happywork-2

Forskning: Ledarskap har dubbel påverkan på hälsan

Ditt ledarskap påverkar dina medarbetares hälsa och välbefinnande. Både ditt direkta agerande och din indirekta påverkan på arbetsplatsen har betydelse. Det visar en granskning av 33 nordiska forskningsartiklar.

Det finns ett tydligt samband mellan ledarskap och medarbetarnas hälsa. Och inte helt förvånande – det är det relationsorienterade och demokratiska ledarskapet som ger friska och glada medarbetare.

Dina medarbetare mår bra av att kunna ha dig som en förebild, att du ser och stöttar dem, är tillgänglig och kan motivera, inspirera och stimulera. Samtidigt som du ger utrymme för medarbetarna att ta eget ansvar och egna beslut.

Det goda ledarskapet är en balansgång, konstaterar forskaren Andreas Wallo.

 

”Å ena sidan finns kravet på tillgänglighet och närhet, andra sidan behovet av frihet och utrymme. Det kan verka paradoxalt. Det visar att chefen behöver vara flexibel och kunna anpassa sitt ledarskap. Det finns inte en modell som passar överallt, i alla sammanhang,” säger Andreas Wallo i ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

Tillsammans med Daniel Lundqvist har han skrivit rapporten Ledarskap för hälsa och välbefinnande, beställd av Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Totalt har 33 nordiska forskningsartiklar har granskats. Studierna är gjorda mellan 2009 och 2019 och fokuserar på det positiva samband som kan finnas, det vill säga om och hur ledarskap kan påverka hälsa i rätt riktning.

Forskarna fann också att det inte bara är ditt omedelbara agerande som ledare som påverkar, utan minst lika viktigt är det indirekta ledarskapet.

Sundar Pichai, CEO på Google

Läs också: Googles checklista: 10 egenskaper en bra ledare har

Det handlar om att kunna skapa en bra och säker arbetsmiljö, ha en god företagskultur och ett gott socialt klimat och att möjliggöra och uppmuntra friskvårdsaktiviteter. Men även chefens påverkan på arbetets innehåll, arbetsuppgifternas utformning och möjligheten att utföra arbetet spelar in.

”Sen är det också så att medarbetarna påverkar chefens hälsa. Alla är varandras arbetsmiljö, oavsett vilken roll man har i organisationen,” säger Andreas Wallo.

Forskarna konstaterar i rapporten att det som lyfts fram som ett ledarskap som främjar hälsa stämmer överens med bilden av ett gott ledarskap i allmänhet. Transformativt liksom stödjande ledarskap anses även centrala för andra typer av utfall som till exempel produktivitet.

Det tycks alltså inte finnas något unikt drag eller någon unik stil som bara främjar hälsa och välbefinnande. Det innebär att ditt ledarskap kan ha positiv påverkan på hela företagets välmående, både sett till ekonomi och medarbetarnas hälsa.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

ergonomi
Hälsa

Så gör du hemmakontoret ergonomiskt riktigt

Ländrygg, skulderblad och nacke tar stryk. Speciellt om du tillhör ostbågs-arbetarna i tv-soffan. Så här ordnar du till en enkel men ergonomiskt riktig arbetsplats hemma.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

vardagstrana
Hälsa

Pausgympan – viktigare än någonsin

Hemmajobbandet får våra kroppar att bli allt mer ostbågslika. Vi sitter dåligt och rör oss alldeles för lite. Här är hälsoinspiratören Leila Söderholms bästa tips på pausgympa.

imunforsvar
Hälsa

Så stärker du ditt immunförsvar i tuffa tider

Det är extra viktigt under pressade tider att hålla immunförsvaret i trim. Läkaren Peter Martin rekommenderar att du försöker sova lite extra, tränar lagom mycket och boostar dig med extra vitaminer.
oro
Hälsa

Så hanterar du din och dina medarbetares oro

Frågorna som coronakrisen framkallar är många: hur ska vi hålla verksamheten igång? Hur mår mina medarbetare egentligen? Hur ska det gå ekonomiskt? Vad händer om situationen blir långvarig? Tänk om vi måste göra oss av med folk? Och hur går det för mina gamla föräldrar? Chef har samlat de bästa tipsen för hur du hanterar oron.
rolandflaig
Hälsa

Årets Hälsofrämjande Chef 2020: Roland Flaig, vd för RWEs nordiska verksamhet

Han tror på att fokusera på det positiva och mäter frisktalen, inte sjuktalen. Bakgrunden som psykolog har också gett Roland Flaig, vd för RWE i Norden och årets hälsofrämjande chef, en mängd verktyg för ledarskapet. ”Jag har nog ett större människointresse än den genomsnittlige chefen.”

Carina Kjellberg, Nordenchef på Dechra Veterinary Products, stärker sitt ledarskap med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

”Här hittar du din egen väg som chef”

Carina Kjellberg stärker sitt ledarskap, på både djupet och bredden. ”Det är som att bygga lager efter lager av muskler på ett skelett”, beskriver hon Executive MBA-utbildningen på Stockholms universitet.
tyngdtacke
Hälsa

Tyngdtäcke – så funkar nya sömntrenden

Hör du till dem som ligger och snurrar i sängen inför tuffa beslut eller ännu en runda av lönesamtal? Då har du säkert inte undgått att se reklamen för tunga täcken. Bara täcket är tungt nog ska man somna snabbare, sova lugnare och må bättre. Eller?