Så skapar du bättre relationer på jobbet – 3 tips

På det stora hela trivs du ju på jobbet. Intressanta och utmanande uppgifter, en hel del att säga till om och dessutom en modern, ergonomiskt utformad arbetsplats. Det är bara ett problem: Av någon anledning klickar du inte med kollegerna

Karriär
Publicerad
Illustration: Johanna Gustavsson

Visst, vänskapliga relationer med kollegerna är långtifrån allt, men att det inte skulle bidra till välbefinnande och en lyckosam karriär är svårt att förneka. Så ge inte upp! Här är några tips från The Muse på hur du ökar chanserna att knyta an.

1) Analysera problemet

Sätt situationen under lupp och var så ärlig mot dig själv som möjligt. Hur väl försöker du egentligen interagera socialt? Anstränger du dig för att bidra till konversationen runt kaffebordet eller drar du dig undan till ditt skrivbord så att de andra inte får en chans att lära känna dig? Kanske måste du ta dig själv i kragen och utstråla lite mer värme.

 

2) Var genuin

Att anpassa sin personlighet för att bättre passa in i en grupp är en fälla som vi alla har fallit i, men ingen orkar i längden vara någon annan än sig själv. Varför inte satsa på det i stället? Ge kollegerna en ärlig chans att lära känna dig. Bryt  in med egna berättelser, om passioner, intressen eller någon tankeväckande artikel du läst.

3) Vidga horisonterna

Klickar du verkligen inte med någon på kontoret? Eller är det bara något du antar, eftersom du inte omedelbart knyter an till en specifik grupp av människor?

Testa att slå dig ner med olika konstellationer i lunchrummet, bortom din närmaste kollege-krets.

Sluta försöka ”klicka” med precis alla, hitta i stället den där särskilda personen du verkligen känner gemenskap med.

Missa inget – prenumerera på Chefs nyhetsbrev!

Chefs populära och kostnadsfria nyhetsbrev samlar varje vecka det bästa från Chef.se.

  • Ditt ledarskap: Senaste nyheterna om ledarskap
  • Din karriär: Tips, verktyg och inspiration

Klicka här: Gå med i Chefs nyhetsbrev!

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden