Coronavirus och munskydd

Så minskar du smittspridningen på arbetsplatsen

Efter hemmet är jobbet den vanligaste platsen att bli smittad på. Här är de åtgärder som du som chef kan ta till för att minska smittspridningen.

”Det är ett fortsatt allvarligt läge. Vi har en samhällsspridning av den brittiska varianten som är mer smittsam. Vi ser också att arbetsplatserna vid sidan av hemmen nu är den drivande faktorn för smittspridningen. Jag kan inte nog betona att arbetsgivarna måste ta sitt fulla ansvar och vidta de åtgärder som krävs för att hindra smittspridningen på jobbet”, sa Eva Nordmark på en tidigare presskonferens, enligt en artikel i Arbetsliv.

Jobba hemifrån – det är det absolut bästa vi kan göra för att få ner smittspridningen. Men för dem som inte kan flytta hem jobbet som vård- och omsorgspersonal, fabriksanställda, butikspersonal med flera så finns det ett antal åtgärder som ni – om ni inte redan har gjort det – kan vidta.

Första åtgärden kan inte upprepas för många gånger. Se till att medarbetarna stannar hemma vid minsta lilla symtom. För att inte dra igång en smittkedja på jobbet är det av största vikt att upptäcka smittan i tid. Om en kollega insjuknat ska alla som varit i kontakt 48 timmar innan insjuknandet testa sig. Oavsett om man har symtom eller inte. Det är dock inte arbetsgivaren som är ansvarig för smittspårningen på arbetsplatsen, utan det sker via vården, uppger Arbetsliv.

Så här kan du motverka smitta på arbetsplatsen

Noggrann handtvätt på jobbet
  • Överväg att ändra på arbetstiderna om det går, för att slippa trängsel i kollektivtrafiken till och från arbetet.
  • Skapa mindre arbetsgrupper och, om det är möjligt, minimera personalstyrkan som finns på plats.
  • Ställ om möjligt in fysiska möten och ses digitalt istället.
  • Se till att personal från olika arbetsgrupper undviker att träffa varandra. Schemalägg pauser och luncher så att färre tar rast samtidigt. Förhindra trängsel vid till exempel kaffeautomater och i hissar.
  • Se till att god handhygien kan upprätthållas.
  • Se till att ventilationen räcker till för det antal människor som befinner sig i lokalen.
  • Städa lokalerna dagligen.
  • Släpp inte in fler än vad lokalen tillåter ur ett smittskyddsperspektiv för att upprättahålla säkert avstånd.
  • Sätt upp skydd framför personal med kundkontakt, och om möjligt, byt arbetssätt genom att till exempel införa självservice.
  • Använd personlig skyddsutrustning.

Källa: Arbetsmiljöverket/Prevent

Tips! Prevent har en checklista för chefer och skyddsombud: Checklista

digital kbt kan hjälpa mot oro över coronakrisen

Läs också: Digital hjälp effektivt vid covid-oro

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
En kopp med texten
Arbetsmiljö

Techjätten: Så kommer vi att öppna kontoren igen

Torsdag är den nya måndag och kontorets fokus kommer inte längre att vara skrivbordsplatser. Det menar amerikanska techjätten Salesforce efter att ha analyserat data från sina medarbetare.
Collage: Retorikexpert Elaine Eksvärd samt bild på person som gäspar framför videomöte
Arbetsmiljö

3 digitala härskartekniker – och hur du bemöter dem

Att kolla på mobilen under videmötet eller stänga av kameran när en viss person pratar är exempel på digitala härskartekniker. Retorikexperten Elaine Eksvärd lär dig att upptäcka och bemöta dem.
Zoom-fria fredagar
Arbetsmiljö

De inför zoom-fria fredagar – för att motverka pandemitröttheten

Fredagar utan videomöten – så vill en av världens största banker stävja pandemitrötthet och förbättra hälsan bland medarbetarna.
Sara Thun Aroden, vd på Oh My
Arbetsmiljö

Byrån som satsar på bäst villkor i branschen

Betald terapi på arbetstid, sponsrade promenader, halverad uppsägningstid för den som vill och expressbetalning av frilansfakturor. Här är arbetsgivaren som satsar på att skapa bäst villkor i branschen.
sjalvledarskapvalmaende
Arbetsmiljö

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie. 
Två kollegor på arbetsplatsen
Arbetsmiljö

Ny studie: 89 procent tycker att de har en schysst arbetsplats

En solklar majoritet upplever att de litar på varandra på jobbet. Men inte alla tycker att de får tillräckligt med uppmuntran för sin arbetsinsats. Det visar en ny undersökning från Sifo och Hej Engagemang.