Så rekryterar du ”a-spelare”: 5 frågor att ställa på intervjun

Hur vet du att kandidaten framför dig är en högpresterande ”a-spelare”? Här är fem frågor du bör ställa på intervjun.

Rekrytering
Text: Calle Fleur
Publicerad
Illustration: Sanna Mander

I ett vida spritt inlägg på Linkedin listar Mitchell Harper, grundare och investerare till ett flertal startups, fem intervjufrågor som du bör ställa om du vill vara säker på att rekrytera en så kallad ”a-spelare” till ditt team.

Harper definierar ”a-spelare” som de fem procent av arbetskraften som arbetar hårt, gör mer än vad som förväntas av dem, är omtyckta och respekterade på sina arbetsplatser och snabbt vill klättra uppåt.

Till skillnad från ”b-spelare”, som jobbar 9-17 och gör vad de ska, och ”c-spelare”, som inte tar initiativ, bara gör vad nöden kräver och gillar eller orsakar konflikt, älskar a-spelare att jobba med andra a-spelare. De har inget emot att arbeta tillsammans med personer som är smartare än de själva och har ett genuint intresse av att lära sig av andra.

Här är de fem bästa frågorna som Mitchell Harper, via ett tusental anställningsintervjuer, har lärt sig ställa för att bättre kunna identifiera och rekrytera högpresterare:

Intervjufråga 1. Har du blivit befordrad åtminstone en gång tidigare?

A-spelare stiger snabbt i graderna. Undersök kandidatens Linkedin-profil och se om de har blivit befordrade på någon tidigare arbetsplats.

Fråga 2. Har du lett ett stort projekt i en tidigare roll? Hur hanterade du det?

Högrpresterare eftersträvar ansvar. Undersök om kandidaten har haft en tidigare chef som varit så övertygad om hens färdigheter att hen har fått driva ett eget, viktigt projekt.

Fråga 3. Hur tror du att den här rollen skiljer sig från de roller du har haft tidigare?

A-spelare älskar utmaningar och söker nya roller, snarare än nya arbetsplatser.

Fråga 4. Vad tycker du om – och vad vill du skulle du vilja förändra – i den här organisationen?

Högpresterare brukar ha gjort sin läxa. De ska kunna visa att de har försökt förstå din strategi och kan ge förslag på förbättringsområden.

Fråga 5. Brinner du för att lära dig nya saker?

A-spelare älskar att lära sig nya saker. Fråga dem hur de har kompetensutveckla sig i sin nuvarande roll och vilken bok de läser för närvarande.

Och, glöm inte: Var uppmärksam på vilka frågor kandidaten ställer dig. A-spelare bryr sig på riktigt om sitt team, sin chef – du! – och dina framtidsplaner.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden