppling via sociala medier. Människor tackar för att vi hjälper dem hålla igång i krisen.”

immunforsvarcorona1800

Läs också: Så stärker du ditt immunförsvar i tuffa tider

Stängningen blev även startskotten för en intensiv produktutveckling och på bara en vecka har Sats lanserat ett helt nytt koncept. Utöver de förinspelade digitala träningsklasserna började Sats omedelbart även livesända instruktörsledda träningsklasser.

”Det är något vi aldrig har gjort förr. Vi vet ju att många av våra medlemmar tycker om att träna tillsammans med andra. Det är en viss skillnad att följa en instruktör live jämfört med att följa en förinspelad klass där du ju kan stänga av och pausa när du vill.”

Efter en vecka med livesända träningsklasser är förädlingen av de digitala tjänsterna i full gång.

”Vi vill göra liveklasserna mer interaktiva så att du känner att du är del av en grupp. Vi lägger in sociala funktioner så att du ser hur många andra som deltar. Det blir möjligt att kommunicera med instruktören och chatta med de andra deltagarna. Vi vill skapa mer av en community-känsla.”

ikeachefen

Läs också: Ikea-chefen skänkte 50000 munskydd till sjukhus

Precis som som många andra chefer har Alexander just nu en intensiv arbetssituation.

”Prio nummer ett är att ta hand om våra anställda. Det är extremt viktigt och tidskrävande. För oss som företag är situationen svår och som många andra måste vi permittera.”

Prio nummer två för Alexander Brochmann Myers är att fortsätta de innovationsprojekt som precis startat.

”I dessa tider kan vi ju endast erbjuda digitala produkter och då vill vi vara bäst på det. Vi vill ha ännu mer liveträning och fler förinspelade onlinepass. Vi jobbar även på onlinelösningar för träning med personlig tränare, fysioterapi och kostrådgivning. Det är ett stort digital universum som vi utvecklar på rekordkort tid. Det hade vi inte haft lika stort fokus på om det inte varit för de speciella tider vi är i just nu.”

Satsningen med gratis onlineträning pågår tills vidare. Framöver kommer man att göra en värdering av hur det fungerat, hur Sats ska fortsätta jobb i framtiden och hur tjänsterna ska vara tillgängliga.

”Men i den här speciella situationen är var det viktigt att gratis erbjuda träning för alla. Det är vårt ansvar att bidra till att lösa en väldigt svårt situation för hela samhället.”

Malin Skans, chef på Handelsbanken.

Läs också: Chef på Handelsbanken: ”Vi handspritar kodlåsen flera gånger om dagen”

ca-digitalakurser1080x1080
Satsa på digitalt lärande

Smarta chefer lär sig mer

Vad behöver du lära dig mer om? På Chefakademin kan du välj bland många helt digitala kurser och utveckla ditt ledarskap på dina villkor. Du genomför alltid kurserna när, var och på vilken enhet du vill. Vilken blir din nästa kurs?

Relaterade artiklar

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Anna Nordin (Svensk Handel), Lena Alke (Ica Krokom) och Nicki Eby (Clarion Hotel).
Verksamhetsutveckling

3 kreativa initiativ – mitt i coronakrisen

I kölvattnet av corona-isoleringen är det många företag och organisationer som tvingas gå ner på sparlåga. Men nöden är som bekant uppfinningarnas moder. Chef har pratat med tre chefer som kavlat upp ärmarna och tänker nytt.
trecheferkris
Verksamhetsutveckling

3 chefer med kriserfarenhet: Så hanterar vi utmaningarna

Fastighetskraschen på 90-talet, finanskrisen 2008, startups som går överstyr. Även om coronakriser kan bli den värsta av dem alla finns det värdefulla erfarenheter från förr. Chef frågat tre chefer som tagit sig igenom kriser och konkurser om deras viktigaste lärdomar.
niclasgerdbo
Verksamhetsutveckling

Årets Innovativa Ledare 2020: Niclas Gerdbo, chef Polisens kontaktcenter Syd

Turkost, magenta och orange är inte färgställningar vi normalt associerar med myndighetskontor. Men det gjorde Niclas Gerdbo. För att vinna priset som Årets Innovativa Ledare 2020 gäller det att våga tänka utanför boxen. ”Jag vill vara med och väcka människors energi och tankar,” säger han.

cb-content-logarithmic
Chefboken

Framtiden med algoritmer

Känner du mest förvirring när du läser braskande rubriker om artificiell intelligens och hur den är på väg att förändra världen? I en hyllad bok riktad särskilt till chefer, "The Algorithmic Leader: How to Be Smart When Machines Are Smarter Than You", reder futuristen Mike Walsh ut hur AI, bortom programmering och teknik, kommer att påverka arbetsliv, ledarskap och kreativitet.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Vd i blå kavaj med två medarbetare
Verksamhetsutveckling

Svenska medarbetare mest personliga med vd:n

Sverige är det av sju länder där störst andel av medarbetarna har personlig kontakt med sin vd, visar en ny studie. Svenska medarbetare är dessutom mer bekväma än andra med att framföra kritik till ledningen.