Så minskar du smittspridningen på arbetsplatsen

Efter hemmet är jobbet den vanligaste platsen att bli smittad på. Här är de åtgärder som du som chef kan ta till för att minska smittspridningen.

Arbetsmiljö
Publicerad
Coronavirus och munskydd

”Det är ett fortsatt allvarligt läge. Vi har en samhällsspridning av den brittiska varianten som är mer smittsam. Vi ser också att arbetsplatserna vid sidan av hemmen nu är den drivande faktorn för smittspridningen. Jag kan inte nog betona att arbetsgivarna måste ta sitt fulla ansvar och vidta de åtgärder som krävs för att hindra smittspridningen på jobbet”, sa Eva Nordmark på en tidigare presskonferens, enligt en artikel i Arbetsliv.

Jobba hemifrån – det är det absolut bästa vi kan göra för att få ner smittspridningen. Men för dem som inte kan flytta hem jobbet som vård- och omsorgspersonal, fabriksanställda, butikspersonal med flera så finns det ett antal åtgärder som ni – om ni inte redan har gjort det – kan vidta.

Första åtgärden kan inte upprepas för många gånger. Se till att medarbetarna stannar hemma vid minsta lilla symtom. För att inte dra igång en smittkedja på jobbet är det av största vikt att upptäcka smittan i tid. Om en kollega insjuknat ska alla som varit i kontakt 48 timmar innan insjuknandet testa sig. Oavsett om man har symtom eller inte. Det är dock inte arbetsgivaren som är ansvarig för smittspårningen på arbetsplatsen, utan det sker via vården, uppger Arbetsliv.

Så här kan du motverka smitta på arbetsplatsen

  • Överväg att ändra på arbetstiderna om det går, för att slippa trängsel i kollektivtrafiken till och från arbetet.
  • Skapa mindre arbetsgrupper och, om det är möjligt, minimera personalstyrkan som finns på plats.
  • Ställ om möjligt in fysiska möten och ses digitalt istället.
  • Se till att personal från olika arbetsgrupper undviker att träffa varandra. Schemalägg pauser och luncher så att färre tar rast samtidigt. Förhindra trängsel vid till exempel kaffeautomater och i hissar.
  • Se till att god handhygien kan upprätthållas.
  • Se till att ventilationen räcker till för det antal människor som befinner sig i lokalen.
  • Städa lokalerna dagligen.
  • Släpp inte in fler än vad lokalen tillåter ur ett smittskyddsperspektiv för att upprättahålla säkert avstånd.
  • Sätt upp skydd framför personal med kundkontakt, och om möjligt, byt arbetssätt genom att till exempel införa självservice.
  • Använd personlig skyddsutrustning.

Källa: Arbetsmiljöverket/Prevent

Tips! Prevent har en checklista för chefer och skyddsombud: Checklista

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden