jeans
Foto: Pexels

Så tycker anställda om jeans på kontoret

Den klassiska kontorskostymen har blivit till ett par jeans – men det finns gränser för vad som är acceptabelt. Så kan attityderna till rätt kläder på jobbet sammanfattas, enligt en ny undersökning.

Bilden av den typiske kontorsanställda med kostym eller dräkt, eventuellt accentuerad av en slips, anses numera förlegad. Det visar en ny undersökning från Regus som intervjuat 40 000 anställda i olika länder.

Uppfattningen om den hyfsat slafsiga svenska klädstilen understryks när man ser till att hela 95 procent av de svenska deltagarna anser att jeans är lämpliga arbetskläder på kontor. 65 procent tycker också att t-shirt passar in i den kategorin.

Tittar man på de globala siffrorna för samma frågor är det en lägre andel som bekänner sig till denna doktrin, 79 respektive 52 procent.

Läs också: Ohövlighet på jobbet smittar

Att man kan klä sig ledigare som hemmajobbare bekräftas också – men här är faktiskt svenskar mindre benägna att slappa.

43 procent globalt arbetar gärna i pyjamas hemmavid, men bara 23 procent i Sverige. Och 20 procent av alla tillfrågade jobbar ibland i bara underkläder – 16 procent i Sverige.

Kanske tur ändå att 82 procent av alla som svarat till att klä sig ordentligt innan ett videomöte.

Däremot finns fortfarande plagg som en del aldrig skulle kunna tänka sig att ha på sig på kontoret. 14 procent skulle dock undvika flipflops på jobbet – och 18 procent säger nej till träningsoverall.

Läs också: Så säljer du in dig under anställningsintervjun

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

intervjua
Karriär

Så sticker du ut på intervjun – 5 knep

Drömjobbet är inom räckhåll. Men den som intervjuar har tankarna på annat håll. Här är 5 knep för att fånga uppmärksamheten och visa varför du ska få jobbet.

Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
gerger
Karriär

”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Under sin karriär har Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, bland annat varit skidlärare och suttit i Ikeas styrelse med Ingvar Kamprad. Men det tog tid innan hon hittade passionen i sitt jobb.
millenial
Karriär

Undersökning: Unga anställda frilansar alltmer

Skulle du anställa någon som samtidigt tänker jobba för andra och dessutom är öppen med sina planer på att starta eget inom överskådlig framtid? Det kan vara värt att fundera på. Data från Linkedin visar nämligen att allt fler, framför allt unga, frilansar vid sidan av sitt heltidsjobb.
karriar-6
Karriär

Bota dina tvivel – våga ta steget till nytt jobb

Har du bestämt dig dig för att byta jobb eller bransch, men övermannats av tvivel? Innan du låter tvivlen ta över kan det vara klokt att ta ett kliv tillbaka och få perspektiv på situationen.
afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

lonen
Karriär

Så förhandlar du din nästa lön

Som chef sätter du andras lön. Men hur bra är du på att förhandla din egen? När du byter jobb eller tjänst har du en gyllene möjlighet att förbättra dina villkor. Ta den.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden